изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:04 EEST
ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ    
ОбществоДостигнало ли е обществото ни демократична зрялост? Смятат ли ни големите чужди фирми на пазара у нас все още за аборигени? За това докога "ще ни цакат с топла бира" - пише в писмото си до редакцията нашата читателка Мая Кондова, която търси съмишленици, за да пребори статуквото. В следващите редове прочетете неволите й.

"ЗА КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО И СЪВРЕМЕННИЯ СЕНЬОР М-ТЕЛ"

През март 2008 г. подписах двугодишен договор с М-Тел за ползване на услугата Home box /ограничен интернет, 5 безплатни номера към GSM и домашен телефон до 50 мин./, за което плащам 20 лв. месечна такса.
За съжаление,  продавачите не бяха консултанти и не познаваха техническите му възможности, което се оказа за моя сметка. Започна се с телефонен тероризъм: по 5-6 пъти на ден ми звънеше оператор, за да ме предупреди, че местя устройството, което фактически е невъзможно /20 см е кабелът му/.  То прихваща ту една, ту друга сателитна клетка и явно оставя впечатление, че се мести физически. След първата ми жалба, а и след свързване с техническите им служби, нещата се нормализираха. Но остана проблемът с бързината на връзката. Това предизвика втората ми жалба, но както вече споделих, рекламата и действителността са две различни неща. Като сагата ми не свърши - на 10.05. 10-годишният ми син тегли игра с програмата Bitcomet, остава включен компютъра и отива на училище. Последва обаждане от оператор, че съм превишила трафика си, сметката ми е 116 лв. и ми спират интернета. А само преди два дни си бях платила месечната такса като коректен платец, при това 13 дни преди крайния срок. Към сумата е прибавена и месечната такса?! и ДДС, тоест дължах 160 лв. Ужас! С третата си жалба обжалвах сумата, като се позовах на клауза от договора ми, че имам лимит от 50 лв. и е редно всичко над него да е за сметка на М-Тел. Тоест, пак се връщам на техническите възможности на услугата, къде е моята вина, че те не могат да ме спрат при 50 лв. и 1 стотинка, щом компютърът е включен? И друго - този трафик не е мой, защото между 11 и 15 часа, когато се е случило превишаването, всички сме извън къщи /на училище и работа/ и това мога да го докажа. Съседи с лаптоп могат да "ползват" нашия интернет, защото връзката не е достатъчно защитена. Поради този факт искам да прекратя договора си, защото нямам гаранция, че детето няма да забрави отново включен компютъра и пак да плащам чужд трафик. Другата причина е бавната връзка и това, че бях въведена в заблуждение, че ако надвиша лимита за телефон, ще бъде спрян, но не и интернетът /както и обратното/.
Оказва се, че договорът не може да бъде прекратен, освен ако не платя месечните такси до март 2010 г. без да ползвам услугата. Кой би платил пари за нищо? А може би трябва да ги платя, за да избегна нови проблеми, свързани с техническото несъвършенство на устройството?! Питам се - ако отида да живея в друг град или държава, пак ли ще плащам месечна такса? Ами ако умра, непълнолетните ми деца или родителите ми - пенсионери, ще са длъжници към М-Тел. Ето така М-Тел ни прави свои крепостни селяни и като единствен и абсолютен сеньор просто чака таксите си, без да се стреми към развитие и отстраняване на несъвършенствата в устройствата си.
Не смятам, че съм изолиран случай. Ето защо приканвам тези, които имат също такъв проблем с М-Тел, да се съберем и обединим в името на премахването на заробващите договори. Не може да се търпи "докато смъртта Ви раздели". Та ние живеем в хуманно общество, където основно правило е да имаш избор!!!
Мая КОНДОВА
Ако някой споделя мнението на М. Кондова, то може да се свърже с нея на тел. 0877/67 32 06.

 


Сходни връзки

ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ
Автор: Anonymous да 2009-08-13 @ 16:15 EEST

Това е за съда направо. Там трябва да се докаже по съответен ред, че гражданката е била умишлено вкарана в заблуждение и е продаден продукт, който не съответствува на описаното в рекламата. Все пак от М-Тел би трябвало да отговорят на това писмо и да обяснят има ли възможност за защита на безжичната връзка, която продават, било чрез криптиране, било чрез обикновен ключ-парола.  

Интересен е и въпроса, дали използването на чужда незащитена безжична мрежа е някакъв вид нарушение. Въпросът за технологичната подготвеност на хората не е интересен. Ясно е, че има много пишман-граждани, които имат средства да закупят модерни технологии, които обаче не могат да управляват.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди