изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:12 EET
Наводняване и отводняване    
НовиниМинистър-председателят Бойко Борисов посети град Добрич, който беше сериозно засегнат от проливните дъждове от петък вечерта. При срещата си с кмета на общината Детелина Николова Борисов поиска до вторник да получи доклад с точните параметри на щетите. Той обеща държавата да подкрепи пострадалите при наводнението.


Министър-председателят нареди в района да бъде поставен полицейски пост, за да не се допуснат мародери. По негово разпореждане трябва да отиде и изпълнителният директор на БДЖ, за да огледа железопътно съоръжение, което също е станало причина за наводнението в индустриалната зона.
Отводняването на обектите в града приключи, а днес предстои да се изчистят наносите, тинята и калта. Общината, с помощта на частни фирми, ще подпомогне и разчистването на стопанските дворове.

Добрич: Започва почистването на наносите, тинята и калта след наводненията в града

Добрич. В Добрич започва днес почистването на наносите, тинята и калта, които бяха натрупани след поройния дъжд в петък. Вчера вечерта приключи отводняването на всички засегнати имоти. Кметът на града детелина Николова увери, че общината, с помощта на частни фирми, ще подпомогне и разчистването на стопанските дворове. Веднага след почистването пък ще бъде извършена и дезинфекция в града, за да не плъзне някаква зараза.
От вчера вече се извършват огледи на пострадалите от наводнението сгради. Най-засегнати от пороя бяха помещенията в индустриалната зона на града и Второ ДКЦ.
По нареждане на министър-председателя Бойко Борисов, който посети града след наводненията, до вторник Общината ще трябва да изготви доклад с точните параметри на щетите. Премиерът нареди в района да бъде поставен полицейски пост, за да не се допуснат мародери. По негово разпореждане трябва да дойде и изпълнителният директор на БДЖ, за да огледа железопътно съоръжение, което също е станало причина за наводнението в индустриалната зона.

Агенция „Фокус”
Добрич след пороя – посещение на премиера и предприети мерки (ОБЗОР)
В ранните часове на тази вечер приключиха отводнителните мероприятия в пострадалите от проливния дъжд помещения в Добрич. Утре ще започне почистването на калта, наносите и тинята, както и дезинфекцирането на улици, подлези и сгради. Общината, с помощта на частни фирми, ще подпомогне и разчистването на стопанските дворове.
Премиерът Бойко Борисов посети града и се запозна с предприетите от Общината действия по преодоляването на последиците от стихията. Министър-председателят изиска от кмета на Добрич Детелина Николова до вторник доклад с точните параметри на щетите. Той обеща държавата да подкрепи пострадалите при наводнението.
Особено тежко е положението в индустриалната зона, където водата е носила автомобили и е заляла много складове, като е похабила стоката в тях. Детелина Николова обясни, че общината има проект за 12 млн. лв. за реконструкция на близкото дере и мост на жп секцията, от които идват проблемите в района. Проектът обаче не е бил одобрен от закритото вече Министерство на извънредните ситуации. Според премиера, защото кметът е от ГЕРБ.
Министър-председателят нареди в района да бъде поставен полицейски пост, за да не се допуснат мародери. По негово разпореждане трябва да дойде и изпълнителният директор на БДЖ, за да огледа железопътно съоръжение, което също е станало причина за наводнението в индустриалната зона.
От Национална агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че до момента няма данни за нанесени щети на републиканската пътна мрежа в Област Добрич след падналия обилен дъжд.

Агенция „Фокус”
Полицаи ще охраняват имуществото в наводнените райони в Добрич, по нареждане на премиера
Министър-председателят Бойко Борисов изиска от кмета на Добрич Детелина Николова до вторник доклад с точните параметри на щетите, нанесени от вчерашните порои, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът посети днес най-засегнатите от проливните дъждове райони в областния град и се запозна с действията на Кризисния щаб. Той обеща държавата да подкрепи пострадалите при наводнението.
Особено тежко е положението в индустриалната зона, където водата е носила автомобили и е заляла много складове, като е похабила стоката в тях. Детелина Николова обясни, че общината има проект за 12 млн. лв. за реконструкция на близкото дере и мост на жп секцията, от които идват проблемите в района. Проектът обаче не е бил одобрен от закритото вече Министерство на извънредните ситуации. Според премиера, защото кметът е от ГЕРБ.
Министър-председателят нареди в района да бъде поставен полицейски пост, за да не се допуснат мародери. По негово разпореждане трябва да дойде и изпълнителният директор на БДЖ, за да огледа железопътно съоръжение, което също е станало причина за наводнението в индустриалната зона.
Отводняването на обектите в града почти приключва, а утре предстои да се изчистят наносите, тинята и калта. Общината, с помощта на частни фирми, ще подпомогне и разчистването на стопанските дворове.

Агенция „Фокус”
Приключили са отводнителните дейности след пороя в Добрич
Приключили са отводнителните дейности след пороя в Добрич. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от „Гражданска защита”. Обстановката е нормализирана. Приключили са основните дейности. Остава да бъдат извършени дейностите по почистването.
Екипи на „Гражданска защита” са участвали в отводняването на мазета и във Видин. Те също са се наводнили вследствие на дъжд.
Екип на „Гражданска защита” е помогнал и на жена от Стара Загора да слезе от покрива на къщата си. Тя се качила на покрива на дома си, за да наглежда извършвания от строителни работници ремонт и не могла да слезе. Жената е била свалена по алпийски способ. Къщата й се намира на ул. „Индустриална”. През изминалия ден от службата са отстранили паднали клони и дървета в страната, както и счупен термометър в София.

Агенция „Фокус”
НАПИ: Няма данни за нанесени щети на пътищата от републиканската пътна мрежа в Област Добрич след проливния дъжд
До момента няма данни за нанесени щети на републиканската пътна мрежа в Област Добрич след падналия обилен дъжд. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Национална агенция „Пътна инфраструктура”.
Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими навсякъде в страната. Никъде няма задръствания.
Проходът на Републиката остава затворен до 24 август тази година. Затворени са и проходите Твърдица-Елена и Етрополе-Златица.
До 30 март 2010 година е забранено преминаването през прохода „Шипка” на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета и обща маса над 10 тона, а до 31 август тази година за времето от 06.00 до 22.00 часа се пренасочва движението на МПС-та с маса над 3,5 тона от пътя Сливен-Нова Загора-Стара Загора по създадени обходни маршрути, които са обозначени с пътни знаци.
Ремонтът на Топли дол е окончателно завършен и пътят е нормално проходим.

Агенция „Фокус”
До вторник Община Добрич трябва да изпрати до МС опис на всички нанесени от пороя щети
До вторник Община Добрич трябва да изпрати до Министерски съвет опис на всички нанесени щети вследствие на пороя в града. Това каза пред Агенция “Фокус” кметът на общината Детелина Николова. Това е разпоредил министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Добрич. Премиерът е посетил най-невралгичните точки в града – индустриалната зона и Второ ДКЦ. Така той се е запознал с една част от нанесените от пороя щети.
Описът на всички щети ще бъде разгледан на заседанието на Министерски съвет в сряда. Така ще се координират действията с БДЖ и НАПИ, които ще трябва да предприемат мерки там, където имат повредени масови съоръжения в района на наводненията. Премиерът е разпоредил още да се насочат полицейски автомобили за подпомагане на охраната на имуществото на пострадалите фирми. Бойко Борисов е изразил готовност, ако има възможност в някаква степен правителството да окаже съдействие на общината за преодоляване на последиците от пороя.
Отводняването на обектите в града почти приключва, но утре предстои да се изчистят наносите, тинята и калта. Утре общината, с помощта на частни фирми, ще подпомогне и разчистването на стопанските дворове.

Агенция „Фокус”
До час и половина ще приключат отводнителните дейности в пострадалите от пороя сгради в Добрич
До час и половина ще приключат отводнителните дейности в пострадалите от пороя сгради в Добрич. Това каза пред Агенция “Фокус” Живко Гочев, директор на Гражданската защита в Добрич. В момента все още екипите на „Гражданска защита” работят в промишлената зона на града.
Над 40 обекта са били отводнени в града досега. Подадените сигнали за пострадали от пороя сгради пък са били над 100.
Гочев съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов преди малко е посетил индустриалната зона на Добрич, за да се запознае лично с нанесените щети и хода на дейността по отстраняването им.

Агенция „Фокус”
Добрич след пороя (ОБЗОР)
Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Добрич, който беше сериозно засегнат от проливните дъждове в последните дни. Премиерът ще се срещне в сградата на общината с кмета Детелина Николова и след това заедно ще огледат ДКЦ 2 и индустриалната част на града, където щетите от природната стихия са най-големи.
По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че няма дублиране в работата на „Гражданска защита” и Пожарната при отводняването на обекти в Добрич. „При изключително проливните дъждове в Добрич вчера се създаде критична ситуация. Веднага се създаде Кризисен щаб, с който се даде възможност да бъдат обслужени почти всички обекти, със сили и средства на 180 служители от Пожарната, „Гражданска защита”, полицията. Всички участваха активно и действията, които бяха предприети, не позволиха да има дублиране на дейностите в обектите, които трябваше да бъдат обслужени. На практика служителите на „Гражданска защита” бяха насочени към едни обекти, а на Пожарната – към други, за да няма дублиране в работата”, каза министър Цветан Цветанов.
Днес продължават отводнителните действия на Пожарната и „Гражданска защита”. Ситуацията върви към подобрение, но ще са необходими още ден – два, за да бъдат изцяло ликвидирани последствията от дъждовете, каза Цветанов.
Вчера е имало готовност също така веднага да се присъединят към Кризисния щаб и силите и средствата на Пожарната и „Гражданска защита” от областите Варна, Шумен и Силистра. „До тяхното включване не се стигна, поради това, че местните структури овладяха ситуацията и не се налагаше по-нататъшното привличане на допълнителни сили и средства”, каза министър Цветан Цветанов.
На въпрос - дали работата вчера е показала, че няма проблеми в преминаването на структурите на „Гражданска защита” към МВР, Цветан Цветанов заяви: „Точно така. Дори съвместните действия като сили и техника на „Гражданска защита” и Пожарната, и при пожарите в Старозагорско, и в Хасково преди няколко дни, също показаха една добра координация и единодействие в щабовете за действия и противодействия на това, което възникваше като кризи.
Цветан Цветанов е разговарял няколко пъти с кмета на Община Добрич Детелина Николова. „Нейните наблюдения и оценка за действията на „Гражданска защита” и Пожарната са също за синхрон и няма нещо, което да затрудни работата по отводняването на обекти”.
Кметът на града детелина Николова съобщи, че 87 сигнала за наводнени къщи и над 15 сигнала за наводнени жилищни блока са подадени след падналия пороен дъжд. Наводнените обекти са в кварталите „Балик”, „Иглика”, „Север” 1 и 2 и индустриална зона Северозапад. Все още продължава работата по отводняването на участъци в Добрич, както в индустриалната част на града, така и в жилищни домове. Второ ДКЦ е пострадало най-много. Там са предприети мерки за дезинфекция и пълно почистване, но то ще стане утре, тъй като днес още продължават действията по отводняването на сградата.
Утре ще започне почистването на районите, в които са останали наноси и тиня. То ще се осъществява ръчно и механизирано.
Днес е назначена комисия, която да обиколи и оцени нанесените щети вследствие на наводнението. В комисията участват петима души, които вече са тръгнали по пострадалите обекти. В огледите са се включили и представители на застрахователни компании.
Николова увери, че е създадена необходимата организация за преодоляване на последиците. „Осъществих контакт с премиера на Република България и с министър Цветанов. Дадох информация за състоянието на града. Обясних всички мерки, които сме предприели. Министър Цветанов лично попита нуждаем ли се от допълнителни екипи за аварийната безопасност, но на този етап вече се справяме, така че не са необходими от други общини. Трябва да изкажа благодарност за денонощния труд на екипите на „Гражданска защита” и на състава на противопожарната и аварийна безопасност, които наистина се отзовават на всички сигнали, координират действията си с нас и максимално се включиха във всички дейности по отстраняване на авариите”, обясни Николова. На въпрос дали при разговора си с премиера Бойко Борисов е станало на въпрос държавата да поеме средствата за преодоляване на щетите кметът на Добрич каза: „Разговаряхме, че работата на комисията продължава и лично изразих становище, че знам състоянието на държавната хазна и не бих, като кмет, тръгнала да отстоявам позиции едва ли не само на моята община. Казах, че след като остойностим всички щети, ще информирам правителството и тогава ще решим какво може да се предприеме, ако изобщо има някакви възможности. Общината ще търси свои ресурси, свои възможности ще пренасочва, за да може в голяма степен да поеме щетите, които е понесла публичната собственост”.

Агенция „Фокус”
Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Добрич
Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Добрич, който беше сериозно засегнат от проливните дъждове в последните дни, съобщиха от Министерски съвет.
Премиерът ще се срещне в сградата на общината с кмета Детелина Николова и след това заедно ще огледат ДКЦ 2 и индустриалната част на града, където щетите от природната стихия са най-големи.

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: Няма дублиране на „Гражданска защита” и Пожарната при отводняването в Добрич
Няма дублиране в работата на „Гражданска защита” и Пожарната при отводняването на обекти в Добрич – това каза пред Агенция “Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. „При изключително проливните дъждове в Добрич вчера се създаде критична ситуация. Веднага се създаде Кризисен щаб, с който се даде възможност да бъдат обслужени почти всички обекти, със сили и средства на 180 служители от Пожарната, „Гражданска защита”, полицията. Всички участваха активно и действията, които бяха предприети, не позволиха да има дублиране на дейностите в обектите, които трябваше да бъдат обслужени. На практика служителите на „Гражданска защита” бяха насочени към едни обекти, а на Пожарната – към други, за да няма дублиране в работата”, каза министър Цветан Цветанов.
Днес продължават отводнителните действия на Пожарната и „Гражданска защита”. Ситуацията върви към подобрение, но ще са необходими още ден – два, за да бъдат изцяло ликвидирани последствията от дъждовете, каза Цветанов.
Вчера е имало готовност също така веднага да се присъединят към Кризисния щаб и силите и средствата на Пожарната и „Гражданска защита” от областите Варна, Шумен и Силистра. „До тяхното включване не се стигна, поради това, че местните структури овладяха ситуацията и не се налагаше по-нататъшното привличане на допълнителни сили и средства”, каза министър Цветан Цветанов.
На въпрос - дали работата вчера е показала, че няма проблеми в преминаването на структурите на „Гражданска защита” към МВР, Цветан Цветанов заяви: „Точно така. Дори съвместните действия като сили и техника на „Гражданска защита” и Пожарната, и при пожарите в Старозагорско, и в Хасково преди няколко дни, също показаха една добра координация и единодействие в щабовете за действия и противодействия на това, което възникваше като кризи.
Цветан Цветанов е разговарял няколко пъти с кмета на Община Добрич Детелина Николова. „Нейните наблюдения и оценка за действията на „Гражданска защита” и Пожарната са също за синхрон и няма нещо, което да затрудни работата по отводняването на обекти”.
Денка КАЦАРСКА

Агенция „Фокус”
87 къщи и над 15 жилищни блока са наводнени от поройния дъжд в Добрич
87 сигнала за наводнени къщи и над 15 сигнала за наводнени жилищни блока са подадени след падналия пороен дъжд в Добрич. Това каза пред Агенция “Фокус” кметът на общината Детелина Николова. Наводнените обекти са в кварталите „Балик”, „Иглика”, „Север” 1 и 2 и индустриална зона Северозапад. Все още продължава работата по отводняването на участъци в Добрич, както в индустриалната част на града, така и в жилищни домове. Второ ДКЦ е пострадало най-много. Там са предприети мерки за дезинфекция и пълно почистване, но то ще стане утре, тъй като днес още продължават действията по отводняването на сградата.
Утре ще започне почистването на районите, в които са останали наноси и тиня. То ще се осъществява ръчно и механизирано.
Днес е назначена комисия, която да обиколи и оцени нанесените щети вследствие на наводнението. В комисията участват петима души, които вече са тръгнали по пострадалите обекти. В огледите са се включили и представители на застрахователни компании.
Николова увери, че е създадена необходимата организация за преодоляване на последиците. „Осъществих контакт с премиера на Република България и с министър Цветанов. Дадох информация за състоянието на града. Обясних всички мерки, които сме предприели. Министър Цветанов лично попита нуждаем ли се от допълнителни екипи за аварийната безопасност, но на този етап вече се справяме, така че не са необходими от други общини. Трябва да изкажа благодарност за денонощния труд на екипите на „Гражданска защита” и на състава на противопожарната и аварийна безопасност, които наистина се отзовават на всички сигнали, координират действията си с нас и максимално се включиха във всички дейности по отстраняване на авариите”, обясни Николова. На въпрос дали при разговора си с премиера Бойко Борисов е станало на въпрос държавата да поеме средствата за преодоляване на щетите кметът на Добрич каза: „Разговаряхме, че работата на комисията продължава и лично изразих становище, че знам състоянието на държавната хазна и не бих, като кмет, тръгнала да отстоявам позиции едва ли не само на моята община. Казах, че след като остойностим всички щети, ще информирам правителството и тогава ще решим какво може да се предприеме, ако изобщо има някакви възможности. Общината ще търси свои ресурси, свои възможности ще пренасочва, за да може в голяма степен да поеме щетите, които е понесла публичната собственост”.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус”
Четири екипа на Гражданска защита изпомпват вода от индустриалната зона на Добрич
Четири екипа на Гражданска защита продължават да изпомпват вода от наводнените предприятия в индустриалната зона на Добрич. Това каза пред Агенция „Фокус” Живко Гочев, директор на Гражданската защита в Добрич. В момента се отводняват помещенията на две фирми - „Автосервиз недмобил” и „Римекс инженеринг инженеринг”.
В автосервиза са залети от водата всички автомобили, прилежащи стендове и варели с масла. В помещението на „Римекс инженеринг инженеринг” е залята наличната селскостопанска техника и автомобилите. Водата е била около 70-80 см в халетата и прилежащите дворове. В индустриалната зона залетите площи са около 10 дка.
Снощи при наводнението е отводнено ДКЦ – 2. Разбита е подпорна стена на паркинг в района на борсите. Стената е паднала върху автомобил, в който е нямало човек.
Галина ДИМОВА

Агенция „Фокус”
Детелина Николова: Щетите от наводнението в Добрич са огромни
Щетите от падналите обилни дъждове и последвалите наводнения в Добрич са огромни, каза пред Агенция „Фокус” кметът на общината Детелина Николова. На места нивото на водата е достигало 2 метра. Изпомпването на водата продължава в индустриалната зона на града.
„Нашият град се опасва от добричка Суха река, която в ниските участъци заля голяма част от предприятията, където в момента продължават отводняванията в индустриалната зона. Залети са документи, архиви и производствени стоки, както и едно цяло диагностично-консултативен център, който се намира в този район. Той изцяло потъна във вода, избита е стена”, каза Николова. Повлечен е и един мост в района на наводнението. Подлези с търговски обекти са били напълно наводнени. Тепърва ще бъдат изчислявани щетите на бизнеса от наводненията.
„Все още продължаваме борбата с отводняването. Беше нещо страшно до 2 метра достигаше нивото на водата в приземните етажи”, коментира Детелина Николова.
Щетите ще бъдат изчислени до два дни. Някои от средствата за възстановяване ще бъдат поети от община, за други ще се търси съдействие от правителството.
Галина ДИМОВА

Агенция „Фокус”
Екипи на Гражданска защита са отводнявали мазета в София, Кюстендил, Пирдоп, Добрич и Албена
Екипи на „Гражданска защита” от София са отводнили мазета на ул. „Елин Пелин” № 4 в столичния квартал „Лозенец„ и улица „Цар Освободител” в Пирдоп, съобщиха от Национална служба “Главна дирекция гражданска защита”. Отводнени са обекти на улиците „Кирил и Методий”, „Калосия” № 1, „Църнок” № 13 и „Хан Крум” № 33 А в Кюстендил.
След получени от телефон 112 сигнали, екипи на „Гражданска защита” – Добрич работиха по отводняването на хотели в курортен комплекс „Албена”.
Проливният дъжд, който падна вчера в Североизточна България, предизвика наводнения в общините Добрич и Балчик. В Оперативния комуникационно-информационен център постъпиха 88 обаждания за наводнени жилищни и административни сгради, промишлени райони и счупени дървета и клони.
Сформираните 11 екипа на Гражданска защита отводниха 27 обекта в Добрич.
Спасителите са оказали помощ на много аварирали превозни средства. Днес дейностите по отводняването на индустриалната зона на града продължават.

Агенция „Фокус”
Обстановката в Добрич след валежите е спокойна
Обстановката в Добрич след обилните валежи вчера към момента е спокойна. Това съобщи дежурният служител от Областния съвет по сигурност в Добрич, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна. Дежурният съобщи, че вследствие на обилните валежи – 90 л./кв. м, вчера след обед в града е имало десетки наводнени улици, тъй като шахтите не са могли да поемат голямото количество вода, но засега положението е спокойно. Имало е множество паднали дървета и колони, както и десетки сигнали за отводняване на жилища. В отводнителните операции са се включили части на „Гражданска защита”, полицията и „Пожарна и аварийна безопасност”. Най-тежка е била ситуацията в ниските части на града – районите „Балик”, „Строител”, „Млад техник” и улица „Батовска”, както и в северната промишлена зона около бившия обувен завод. „В момента обстановката е спокойна и водата се оттегля. Валежите спряха снощи около 20, 00 часа.”, допълниха от Областния съвет по сигурност в Добрич.
Петко ПЕТКОВ

 


Сходни връзки

Наводняване и отводняване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди