изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:05 EEST
"СТАНДАРТ": БОЙКО ПОМАГА И НА НАВОДНЕНИТЕ В ДОБРИЧ    
Новини
След като вчера премиерът Бойко Борисов обеща да помогне с пари от бюджета на пострадалите от земетресението на 5 август, днес той отиде лично в Добрич, за да обещае на пострадалите тук от наводнението да им помогне с каквото може. Оглед на щетите в града, нанесени от поройния дъжд изсипал се само за два часа в петък след обяд и достигнал количества от 91 л/кв.м направи Борисов.


Придружаван от кмета на града Детелина Николова, те посетиха ДКЦ II, където до 2 часа през нощта е била изпомпвана нахлулата като река вода в мазата и приземния етаж на поликлиниката. След това кортежът направи оглед в западната промишлена зона, където има съсредоточени 65 фирми. В двора на автосервиз "Недмобил" все още служители на Гражданска защита изпомпваха с техника насъбраната вода. Пред журналисти синът на собственика на сервиза Еди Айвазов заяви, че водата била стигнала до средата на автомобилите в сервиза.
Имат нанесени много щети - обърнати варели с масла, повредени резервни части. Хора от фирмата плували за да спасят каракачанка с кученцата й, която отглеждали в двора на фирмата. Айвазов заяви, че за щастие сервизът е застрахован и са били вече посетени от застрахователен агент. След това премиерът видя щетите в Римекс инженеринг, където колективът дори простираше документи да съхнат, тъй като водата нахлула и в административната част заляла чак бюрата.
Срещу "Римекс инженеринг" именно се намира мост над дерето на Добрич, за който общината отдавна има изготвен и внесен проект на стойност 12 млн. лв., каза на премиера кметът Николова. "Досега не е одобрен, а е внесен в министерството по бедствията и авариите", допълни Николова. В тази връзка Бойко заяви: "Министерството на извънредните ситуации е дало 400 млн. лв. на общини под 1000 жители, а за Добрич няма, защото кметът е наш".
Последно Борисов и кметът бяха при собствениците на 7 малки фирми в двора на "Агромашина импекс", където водата изляла се от високо за отрицателно време е достигнала 4 м и е повлякла автомобили, оборудване и всичко по пътя си. Все още не бяха разчистени автомобилите, а в складовите помещение, хората заявиха, че не може да се влезе. Именно тук в склад за гипсокартон са бедствали малкият Дилян Тодоров, който днес става на 10 г. и баща му - началник на склада, Тодор Минчев. "Беше при мен, защото нямаше кой да го гледа, вчера оперираха баба му във Варна, а той е диабетик и има специален режим на хранене, разказа бащата. Когато водата нахлула в склада, където били двамата, Тодор се качил по гипсокартона, Дилян се покатерил върху него и от раменете на баща си успял да счупи прозорец и да излезе на покрива, а баща му останал вътре. Именно него пожарникарите спасили с лодка.
В друг склад пък през дупка бил измъкнат Желязко Парушев, но съседите му по фирма не знаеха, какво става с него и как е, защото всичките му телефони останали под водата. Хората поискаха от премиера и кмета поне да им се даде охрана, за да не бъде ограбено и малкото, което могат да използват след потопа, както и да се задължи да им плати щетите виновникът - жп секцията, която не стопанисва като хората тунела за отводнява на линията, която минава над двора, където се намират фирмите им.
Кметът обеща съдействие на хората, а Борисов заяви, че ще се допита до юристи как могат да бъдат изписани някакви средства, за да помогне на дребните собственици на фирми, останали без труда си. До вторник Борисов даде срок на кмета на Добрич да представи пълен доклад за щетите, като заяви готовност да помогне за справяне с проблемите от наводнението и най-вече да се види какво става с проекта за ремонт на дерето в западната промишлена зона.
Текст и снимка Виржиния Георгиева, www.standartnews.com





 


Сходни връзки

"СТАНДАРТ": БОЙКО ПОМАГА И НА НАВОДНЕНИТЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди