изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:35 EEST
Пращат мажоритарния вот в историята    
ПолитикаВ следващия парламент няма да има мажоритарни народни представители. Промяната в законодателството, с която непосредствено преди вота за 41-во народно събрание бе въведено избирането на мажоритарен депутат във всеки от 31-те многомандатни района, няма да намери място в новия кодекс, научи "Монитор". В най-голямата парламентарна група на ГЕРБ са категорични, че мажоритарният вот ще остане в историята.


От партията на Бойко Борисов възнамеряват да предложат оттук насетне да гласуваме за народни избраници, евродепутати и общински съветници чрез пропорционална листа с преференциален елемент и праг от 7-8 процента. Според съпредседателя на групата и шеф на правната комисия, която ще кове новите изборни правила, обединени в един кодекс, Искра Фидосова истинският мажоритарен вот е възможността чрез преференция да се пренареждат кандидатите в листата. "Да не би на тези избори да имаше мажоритарен вот", запита риторично юристката. Тя бе категорична пред вестника, че мажоритарният елемент в изборите за Народно събрание на 5 юли, който отреди депутатско място на 31 души, на практика не е сработил.

От ГЕРБ са преценили, че 15-процентният преференциален праг, който е записан в закона за избор на представители в Европейския парламент, е твърде висок и по този начин гласоподавателите не могат да оказват влияние върху подредбата на кандидатите. Поради тази причина в закона, който ще регламентира провеждането на всички избори у нас и ще бъде сред първите, върху които ще работи новият парламент, ще се предложи бариерата да падне наполовина. Мотивът да не бъде свалена още повече е, че по този начин би възникнал риск от купуване и в крайна сметка изкривяване на вота с цел някой от участниците да изпревари поставените пред него.

Заради непреодолимия праг и на двата евровота през 2007 и 2009 година до размествания така и не се стигна. Въпреки това на първите за България избори за Европарламент Антония Първанова, която бе трета в жълтата листа, не бе далеч от успеха. Тя не успя да измести обаче водача Биляна Раева, която по-късно замина за Страсбург.

Колкото до мажоритарния елемент на парламентарните избори, до въвеждането му се стигна не без вземане на отношение към темата от страна на президента Първанов. Държавният глава неколкократно заяви, че ще върне закона, ако депутатите не позволят на избирателите да гласуват мажоритарно. От левицата първоначално предложиха по тази схема да се избират 58 кандидати, но впоследствие броят им бе сведен до 31. Самият Първанов коментира след изборите, че мажоритарен вот на практика е имало, тъй като мнозинството е гласувало за настоящия премиер Бойко Борисов.
.
Проф. Михаил Константинов, член на ЦИК: БСП сгреши в сметките

- Имаше ли мажоритарен вот на парламентарните избори?

- Не. Тоест имаше, но само за Бойко Борисов.

- От ГЕРБ искат да премахнат мажоритарния елемент…

- Съвсем правилно. И аз искам да бъде премахнат.

- А каква беше идеята на въвеждането му?

- Тези, които го въведоха, смятаха, че ще прецакат другите, но прецакаха себе си. Изключително глупаво беше да мислят, че като се подкрепят кандидатите на БСП и ДПС, ще могат да спечелят повече, отколкото ако я нямаше тази схема. Аз съм правил едни сметки, които показват, че ако липсваше този елемент, БСП щеше да има 48 мандата вместо 40. А Борисов щеше да има 103 вместо 116. Тоест така нареченият мажоритарен вот, който е псевдомажоритарен, подари на ГЕРБ 13 мандата, прецака БСП с 8, а за ДСП резултатът би бил абсолютно същият независимо от това какъв е вотът. Някои от по-малките партии загубиха също. Има едно правило при мажоритарния вот, особено при еднотуровия, и то е, че най-големият обира всичко. Така и стана, ГЕРБ обра всичко в 26 избирателни района, а където вотът имаше етнически характеристики, мандатите си ги взе ДПС.

- Какво мислите за пропорционална листа с преференциален елемент, но не 15, а 7-8%?

- Пак е висок прагът. Трябва да бъде максимум 5%, защото иначе не работи. Ако погледнем резултатите от евроизборите и преференциите за всеки кандидат, ще установим, че практически над 5% няма.

- Трябва ли да бъдат лишени номадите, които са станали независими депутати от субсидия?

- Независимите депутати не са се явили на изборите в качеството си на индивидуални кандидати. Тъй че става дума за абсолютно подменяне на вот. Като напуснеш групата си, ами излез от парламента! Какво си се вкопчил в парламента като болен в ябълка. Щом не излизат, тези депутати поне трябва да бъдат лишени от всички екстри. И някои ще си излязат. По принцип субсидията се плаща на равни вноски пропорционално на получените гласове. Тоест 5% (около12 лв.) от минималната заплата за глас, при условие че формацията е спечелила поне 1 на сто от гласовете. Откъде накъде ще взема въпросният депутат тези пари. Ако беше независим, щеше ли да се пласира? Не, разбира се. Това са очевидни неща и крайно време е да се вкара малко ред в този парламент. Такава разюзданост няма по света. Ако ви кажа каква дисциплина има по европейските парламенти, нашите и хабер си нямат.

- Гласуват ли другаде в Европа с чужди карти?

- Не, там се гласува с биометрия, т.е. с пръстов отпечатък. Решението е изключително просто. Разработено е и да вземат да си го купят. Топлата вода не е открита скоро, още древните гърци са я използвали.

- Редно ли е да върнат правото на партиите да получават дарения от юридически лица?

- Съгласен съм с идеята. Нека видим какво става в Европа. Нека има такива, но да бъдат строго регламентирани и отчитани.

.
Партиите скептични за високата бариера
Останалите политически сили в Народното събрание обаче останаха скептични към намеренията на ГЕРБ да въведе преференциален вот за парламентарните избори с бариера от 7-8%, показа проверка на "Монитор". Според депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков най-работещата преференция ще е без праг, както предлагаха десните още в предишното Народно събрание. Той обаче смята, че по-разумен би бил прагът от около 5 на сто от пуснатите за съответния кандидат за депутат бюлетини. Народният представител също смята, че преференциален вот трябва да бъде въведен и за вота за общински съветници. "В големите общини, където има над 50 общински съветници, хората познават не повече от 5-6 от тях. Затова на практика може да се въведе почти мажоритарен вот за съветниците", подчерта Шарков.

Депутатът от ДПС Четин Казак отказа коментар с мотива, че първо иска да види предложенията на ГЕРБ черно на бяло. Мая Манолова от Коалиция за България реагира по същия начин.
 


Сходни връзки

Пращат мажоритарния вот в историята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди