изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:41 EET
Младен Мутафчийски: Викаха ме в отдел “Убийства” заради нападението над Огнян Стефанов!    
Интервюта Никога не съм имал общ бизнес с Маджо, твърди известният бизнесмен. Оръжейният бос и хотелиер Младен Мутафчийски е роден на 30 юли 1961 г. в София. Той е един от най-крупните бизнесмени в областта на туризма. Завършил е ВИАС, а след това ВИИ - специалност външна търговия, и е кандидат на икономическите науки.

Има 25 години трудов стаж във външната търговия, част от които в оръжейните фирми "Кинтекс" и "Тератон". Работил е известно време и в "Интерпред". В момента е собственик на информационна агенция FROGNEWS, притежава верига хотели. Мутафчийски е и почетен консул на Сан Марино у нас.

- Г-н Мутафчийски, какво е положението с вашите хотели? Говорят, че трескаво разпродавате имуществото си на Слънчев бряг...

- Аз имам само два хотела, но пък за сметка на това са най-добрите. През всичките години те имаха стопроцентова заетост, а сега имат около 85 - 90 процента. Има спад, но не е фатален.

- Казвате, че не продавате хотели, но се знае, че за петзвездния ви хотел "Хелена Сендс" е обявена цена от 92 милиона долара, а за "Хелена- парк" сте имал оферта за 70 милиона евро?

- Аз не съм обявявал досега цена на хотел. Ние в момента си покриваме кредитните задължения. Тоест, хотелите се развиват добре и аз и съдружниците ми не сме правили разчети или сметки да ги продаваме.

- Твърди се, че всички ваши финансови операции минават през Младен Михалев - Маджо? За него ли са парите?

- Вижте, ние сме малка държава. Аз познавам почти всички от "героите на прехода" - и Маджо, и други хора, но не съм имал общ бизнес с тях. Познавам се с Маджо, но не така, в личен план. Примерно сме били някъде на рожден ден заедно, в ресторант заедно и т. н., но нямам бизнес отношения специално с Маджо. Имахме какви ли не финансови проверки и те показват категорично как е ситуиран бизнесът ни. И аз съм срещал някъде по медиите, че сме били близки с Маджо. Не е вярно! Имам партньори юристи. Партньор съм с Асен Мичковски, с Илиан Шотлеков, който беше депутат от квотата на СДС в парламента преди години. С други хора, с разни личности участвахме активно в масовата приватизация, но това няма нищо общо с някакви загадъчни тайни връзки.

- Ще подскажете ли някаква хитрина за това как се става собственик на такива големи хотели?

- Единствените ми два хотела са тези на морето. Ще ви кажа точно как се случи всичко. Просто действително имах късмет. Чрез нашата фирма, в която участват Асен Мичковски, Илиан Шотлеков и Станислав Караданов, бяхме купили една къща в стария Несебър, в която да почиват наши служители. Тогава се разчу, че последните парцели, които са на брега на Слънчев бряг, ще бъдат обявени на търг. И решихме да участваме, защото по това време хотелският бизнес се очертаваше като много перспективен, и съответно теглихме кредит, за да участваме в търга. Дадохме най-добра цена, която за времето си беше много висока - някъде от порядъка на 800 или 900 хиляди долара.

- Имате и ресторанти в София?

- Да, правихме един гурме-ресторант, който се казва "Кастело ди Сан Марино" в Бояна. Имаме и един квартален ресторант в кв. "Иван Вазов" - "Кипарис". В този ресторант сме трима съдружници - Пламен Кубадински, Максим Солаков и аз. Той се намира в къща, която сме взели под наем.

- Този ваш ресторант доби печалната слава, когато през септември миналата година пред него пребиха колегата журналист Огнян Стефанов. Докъде стигна разследването на случая? Ще се разбере ли кои са били похитителите?


- Там очевидно много хора са участвали и очаквах, че някъде веригата ще се пропука, но това не стана. Надявах се, че криминалистите ще успеят да изкопчат нещо, защото е очевидно, че това е поръчково похищение; очевидно е, че са участвали поне четирима души, които са нападнали Огнян, и разни други, които са се намирали наоколо като обезпечаване на тази операция. Но за съжаление до ден-днешен - нищо. Аз бях викан в отдел "Убийства" на СДВР. Близките на Огнян, с които контактувам, също бяха викани, но нищо не се разбра.

- С Огнян Стефанов сте собственици на сайта Frognews...

- Точно така. Ние с него сме създателите. Всъщност как стана. Преди години живеехме заедно, бяхме съседи в жк "Младост". Огнян ми каза, че има голямо бъдеще в електронните медии и дали бих го подкрепил да направи един електронен сайт. Ние в началото финансирахме проекта, но това беше само за няколко месеца. Сега сайтът се самоиздържа благодарение на рекламите и долу-горе си връзват заплатите. Нямаме печалба кой знае каква от сайта, но не сме и на загуба.

- Г-н Мутафчийски, вие имате над 25 години стаж във външната търговия и част от тях в "Кинтекс" и "Тератон". Какво вярно има в твърдението, че сделка с трафик на оръжия е довела до падането на правителството на Филип Димитров? Пратката е била прекарана през Македония за Сърбия, която тогава е под ембарго?

- Ще ви кажа каква е истината, защото това твърдение е между митовете и действителността. Навремето имаше "Кинтекс", който произвеждаше оръжие. След това беше създадена и втората фирма "Тератон", която аз оглавих от самото начало. Продавахме на НАТО - което беше за първи път, защото тогава все още не бяхме член на НАТО. Продавахме и на Турция значителни количества оръжие, което беше наше производство - на ВМЗ Сопот. Продавахме и на Южна Америка и къде ли не още.
За конкретната сделка, за която говорим, ще кажа, че имахме една малка сделка за доставка, а тя беше незначителна в сравнение с обемите, които сме правили през годините - под милион, доколкото си спомням... Около 800 хиляди долара за продажба на имущество втора ръка на македонските сили за сигурност и на армията - картечници и други подобни оръжия. И в един хубав момент в "Тератон" започнаха да се появяват писма с щемпела на министър - председателя Филип Димитров. Очевидно, че писмото беше съставено от неговия съветнически апарат. По-късно разбрахме, че пръст в тази сделка има съветникът на премиера Константин Мишев. Нас това силно ни учуди. Защо има такъв голям интерес? После се оказа, че имало интерес от страна на съветниците и сделката беше иззета... Така или иначе, този случай беше използван за политически цели. Защото Филип Димитров аз го уважавам и не вярвам той лично да е бил ангажиран в тези неща. Но във всички случаи сделката ни беше иззета с едно специално писмо и ДОРИ дойдоха от кабинета на министър-председателя.

- А какъв беше конфликтът ви с бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров? Вие дори казвате по негов адрес, че той спокойно може да спечели титлата "Мистър Гаф"?


- Имаме конфликт заради това, че в последния момент в последните дни от кабинета “Станишев” се решава да се промени статутът на бившия дом на техниката в Москва, който е една огромна сграда. В нея имат офиси над 200 фирми. Говори се, че там нещата са много сериозни, има напрежение от това, че трябва да и се промени статутът, за да може по-лесно после да се приватизира... Цялата работа там е, че пак има шуробаджанащина. Защото шефката на търговско-икономическия комплекс Малина Божинова, която е снаха на партийния функционер Георги Божинов, има за свой заместник състудент или съученик на Петър Димитров и всякакви оплаквания от страна на препатили наематели на офиси на български фирми остават глас в пустиня. Заради тези нередности споря с министъра.

- Имате ли семейство?

- Имам съпруга, но не живея с нея. Не сме разведени, но от дълги години не живеем заедно. Тя се казва Ели и също като мен е строителен инженер. Сега вече е почти на пенсионна възраст като мен и работи в частни консултантски фирми. Въпреки че сме разделени, сме добри приятели. Аз имам приятелка, с която живея отдавна. Мисля, че сме щастливи.

- Млада ли е?

- Не. Тя не е жена от тези модерни връзки между бизнесмени и момичета. Познаваме се от много години. Ако чакате да ви кажа, че е известна - не е. Не обичам да говоря много за личния си живот, но ще ви кажа може би само на вас, че не посещавам чалга заведения, клубове или дискотеки.

- Имате ли смокинг в гардероба си?

- Имам смокинг, защото на разни официални коктейли по света се изисква такъв дрескод и няма как да не се обличаш така. Даже ще ви разкажа една любопитна история откъде му излезе прякора на печално известния Александър Томов - добрия вълк Лупи. В зората на демокрацията Августин Пейчинов реши да направи един прием в своя хотел в Ню Йорк. Беше поканил включително и Симеон Сакскобургготски, разбира се, преди той да дойде в България. Имаше и други особи. Августин Пейчинов беше казал, че на тази вечеря дрескодът трябва да бъде официално облекло - смокинг и т. н. Но българите там си казват: "Е, сега за една вечер да купувам смокинг, не си струва". И така, едни бяха взели назаем смокинг, други си дойдоха както си искат, а Томов се беше вредил в Народния театър у нас и беше взел от реквизита някакъв смокинг. Оказа се, че смокингът бил от някаква постановка, в която се разказва за добрия вълк Лупи.
Дрехата беше силно лекьосана и му бяха дали една яркочервена папийонка. Той беше си помислил, че това е изискването за тази вечеря. Папийонката беше такава голяма, червена, плюшена. И оттам Томов се сдоби с този прякор.

- Откога се познавате с Августин Пейчинов?

- Най-интересното е, че с него ме е запознавал ген. Любен Гоцев. Те поддържаха приятелски отношения.

- Накрая да ви попитам, считате ли се за много богат човек?

- Не, не. Не се смятам за много богат човек. Не се смятам и за кой знае колко успял. Просто се опитвам да ситуирам бизнеса си. Взимам кредити и ги връщам. Ако разширя бизнеса си в някое направление, пак взимам кредит и така.

Едно интервю на Александрина Роканова

ДОСИЕ:

• Смятат Младен Мутафчийски за един от най-ексцентричните родни бизнесмени заради факта, че никога не се разделя с диамантената си обеца и кара най-скъпите коли в света.
• Покрай побоя над Огнян Стефанов и предполагаемото им участие в скандалния сайт “Опасните” се заговори, че Мутафчийски е във война със спеца от ДАНС Алексей Петров. “На мен Алексей Петров ми е симпатичен. С него през живота си никога не съм имал спорове”, контрира бизнесменът.

http://blitz.bg

 


Сходни връзки

Младен Мутафчийски: Викаха ме в отдел “Убийства” заради нападението над Огнян Стефанов! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди