изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:27 EET
ВИЦЕАДМИРАЛ, КОНСУЛ, КОМОДОР И КМЕТОВЕ ПОЛОЖИХА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА АДМИРАЛ УШАКОВ    
Новини Вчера вицеадмирал Александър Клецков - командващ Черноморския флот на Руската федерация, комодор Емил Евтимов - командващ Военноморска база - Варна, генералният консул на Русия в морската столица Анатолий Щелкунов и кметът на община Каварна Цонко Цонев и кметът на Шабла Красимир Кръстев положиха венци и цветя пред паметника на адмирал Ушаков на нос Калиакра. Това съобщиха от пресслужбата на морското кметство.

Благодарен съм, че тук е издигнат паметник на моя предшественик, че кметът на общината Цонко Цонев и работниците от музейния комплекс съхраняват паметта на адмирал Ушаков и на неговите моряци,  каза  вицеадмирал Клецков. Мисля, че трябва да помним хората, които са помагали на своите приятели и не са ги оставяли в беда. Според мен такъв човек е бил и Ушаков, посочи командващият Черноморския флот на Русия. 

Свещеници от Каварна и Шабла отслужиха молебен пред паметника на адмирала, който е канонизиран от руската православна църква за светец. 

По този начин за бе отбелязана 218-годишнината от битката при нос Калиакра, като на събитието присъстваха и моряци от екипажа на десантен кораб "Цезар Куников". 

Според съхранени исторически данни легендарната морска битка е в рамките на Третата руско-турска война - 1787-1791 г. и се е състояла се в залива под нос Калиакра. Чрез победата на руската флотилия, предвождана от адмирал Фьодор Ф. Ушаков, турският флот окончателно губи своето господство във водите на Черно море. 

Получавайки заповед, адмирал Ушаков събира своята флотилия. Решителната морска битка настъпва на 31 юли 1791 г. в подножието на нос Калиакра. Турският флот се състои от 18 линейни кораба, 17 фрегати и 43 спомагателни плавателни съда под командването на капудан-паша Хюсеин. Ушаков, както винаги, разполагал с по-малко сили - 16 линейни и 2 бомбардировачески кораба, 2 фрегати и 19 помощни съда. Независимо от това, неравенството в силите се компенсирало с неочакваността на нападенията. Турците били неподготвени - голяма част от екипажа на флотилията се намирала на брега, отбелязвайки мюсюлманския празник Рамазан-байрам. Без да се преустройва от трите походни килватерни колони в боева линия, Ушаков установил корабите си между противника и брега, едновременно отрязвайки неприятеля от останалите на брега хора и заемайки същевременно господстващо подветрено положение. Командващият турския авангард алжирски паша Сейит-Али, ориентирайки се, започнал да построява бойната линия и скоро към него се присъединил Хюсеин с останалите кораби. Ушаков също престроил своята флотилия. Сейит-Али се опитал да се вклини в руската ескадра, за да наруши нейния строй, но Ушаков навреме разгадал маневрата. Неговият флагман "Рождество Христово", излизайки от строя, се придвижил  насреща и яростно атакувал кораба на  Сейит-Али, принуждавайки го бързо да излезе от боя. След това се разгарят боеве по всички линии. Турците не издържали на натиска и обърнали в бягство, преследвани от руските кораби. Така флотилията, командвана от адмирал Ушаков удържала победа над турците. За победата адмиралът бил награден с орден "Свети Александър Невски", 200 крепостни селяни и земя в Тамбовска губерния. С това легендарно сражение завинаги е развенчан митът за непобедимостта на турската армия и тя е прогонена като господстваща флотилия от водите на Черно море. 

След полагането на венците и цветята, гостите са посетили музея на нос Калиакра, където кметът на Каварна Цонко Цонев е връчил почетна адмиралска грамота на вицеадмирал Клецков, добавят от пресслужбата на кметството. От своя страна вицеадмиралът подарил на градоначалника юбилеен знак "225 години Черноморски флот", копие от схемата на битката при нос Калиакра от 31 юли 1791 г., оригиналът на която се пази в Севастопол, както и две картини - на адмирал Фьодор Ушаков и акварел на битката при нос Калиакра. НДТ  

Снимки Димитър АПОСТОЛОВ

 

 


Сходни връзки

ВИЦЕАДМИРАЛ, КОНСУЛ, КОМОДОР И КМЕТОВЕ ПОЛОЖИХА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА АДМИРАЛ УШАКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди