изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:07 EET
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА    
ПразнициПравославната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица

След възнесението на Христос апостолите очаквали в Ерусалим обещаното слизане на Светия дух. С тях била и Света Богородица Мария. Тя живеела в дома на Йоан Богослов, комуто Христос я поверил в последните минути от земния си живот. След слизането на Светия дух, апостолите се отправили към различни краища на света, за да проповядват словото Божие на различните езици, а Богородица останала в Ерусалим и прекарвала дните си в молитви. След години й се явил Архангел Михаил и като й подал палмова клонка, й известил, че след три дни тя ще се пресели при сина си в Царството небесно. Св. Богородица много се зарадвала на тази вест. По Божие чудо в дома й пристигнали всичките апостоли, за да я изпратят в последния й земен път. В уреченото време сам Иисус се явил в небесна светлина, за да вземе душата на майка си. Апостолите погр***и тялото й в Гетсимания, а на третия ден тя била взета на небесата. С този празник се отбелязва нейната смърт.
В народния календар се счита, че Богородица е закрилница на майчинството, родилките и техните деца. Вярва се още, че тя е посредник при приемането на душите на умрелите на оня свят, помага и на разкаялите се грешници, като намалява наказанието им.
На този ден се ходи на църква. Празникът се отбелязва с богата трапеза, на която трябва да има пити, много плодове, зеленчуци, пиле, варено жито, тиганици. За първи път на този ден през годината се яде грозде и диня. За умрелите се раздава пита, грозде и тиганици.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА
Автор: Anonymous да 2009-08-14 @ 15:06 EEST
Аз ядох диня ощи през юли. Господи прости! Господи помилуй!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди