изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:20 EET
12 500 лв. за депутатска дограма    
Парламент12 500 лв. е планирало да даде предишното ръководство на Народното събрание за боядисване, лакиране и “прогонване”, т.е. укрепване на дограмата на депутатски апартамент. Това научи вчера “24 часа” от Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ и на правната комисия на НС. Скандална поръчка за 64 жилища е пусната от ексглавния секретар на Народното събрание Огнян Аврамов и от бившия председател Георги Пирински дни преди изборите - на 24 юни.

Именно в нея е заложена бомбастичната сума от 800 000 лв. с ДДС, за лака, боята и “прослушването” на дограмата. Процедурата била обявена за 64 апартамента. За да се заобиколи Законът за обществените поръчки, търг не е огласен, а е оформена “специална” процедура, при която на директни преговори са поканени 3 дружества, посочени от администрацията.
На 17 юли, след като новите депутати положили клетва и без знанието на председателя Цецка Цачева, Аврамов задвижил процедурата, като пратил в ДАНС запитване за трите фирми. Доклада парламентарната шефка не е виждала и до днес. “Ремонтът на жилищата на депутатите обаче не е материя, която изисква провеждането на специална обществена поръчка. За мен като юрист това е направено, за да бъде заобиколен редът на ЗОП и за да не бъдат разкрити условията и начинът, по който са поканени трите фирми”, подчерта на пресконференция вчера Цачева. Специални поръчки законът предвижда в редки случаи, касаещи националната сигурност - например при доставка на оръжие и боеприпаси.
“Отговорността е изцяло на главния секретар, тъй като до избирането на нов той изпълнява административните функции”, категорична е Цачева. Със специалната поръчка вече се занимавала ДАНС. Огнян Аврамов се проверява за 4 обществени поръчки. Три от тях са за асансьори в парламента, една е за ремонт на депутатски жилища през 2009 г., потвърди вчера и зам. градският прокурор Божидар Джамбазов. Не са унищожавани документи, а Аврамов вече е бил разпитан, уточни той. Проверява се и имотното състояние на бившия главен секретар. Също без открита процедура и при неясно основание за настаняване на депутатите от страната от 13 юли бил избран хотел “Родина”. Конкурсът щял да се обяви по-късно - чак на 20-и, или такова било предложението на Аврамов, което Цачева отказала да подкрепи. Ето защо тя се разделила с Аврамов по взаимно съгласие и назначила нов главен секретар - Иван Славчов, досега общински съветник от ГЕРБ в Монтана.
Още на 1 август Цачева назначила ревизия в кабинетите на ключови администратори в НС. Открила копия от специалната поръчка у служители без достъп до класифицирана информация. Междувременно тя назначила нова обществена поръчка, до провеждането на която 85 депутати от ГЕРБ и 32-ма от останалите партии ще трябва да ремонтират апартаментите си сами.
Прокуратурата прави експертизи за ремонта на апартаментите на НС. 9 бивши депутати все още не са освободили ведомствените жилища, обяви шефът на комисията по настаняване Иван Иванов (ГЕРБ). Това са Иво Атанасов, Диана Хитова и Радослав Иванов (Коалиция за България), Димитър Димитров (РЗС), Фикрет Шабанов (ДПС), независимите Георги Георгиев и Митко Димитров, Иван Стаматов и Борислав Българинов (БНС). dir.bg

 


Сходни връзки

12 500 лв. за депутатска дограма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди