изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:31 EEST
ШАБЛЕНСКОТО ОГНИЩЕ СЕ СЪБУДИ, ЛЮЛЯ НИ ПЕТА ПО РИХТЕР    
НовиниНай-сериозни щети има в Камен бряг. В Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик подадоха сигнал за откъртили се няколко плочи от облицовката на фасадата на сградата. В домовете на шабленци има нападали телевизори. На много в региона паднаха  мазилки и комини, има напукани стени

 



Земетресение със сила 5 степен по Рихтер разлюля страната вчера в 10,49 ч. Епицентърът бе на около 10 км дълбочина в земната кора, на близо 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море. Най-силно земният трус бе усетен в черноморските общини на Североизточна България - Каварна, Шабла и Балчик. Силно люля и в Добрич, Варна, Силистра, Русе, Шумен и др. градове. Мобилните връзки по тези места прекъснаха за кратко.

В Шабла хората се паникьосаха и веднага напуснаха сградите, в които живеят или работят. Около тях час след земетресението все още се виждаха уплашени граждани, които разговаряха оживено и търсеха безопасност на открито. Най-осезателно трусът бе усетен по високите етажи. От кметството ни информираха, че е сформиран щаб, който да извърши проверки на щетите от труса. Има нанесени щети на частни  и обществени сгради. Става дума за напукани стени, мазилки, тавани, счупени стъкла. Граждани съобщават за напукани сгради и носещи конструкции, паднали комини и мазилка от тавани. В домовете на шабленци има нападали телевизори, лампи и други електрически уреди. Пострадал от труса е и храмът в Шабла, където има пукнатини и паднали икони.

Жителите на Каварна също усетиха земетресението доста силно, съобщават от общината. Служители на „Гражданска защита” извършват проверка за нанесени материални щети. След първите часове на труса бяха проверени половината от селата в общината и са установени щети единствено в село Камен бряг. Сградата на кметството има пропуквания и паднала мазилка, в Информационния център в селото е повредена системата на СОТ и е паднала част от окачения таван. Освен това има паднали рафтове и повредена стока в хранителния магазин в селото. Продължава събирането на информация от останалите села от общината. Няма информация за нанесени щети по сгради в самия град Каварна.

Кметът Цонко Цонев съобщи, че са проверени и пещерите в района на Камен бряг, където къмпингуват много туристи. Пострадали няма.

Градоначалникът на община Балчик Николай Ангелов назначи комисия, която да направи оглед на всички обществени сгради в общината. До момента няма данни за разрушения и пострадали граждани. Минути след труса от Многопрофилната болница за активно лечение е подаден сигнал на тел. 112 - за откъртили се няколко плочи от облицовката на фасадата на сградата. Пристигналият екип на Гражданска защита е съборил още няколко плочи, които са създавали опасност от падане. Гражданите могат да подават сигнали за засегнати от труса частни постройки на телефон 72523, съобщават от общината.

В Добричка област има нанесени щети вследствие на земетресението, съобщи за НДТ инж. Георги Михов от ТД “Гражданска защита” в Добрич. В село Абрит, община Крушари, са паднали комините на две къщи. В каварненското село Белгун има паднал покрив на изоставена къща, а на друга - малка част от мазилката. В Добрич има получен сигнал за паднали фаянсови плочки в кухненски бокс в жилище.

Инж. Михов заяви, че според него, трусът в Добричка област е бил със сила около 4-4,4 по Рихтер.

Община град Добрич уведомява гражданите, че на тел. 60 27 24 могат да сигнализират за забелязани щети и повреди в инфраструктурата на град Добрич, възникнали вследствие на регистрираното земетресение.

Няма нищо изненадващо в това земетресение" - каза Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН. По думите му,  територията, която е обхванало земетресението, е известна сеизмична зона. Последното земетресение с малко по-голяма сила от вчерашното в този район е било през 1956 г. и е било с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер. От тогава досега периодът е по-спокоен от към земетресения в тази зона, обясни Милошев. Преди това през 1901 г. е имало доста по-силно земетресение с магнитуд около седма степен по скалата на Рихтер.

Около 120 са получените обаждания на телефон 112 във връзка със земетресението, съобщи директорът на Национален телефон 112 Стоян Граматиков. Основните данни, подавани от граждани, са за материални щети. Телефон 112 не е мястото, където хората могат да получат информация във връзка с такива събития, но когато хората са уплашени, не могат да бъдат упреквани за това, че търсят информация, коментира Граматиков. НДТ

 

 


Сходни връзки

ШАБЛЕНСКОТО ОГНИЩЕ СЕ СЪБУДИ, ЛЮЛЯ НИ ПЕТА ПО РИХТЕР | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШАБЛЕНСКОТО ОГНИЩЕ СЕ СЪБУДИ, ЛЮЛЯ НИ ПЕТА ПО РИХТЕР
Автор: Anonymous да 2009-08-05 @ 23:44 EEST
Брегът как е? Има ли срутвания?
ШАБЛЕНСКОТО ОГНИЩЕ СЕ СЪБУДИ, ЛЮЛЯ НИ ПЕТА ПО РИХТЕР
Автор: Anonymous да 2009-08-06 @ 08:18 EEST

на мястото си е

каде да е

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди