изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:34 EEST
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ    
Общество

Мария Великова изказа съмнение, че животните се подлагат на евтаназия. Институциите се категорични, че кучета не се убиват

 



Огромната си тревога по повод съдбата на уличните кучета в Добрич за пореден път изказа в редакцията на НДТ Мария Великова - пълномощник на немската организация "Германо-българска помощ за защита на животните". Тя изрази опасенията си, че безпризорните животни биват залавяни и подлагани на евтаназия. Както е известно и както НДТ вече писа, историята тръгва от разработената от община Добрич Програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета до 2011 г. и създаването на временен център за кастрация и настаняване. В броя ни от 22 юли писахме, че пунктът все още няма разрешително за работа. Проверка на НДТ на 6 август установи, че специална комисия на Районната ветеринарно-медицинска служба е ходила на мястото и е съставила доклад. Разрешителното за работа бе разписано в петък от директора на РВМС д-р  Красимир Калинков. Констатацията е, че временният център отговаря на ветеринарно-санитарните изисквания за тази дейност. В това число и изкарани курсове отстрана на служителите за хуманно отношение към животните.
В края на миналата седмица НДТ разговаря и с Димитрин Русев - упълномощено лице от фирма ЕТ "Спектър Експрес", която стопанисва временния пункт след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Той бе категоричен, че няма нито едно избито животно. Г-н Русев посочи, че дейността е била спряна до получаване на разрешително от Районната ветеринарно-медицинска служба, което вече е факт.
Започнахме дейност по прибирането и обезвреждането на агресивни кучета. Имаме много сигнали за нападения над хора, каза зам.-кметът архитект Пламен Ганчев. "Община Добрич не е сключвала и никога няма да сключи договор за убийство на когото и да било" - заяви той.
Институциите бяха категорични, че за масово убийство на животни не може да става дума. Евтаназия се прилагала само при изключително злонравни и агресивни кучета, които са нанесли увреждания на хора.
Изключително съм разтревожена за съдбата на кучетата. На тези животни аз съм посветила дните и нощите си вече повече от десет години, а се опасявам, че масово ще бъдат обявявани за агресивни и, съответно, избивани, заяви още Мария Великова. В качеството си на човек, който осма година работи по кастрационна програма, утвърдена от Световната здравна организация, тя посочи, че категорично не желае да обявява война. "Не искам да бъдем конкурентни. Заради животните съм готова на компромиси и съвместна работа" - каза Мария Великова и добави, че е съгласна да приюти при себе си агресивните кучета, само и само да не бъдат убивани. "Моята цел е да няма убийства и издевателства над животните. Ако се убиват кастрирани кучета, на тяхно място ще дойдат други и проблемът, вместо да се реши, ще се задълбочи" - обясни г-жа Великова. Тя изрази желанието си центърът на "Германо-българска помощ за защита на животните" да бъде партньор в работата на общината и временния център и да се работи съвместно.
Екип на НДТ днес ще посети временния пункт за настаняване на безпризорните кучета, за да се запознае на място с условията и случващото се там. Искрено се надяваме, че ще станем свидетели наистина на хуманно отношение и грижа за животните.
 


Сходни връзки

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ | 28 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 16:43 EEST
Бе докога някакви луди лелки ще ни малтретират с налудничавите си мании.Те нямат ли деца и внуци ,не виждат ли ,че заболяванията от кучешка тения ,ухапванията от кърлежи и всевъзможни паразити се множат ,да не говорим за стотиците нахапани и наплашени деца.
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 17:15 EEST
И аз като изказалия мнение преди мен, смятам, че децата са по-важни от бездомните, озлобени псета, които всяват страх и зарази сред хората! Който много ги обича и милее за тях да си ги прибере у дома!
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 18:38 EEST
Града е пълен с бездомни псета. Време е общината да вземе мерки?.....................Нека госпожата от дружеството отговори - Защо няма бездомни животни в Германия???
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 20:18 EEST
Г-жо Великова, а мен и моето дете, кой ще защити от същите тези озлобени кучета? Ако хуманността Ви е толкова голяма, то настоявам да гарантирате първо човешката безопасност и здраве, а отпосле това на вашите любими кучета. И питам се...ако моето любимо животно е крава, може ли да го докарам пред вашия дом, за да защитите и него, да му осигурите подслон, храна и да лобирате пред всички за него?
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 22:31 EEST
Vuv vsu4ki civilizovani strani se polagat griji za jivotnite, za da nqma yli4ni kotki,ky4eta.No ne gi ybivat.Vdi4ki imame deca.Samo v Bulgariq moje6 da 4ye6 4e nqkoi jelae da budat ybivani tezi jivotni.
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 23:01 EEST
Време е кметицата да си ходи.
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-11 @ 23:49 EEST

 Ама как искам да ви наредят всички и да гледате как умират. Друга песен ще попейте, ама на - нали отгледахте "перфектно" младо поколение, сега и проблемът с бездомните псета ще разрешите... По същия глупав начин, както възпитахте децата си.

Кучето пред нас може да не хапе, а при вас хапят. Що ли ви хапят? Сигурно мирише нещо. Неприятната миризма дразни животните. Дори и най-кротките.

А, забравих... Гълъбите са също много голяма напаст. А птичият грип... Ау... На ваше място бих ходил с чадър навсякъде да не ви наакат зрелите тикви.

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 08:33 EEST
Г-жо Великова, ако 10 години от живота си бяхте посветили не на кучетата, а на някое изоставено дете, щяхте да заслужите моето уважение. Сега заслужавате да заведа дело срещу вас защото детето ми бе жестоко нахапано в центъра на Добрич.
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 13:02 EEST
Откачените смръдльовци ,дето мъкнат от къщи кости на ИЗЯДЕНИТЕ ОТ ТЯХ напълно невинни прасенца ,агънца и теленца ,за да хранят ,видите ли ,НЕЩАСТНИТЕ улични кученца.Какъв и тоя ДВОЕН морал, бе? С какво право наричате невинните деца МИРИЗЛИВИ?С какво право ги обричате на психози и неврози?В Германия собствениците на кучетата ходят с лопатки и моментално прибират боклука ,като нямат право да ги пускат свободно в парковете.Същото е в Испания ,в Скандинавия,в Австрия.Навсякъде има ред ,глоби  и чистота.Щото кметовете им знаят ,че ще им хвръкнат главите , ако не защитават правата на хората!
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 15:05 EEST

Бе то и тука има глоби, ама според разните общински наредби над 70% от гражданите са в някакво административно нарушение. На един му пречат кучетата, на друг гълъбите, на трети дърветата. Въй, завалиите!... :)))

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 15:15 EEST

Аз съм възмутена гражданка! Не мога да спа от тези кучета! Постоянно лаят, но нищо не им се разбира. Освен това замърсяват парка с мазни хартийки и празни бирени бутилки. Неведнъж съм виждала бездомните кучета да пресичат на червен светофар, а пред офиса на "ПроКредитБанк", откъдето си тегля редовно пари от банкомата мирише на пикоч.

Имам две внучки, които са женени съответно в Баден Баден и Хюнцехойнемюнден, Западна Германия. Какво ще кажат зетьовете като дойдат на гости?  

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 16:15 EEST
Искам да попитам г-жа Великова запозната ли е с чл.5, ал.2, т.3 от "Закона за лова и опазване на дивеча"? В него е казано, че "подивели и скитащи кучета и котки в ловностопанските райони" са обект на лов. Знам, че тя и нейните подръжници веднага ще скочат и ще се противопоставят, обяснявайки, че това се отнася за ловностопанските райони. Ако се замислим обаче, защо законодателя ги е поставил в списъка "обект на лов", отговорът на този въпрос изплува моментално - защото нанасят щети, унищожавайки дивеча. Тук идва логично следващия въпрос - кое е по-важно, живота и здравето на хората /децата/ в населените места или на дивеча в гората??? Защо тогава като "обект на лов" могат да се отстрелват с ловно оръжие, а в градовете да не могат да се "ефтанизират"? Кое е по-хуманно, къде е разликата? Не прилагат ли "природозащитниците" двоен критерий? Не търсят ли чрез този проблем начин за публична изява, а ако се задълбочим в размислите, не стигаме ли и до едни средства, отпускани по едни програми...?

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 16:42 EEST
Нещо, освен да убивате, направили ли сте?
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 18:14 EEST
 Пожелавам на г-жа Великова да се разболее от кучешка тения, че да види как страдат тези, които се заразяват при игра в градинките и други места и да проумее колко средства са необходими за лечение. Да се ефтаназират всики бездомни кучета, да запазим здравето на хората!
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 18:23 EEST
horata sa zna4itelno po-golemi bokluci ot ku4etata i vsi4ki mneniq tuk samo potvarjdavat kazanoto ot men. aide duh
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 19:16 EEST

Най-после един да каже истината. Браво!

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 19:30 EEST
Плюскат луканки и салами ,пък реват за кучетата.Обаче прасетата са по -интелигентни животни  и т.н. ,само че  нещо не виждам не виждам пред КЛАНИЦИТЕ  да има протестиращи.Очевидно причината не е ,че обичате животните ,а чисто и просто мразите хората.Мразите децата ,мразите старците ,мразите СЕБЕ СИ!
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 20:01 EEST
Не вярвайте на тая набедена природозащитничка, която крие търговия с кучешка храна с фалшиви грижи към кучетата.
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 22:14 EEST

 

Пусната е петиция за затварянето на изолаторите в БГ.

Щом чужденците се борят, редно е и ние да направим нещо, нали?

Ако не друго, то поне да подпишем:

http:peta.de/isolatoren_isolieren_bulgarien.1202html

 

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 22:20 EEST

луди са между другото и онези, с манията за СТЕРИЛНОСТ.

Ами милиардите микроби във въздуха и във водата ?

Решението е: и за тях ИЗОЛАТОРИ !

Хайде, давайте да даваме!

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 22:32 EEST

"Величието на една нация...си личи и по отношението към животните"- М. Ганди

Тук са писали ВЕЛИКИ булки и чичковци.....

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-13 @ 08:44 EEST

Не дейте така! Тия ще вкарат и Индира Ганди в изолатора. Но не знаят коя е! Иначе са готови да я търсят.

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-13 @ 18:41 EEST

"Величието на една нация..си личи и по отношението  и към животните"- М. Ганди.

Жал ми е за Вас, о безгръбначни !

Цензура  на мненията- долнопробна.....Вие сте един виц !

Невежество, невежество, само мижитурки са останали в града...

Мекотели подмазвачи !!!!

 

 

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-14 @ 15:21 EEST
А нима не сме виновни ние "чистоплътните" и "безгрешните" за страданието на бездомните животни?!Я вижте каква смрад е гражданството добричко! Та вижте един друг как се държим...какво да се очаква към животните да бъде по-различно? Така ,че на каквото си постелил на това ще легенеш скъпи ми, Съгражданино!
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-14 @ 22:39 EEST

Нямаше кучета в махлата - разбиваха ни гаражати и ни ограбваха денонощно. Кметство и полиция мълчаха и обещаваха ред. Дойдоха кучетата и спряха да разбиват гаражитени и да ни ограбват през балконите.  Кметството реши, че кучетата са най-големият проблем на Добрич. И пак започнаха да разбиват гаражи и да ни ограбват през балконите. Време е да избием котките, гълъбите, врабчетата, последни ще оставим кърлежите, епидемиите от шарки, от крадци и убийци...

СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-18 @ 21:58 EEST
Ама верно тук много боклуци са писали.Смешни сте , все децата ви нахапани.Мен що не ме е ухапало куче досега?Защото не съм възпитавана в жестокост , както вие възпитавате гевезетата си.Моето дете слава Богу знае , че животните имат място под слънцето и , като всяка жива твар имат право на живот. Кметицата милата да вземе и да си ходи защото това далече не е най-големият проблем на Добрич.Много лесен начин пак да се лапат парички.Колко пъти ще кастрира кастрирано куче?Защото кучето което прибраха от моята улица е едно прекрасно животно , което нито е агресивно , нито е преносител на болести.Егати държавата - пълна с убийци!Възмутена съм , но той Господ вижда всичко и за всичко се плаща.Тази работа няма да я оставя така , заклевам се! 
СЪДБАТА НА УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-19 @ 09:16 EEST

Казвам се г-жа Момчева и работя в близост до дома на г-жа Великова. По-точно до двата дома, нямате си на идея какви две големи къщи си е построила тази госпожа, а личното ми наблюдение за нейните грижи за животните се свежда до това, как тя обикаля с автомобила си и изсипва паничка гранули на земята за някое бездомно куче. Винаги когато се разхожда в кв. Добротица след нея има и глутница кучета която тя храни. Няма да ви казвам колко често с колегите сме били свидетели как тази глутница се спуска на случайни минувачи без да е предизвикана, а да не говорим, че се спуска и на малки деца който бягат около майките си докато отиват или се връщат от детската градина. Не говоря за да се намирам на приказка, лично съм видяла тези ситуации. Аз самата съм била нападана от едно куче в центъра на града пред ресторант Добруджа, докато се прибирах от работа през зимата на 2004 година, вторият път ме нападна глутница до училище "Димитър Талев" през 2007 година, тогава бях и нахапана по прасците, но слава Богу без разкъсвания. Въпреки това не съм озлобена срещу тези животни, но за агресивните евтаназията е най-доброто решение. Сега вече разсъждавам и от гледната точка на майка, която беше преследвана с дете на ръце пак от едно куче. В много държави се процедира точно така с агресивните кучета.

Аз съм с две ръце за този приют и ако някога се налага евтаназия за агресивните кучета тя да се прилага. Но съм и за постоянен контрол и наблюдение за да няма прекомерно прилагане на процедурата. Същият контрол и проверка трябва да се направи и на г-жа Великова, колко точно и е грижата за животните. За мен тя само парадира с тази грижа, но въобще не прави това което би трябвало да прави. Ако няма кой да я контролира от това немско дружество, нека нашата община се погрижи да я проконтролира.

въпроси към г-жа Момчева
Автор: Anonymous да 2009-08-23 @ 20:01 EEST

Отзад, напред:

1. според Вас, какво точно би трябвало да прави г-жа Великова, което тя според скромното Ви мнение не правела ?

Вие от дружеството ли сте, ауторизирана ли сте да поставяте задачи, по силата на това, че например СТЕ ДАРИЛА СРЕДСТВА, ТРУД, ВРЕМЕ, ГРИЖИ и пр. ???

2. Питала ли сте се дали на завистта очите не са големи ? Подобно на големите къщи ? Развихрена фантазия, поради липса на информация ?

Ами защо не звъннеге утре на вратата и, че да и помогнете ? Не е ли по-достойно да се действа, вместо да се дрънка ?

3. Била сте неведнаж ухапана, съжалявам- неприятно. Защо според Вас не се случва на всеки, всеки път ? Защо на Вас и често ?

Изглежда правите нещо неправилно, нали така ? Има ли друго обяснение? Понеже всичко в природата е в ДИАЛОГ: каквото повикало, такова се обадило, не Ви ли идва наум, че може би Вашето поведение е причината.

След подобен анализ и логичен извод, всеки човек се стреми да не повтаря грешката си. Но на Вас лично Ви е все едно- според високомерното Ви мнение САМО ВИЕ СТЕ ПРАВА, а живите същества, които МИЛИОНИ ГОДИНИ преди човека са възникнали и през столетията са се "научили" да тълкуват ЕЗИКА НА ЖЕСТОВЕТЕ, НА ТЯЛОТО, за да живеят съвместно и мирно с нас..

Защо са толкова много- да  не би всички да ги е раждала г-жа Великова ? БЕЗОТГОВОРНОСТТА и високомерното равнодушие на човека са причината.

Как да се справим с проблема- ПЪРВО ще се наложи да се променят познанията, мисленето и поведението на невежи особи като Вас. 

.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди