изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:38 EEST
ПЕТИМА БЕЗ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ УСТАНОВЕНИ ЗА ДЕН    
ОбществоПетима работници без трудови договори са установени само за ден при проверка в балчишкото село Кранево, съобщиха от дирекция "Областна инспекция по труда".

Трима от тях били и непълнолетни и нямали разрешение за работа от инспекцията. Проверяващите се натъкнали на нарушенията на 21 юли в хотелски комплекс с ресторант и търговски обект. И двете фирми били с регистрация извън Добрич - едната във Варна, а другата в София. Трима от спипаните без трудови договори били наети като кухненски работници, а двама - като продавачи. За липсата на договори на работодателите са съставени актове, размерът за всеки работник е 15 000 лева. За наемане на лица под 18 години без разрешение пък са подадени сигнали до прокуратурата.
Спад на броя на издадените разрешителни на непълнолетни за работа отчитат трудовите инспектори. До момента те са 232 и не се очаква до края на годината да се увеличат много. През предходната година са били два пъти повече, а през 2007-а - около 900. Няколко са причините - доста по-голямо предлагане на работна сила, предпочитане от страна на работодателите да наемат пълнолетни работници и др. 
1 064 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила ДОИТ през първите шест месеца на годината. Средно при проверка са констатирани по 3,5 нарушения, с един пункт по-малко в сравнение със същия период на м. г.  Най-честите били свързани с забавяне на заплатите, неизплащането на обезщетения, както и неотчитането и незаплащането на извънредния труд, особено в сферата на туризма. Съставени са 21 акта. От май до ноември трудовите инспектори извършват приоритетно проверки в селското стопанство, до момента резултатите от констатациите са добри. До момента не са установени нарушения и по отношение на температурите в работните помещения. Те са климатизирани, вентилирани, на работниците се предоставят разхладителни напитки, по-големи са почивките в рамките на работното време, коментираха от ДОИТ. НДТ
 


Сходни връзки

ПЕТИМА БЕЗ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ УСТАНОВЕНИ ЗА ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди