изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:53 EEST
Върхът на ДАНС се разклати    
Парламент"По странно съчетание на обстоятелствата никой от Синята коалиция не желаеше да заеме тази позиция (член на шестчленната комисия за контрол на ДАНС - бел.ред.).

"Аз я взех, защото някой трябваше да я заеме и съвсем случайно се освободи поста за председател. Няма как да съм знаел предварително за това. Това е странно съчетание на обстоятелствата." Това каза пред bTV лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по повод назначаването му за председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, цитиран от БГНЕС.
Председателството на комисията се падна на Синята коалиция, след като РЗС се отказа да я оглави. Според правилника на НС тази комисия се ръководи от представител на най-малката парламентарна група - в случая РЗС. Следваща по численост е Синята коалиция.
"Трябва да бъде сменено ръководството (на ДАНС - бел.ред.) и водещи офицери. Службите за сигурност са силни, когато са интегрирани дълбоко в изпълнителната власт. За да бъдат силни нашите служби, те трябва да са дълбоко интегрирани и в структурите на НАТО. ДАНС в момента виси във въздуха", каза още Костов.
По думите му практически ДАНС представлява огромна концентрация на властови ресурс. Според бившия министър-председател има силно препокриване на структури в ДАНС с тези от МВР или пък са поставени в конкуренция.
"Една гигантска концентрация на власт не се решава кой да я оглави от българския избирател", смята още Костов.
Лидерът на ДСБ съобщи, че преди известно време е било отменено посещение на председателя на агенцията Петко Сертов в САЩ, където е трябвало да бъде гост на специалните служби на САЩ, защото е било загубено доверието в службите ни. Според Костов не трябва да се допуска ДАНС да дърпа конците на изпълнителната власт.
Иван Костов смята, че въпросът за ръководството в ДАНС трябва да се реши от министър-председателя на страната. По повод на твърденията, че ДАНС се занимава и с "политически инженеринг" Костов смята, че агенцията се е прочула в обществото с няколко скандала като подслушването на журналисти и политици, пребиването на журналиста Огнян Стефанов.
"Намесата на ДАНС в политическия живот на страната означава когато има политически чадър над управляващите", каза още Костов. Той посочи като пример и създаването на партия Лидер. Срещу лидера на тази партия Христо Ковачки бе заведено дело и му бе определена гигантска гаранция. Започна ревизия на неговите фирми, за да се види какви са му данъчните задължения. Ако това се възложи на НАП до три месеца трябва да приключи проверката. Междувременно Мария Мургина бе уволнена, а ДАНС и прокуратурата отнеха цялата документация и така няма кой да каже дали фирмите на Ковачки са извършили данъчни нарушения. Когато това не се прави, се появява политическа партия, каза още Костов.
"Службата (ДАНС - бел.ред.) има 500 служители повече от реципрочната служба на Великобритания МИ-5, която е 60-милионна държава. Сега е време да се свие тази служба в граници, правомощията й, една част, да отидат там, където им е местото. Това трябва да стане по законодателен ред в парламента". Това пък заяви депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов по Нова телевизия, цитиран от actualno.com.
По думите му ДАНС е в пълна изолация.
Атанасов потвърди за отказаното посещение на Сертов в ЦРУ, планирано за ноември 2008 г. - подготвяно 6 месеца. "Няма какво да коментираме какво е отношението, ние сме изолирани”, аргументира се синият депутат. dir.bg
 


Сходни връзки

Върхът на ДАНС се разклати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди