изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:25 EEST
ДАНС разследва процедурите с учебниците    
Ред и сигурност Обърнахме се към Държавната агенция „Национална сигурност”, която има създадено звено за образованието и официално сме поискали проверка по цялата процедура, свързана с учебниците. Това заяви в интервю за БГНЕС министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.


Тя съобщи, че е получила доста сигнали, свързани с одобряването на учебниците и затова е разпоредила ревизията.
"Процедурата е такава - учебниците да бъдат одобрявани от учителите. Те има възможността и правото да направят това, а дали се случва на практика всичко толкова прозрачно аз не мога да кажа", посочи министър Фандъкова. Тя разчита, че ще получи компетентно мнение от експертите на ДАНС и ще вземе решения. "Ще се опитаме да направим преразглеждане на учебните програми и за програмите и плановете с учебниците", обясни просветният министър.
Фандъкова е наясно, че не може да има разделяне на общинска и държавна отговорност като подход, защото родителите и децата не се интересуват дали училището e общинско или не. Като функции обаче трябва да има много ясно разграничение, за да се знае кой носи тази отговорност. В този смисъл една от основните й задачи е да направи всичко възможно да осигури условия за нормален старт на новата учебна година, както в средното образование, така и във висшето, както и финансовото обезпечаване на системите.
"В тези тежки условия на дефицит в бюджета, това беше един много важен въпрос и това показа отношението на правителството към образованието – това че образованието не само на практика, но и на хартия е един от приоритетите му се доказа от факта, че на миналото заседание на Министерски съвет, когато се разглеждаше съкращаването на средства от бюджета, парите от образование не само, че не се съкратиха, но и се пое ангажимент това да не се случва", посочи тя.
В същото време вече има национални програми, които вече са освободени, т.е. отблокирани и средствата по тях се превеждат. Работи се по превода на средствата за националната програма за ритуализация – нещо, което училищата очакват, защото те бяха спечелили проекти по нея. Но по-важни са програмите, които касаят учителите, като програмата за диференцирано заплащане, която се очаква да бъде отблокирана и през септември учителите да получат тези средства.
Екипът на Министерството на образованието подготвя и цялостна национална програма за квалификация. На заседанието на Министерски съвет днес Фандъкова ще внесе и предложение за 26 млн. лева, които да бъдат насочени към училищата и детските градини, които са на делегиран бюджет. "Това е Програма за подкрепа на делегирания бюджет – изключително важен финансов ресурс, който да даде възможност и на по-малките училища и на детските градини да са спокойни, че могат да започнат учебната година успешно", обясни тя. Според нея, че има възможност за усъвършенстване на системата на делегираните бюджети.
"Затварянето на училища по финансови причини не е разумно", коментира Фандъкова, като допълни, че заедно с екипа й ще се постараят да прекратят практиката на закриване на училища, която доведе до ликвидирането на 300 при предишното управление. Новото ръководство на МОМН залага и след финансовата реформа да се направи и съдържателната. Финансова реформа, казва образователният министър, трябва да се направи и за висшето образование.
В областта на науката тяхна основна задача е да се приемат стратегическите документи както програмни, така и законодателни, така че средствата да отиват по своето предназначение. dir.bg
 


Сходни връзки

ДАНС разследва процедурите с учебниците | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДАНС разследва процедурите с учебниците
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 10:48 EEST
Крайно време беше да се потърси отговорност за лошо написани, дебели учебници, носещи милони на издатели и съставители!!!
ДАНС разследва процедурите с учебниците
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 18:05 EEST

Ура!!! Значи ли това, че отново всички ученици ще учат по еднакви учебници, както преди години!?

Така е редно. Щом в края на годината решават еднакви тестове, нали? 

ДАНС разследва процедурите с учебниците
Автор: Anonymous да 2009-08-12 @ 19:20 EEST
Първото поръчково убийство по време на демокрацията беше през 1991г. На зам.министъра на образованието Димитров/да не бъркам името/, който отговаряше за учебниците. Та, можете да си представите каква е далаверата - дебели, лошо написани учебници, но мнооооооого парички.......Горките ученици и учители.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди