изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:57 EEST
САМО БЪЛГАРИ НОЩУВАЛИ В ЛЕГЛАТА НА ТАТО И САКСКОБУРГГОТСКИ    
НовиниСтотина летовници са се възползвали от възможността през юли да нощуват в любимата резиденция на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски в Шабла, заяви за НДТ вчера управителят Кральо Кралев.

Почивката на туристите там излязла между 100 и 450 лева - в зависимост от вилата, която са наели. Само българи са прекрачвали прага на екзотичното място, тъй като резервацията е сложна. Невъзможно е да се запази легло от днес за утре, както е в обикновените хотели. Запазването на места става по интернет, оставяш си телефона, обаждат ти се от Министерството на държавната администрация, тъй като райското кътче е под негова шапка, и ти казват дали за тази дата базата е свободна, или заета. 

В разгара на сезона за вила "Море", разположена на брега с широка пясъчна ивица, се плаща 450 лева.  Офертата е валидна до 31 август. След това цената ще пада по 50 лева на всеки две седмици. Вътре спокойно могат да си изкарат почивката три семейства. Към спалните има отделни бани с вани, хол и трапезария. Има и сауна с прозорче към морето.

Стотачка струва нощувката във вила "Добруджански двор". През септември почивките са по 90 и 80, а през октомври падат до 70 лева.

След петата нощувка туристите ползват 5 процента намаление, а след десетата - 10 на сто отстъпка.

Резиденцията се намира на 5 км източно от Шабла и на 24 км от границата с Румъния.

Преди 40 лета Пенчо Кубадински харесал мястото за ловно стопанство. Архитект е Дачо Георгиев. Замисълът му бил да пресъздаде истински добруджански чифлик по Йовковия "Чифликът край границата": от едната страна къщата, от другата - оборът, по средата- харманът. Центърът на "Добруджанския двор" представлява площадка с типичните за Добруджа лоза, чимшир, орех и смокиня. Вляво са санитарните помещения, вдясно - сграда с 6 апартамента. Целият двор е ограден със сводове от морски камъни. Резиденцията е на площ от 5000 дка, като 2000 от тях са само вода и тръстиков пояс. Раците тук са по-вкусни и по-големи от тези в Дуранкулашкото езеро, защото дълбочината на Шабленското е по-голяма - стига до 18 метра. Деликатесът се лови със специални кошчета, плетени от дърво. На дъното се поставя стръв от риба, змия или жаба.

Летовниците могат да видят бяла водна лилия, жълта водна роза, десет застрашени от изчезване растения, десетина вида риба в езерата, някои от които - защитени, както и защитен вид видра.

До месец Министерският съвет трябва да реши какво ще бъде бъдещето на правителствените почивни станции в Шабла, Евксиноград,  Бояна и Пампорово. Бившият министър Николай Василев беше на мнение, че най-добрият вариант за бъдещето на базите би била приватизацията, но - поради липса на политическа воля, трябвало да се търси подходяща форма на публично-частно партньорство. Единият от вариантите за бъдещето на имотите беше и отдаването под наем, с ангажимент за инвестиции. Ще бъде създадена комисия начело с финансовия министър Симеон Дянков. Имотите досега бяха под шапката на Министерството на държавната администрация и станаха достъпни  за редови граждани. НДТ

 

 


Сходни връзки

САМО БЪЛГАРИ НОЩУВАЛИ В ЛЕГЛАТА НА ТАТО И САКСКОБУРГГОТСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди