изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:53 EEST
ОТ 13-МЕСЕЧНИ ДО 11-ГОДИШНИ - НАЙ-ЗАСЕГНАТИ ОТ МОРБИЛИ    
ЗдравеНай-голям е относителният дял на заболелите от морбили във възрастова група 13 месеца-11 години, съобщиха от РИОКОЗ.

Както НДТ писа, случаите на заболяването вече са 100, заради епидемичния взрив в цялата Добричка област започна кампания за извънредна имунизация. На второ място се нареждат покосените от морбили деца на възраст от 12 до 16 години, около 15 процента от случаите са във възрастова група 17-30 години и около 10 на сто - до 1 година. Заболели са пет майки заедно с децата си до 1-годишна възраст.
От морбили са засегнати жителите на 18 населени места на пет общини - Тервел, Крушари,  Балчик, Добричка и Добрич. Това са селата Ловчанци, Карапелит, Ф. Дянково,  Батово, Стожер, Хитово, Алцек и Воднянци /Добричка/, Балчик и селата Гурково и Соколово, Тервел и селата Каблешково и Проф. Златарски, селата Крушари, Лозенец и Добрин. При епидемиологичните проучвания е установено, че са посещавали Дулово и силистренското село Средище. Става въпрос за мобилни групи от население с често придвижване между населените места. При голяма част от заболелите е констатирана епидемична връзка.
Морбили /дребна шарка, брусница/ е детска инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път, обясниха от РИОКОЗ. Инкубационният период е 9-11 дни, рядко 17-21 дни, а след профилактика до 28-30 дни.  Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, кихане, отделяне на секреция от носа, сълзотечение, кашлица, конюнктивит. На 3-5-ия ден се появява характерен обрив, който се разпространява от лицето към долните крайници. След изчезването му по кожата остава кафеникава пигментация.
Единствен източник на зараза е болният човек. Той е заразителен 1-2 дни от края на инкубационния период, по време на катаралните явления и в първите няколко дни от началото на обрива /общо 8-10 дни/. Възприемчивостта на човека към дребната шарка е толкова висока, че още при първия контакт с болен настъпва инфектиране и заболяване, независимо от възрастта /"болест на първата среща"/. До 6-ия месец кърмачетата са невъзприемчиви към заболяването при наличието на антитела, предадени от майката, когато е имунизирана или преболедувала. След  преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Основно средство за профилактика и борба с морбили е приложението на живата противоморбилна ваксина. НДТ
 


Сходни връзки

ОТ 13-МЕСЕЧНИ ДО 11-ГОДИШНИ - НАЙ-ЗАСЕГНАТИ ОТ МОРБИЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди