изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:52 EET
Тръгва битка за милионите на “Орион”    
Новини Босът на някогашния кръг "Орион" Румен Спасов почина от рак на 63 г. в столицата на ЮАР Кейптаун. Според столичен вестник бизнесменът издъхнал в нощта срещу понеделник в ръцете на съпругата си Веска Меджидиева. С нея от близо година бил в развод, но се помирили. В последния час до него бил и синът му Румен.
"Това изобщо не отговаря на истината", заяви вчера пред "Стандарт" адвокатът на Румен Спасов - Петър Величков.

"Спасов до последно беше в лоши отношения с Меджидиева. Не казвам, че си е отишъл самотен от този свят, не очаквайте от мен да ви кажа в момента кой човек е бил до него", уточни Величков. Той не коментира дали разказът за кончината на бизнесмена има връзка с предстоящото разпределение на наследството му.
Драма с наследството на Румен Спасов очаква да се разрази адвокатът му Петър Величков. Съпругата му Веска трябва да наследи половината от имането на съпруга си, придобито по време на брака. Това й се полага по българския закон, тъй като двамата са сключили брак у нас. Другата половина се наследява по равно от двете му деца - сина им Румен и дъщерята на Спасов от първия му брак - Кина. Познати на семейството твърдят, че притежават в ЮАР две къщи в Кейптаун на обща стойност 280 000 долара и банкови спестявания. Спасов имал и наследствен апартамент от около 150 квадрата на столичния "Площад на свободата". Според негови близки той е продал другото си жилище на първата си жена Венета. Той имал и извънградска къща, която получил като наследство след смъртта на баща си ген. Мирчо Спасов. Друга вила останала за брат му Лъчезар.
Румен Спасов е в развод със скандалната си половинка от близо 10 месеца. "Делото не е прекратено. Наследниците му ще трябва да решат как да приключи то, става дума за имоти", каза адвокат Величков.
Не е ясно обаче дали изобщо има какво да се наследява, твърдят близки на семейството. Самият факт, че Меджидиева е поискала развод, навежда на мисълта, че Румен Спасов или е продал, или е прехвърлил на конкретни лица недвижимото си имущество и банковите си авоари. "Той беше човек реалист, знаеше, че си отива. Само това мога да кажа засега", коментира адвокат Величков. Не е ясно и дали Спасов е оставил завещание. "Всичко, което клиентът ми е пожелал, съм го направил", бе лаконичен адвокатът. Спасов се лекувал в елитни елитни клиники в Мексико и Швейцария, където са му правени трансплантации. Лечението, възлизащо на стотици хиляди долари обаче, само леко забавило хода на болестта. В крайна сметка Румен Спасов се прибрал в къщата си ЮАР и там останал до края на дните си.
В писмо до главния прокурор Борис Велчев през миналата година Спасов обяви, че е готов да свидетелства срещу съпругата си Веска Меджидиева. "Имам убеждението, че тя е присвоила над 3 млн. долара. Вероятно само поради някои грешки в работата на следствието обвинението може евентуално да се провали", пишеше в писмото си Спасов.
Неочакваният ход на бизнесмена намери обяснение в това, че е неизлечимоболен и няма какво да губи. Бил бесен от изневярата на половинката си с по-млад от нея мъж.
Спасов напусна България в нощта на 19 април 2007 г., година след Меджидиева. Говори се, че се качил на самолета, стискайки здраво куфарче с шестцифрена сума вътре. Двамата напуснаха страната от страх от съдебно преследване. Прокуратурата и следствието проверяваха дали "Орион" стои зад екзекуцията на Андрей Луканов на 2 октомври 1996 г. Процесът завърши с оправдателна присъда, а Румен Спасов осъди на 5000 лв. ексначалника на отдел "Тежки престъпления" в НСС Богдан Карайотов за клевета.
Последното дело срещу примата на "Орион" Веска Меджидиева за обсебване на над 78,7 млн. лв. от "Земеделска и промишлена банка" АД бе върнато за ново разглеждане. Върховният касационен съд отмени оправдателната й присъда от 27 май м. г.
Тони ДИМИТРОВА
Божидар Димитров

standartnews.com

 


Сходни връзки

Тръгва битка за милионите на “Орион” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Тръгва битка за милионите на “Орион”
Автор: Anonymous да 2009-08-02 @ 06:39 EEST

Tupanari-jurnalisti.

Stolizata na South Africa e Pretoria, a ne Capetown.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди