изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-02-19 @ 12:59 EET
Забраниха използването на животни в цирковете в Боливия    
ЕкологияСлед двугодишна парламентарна борба Националният конгрес на Боливия прие закон, забраняващ дресурата на диви и домашни животни . Предстои той да бъде подписан от президента на страната Ево Моралес.

В Англия, скандинавските страни и някои щати в САЩ такава забрана действа само за дивите животни. Боливия е първата страна в Латинска Америка, която приема такъв закон, включващ забраната на дресировка даже на гълъби, коне и кучета.

Законът беше предложен от управляващата партия „Движение към социализм” по инициатива на Ксимена Флорес. В качеството си на Вицепрезидент на Латиноамериканския парламент, депутатката вече е осъществила контакт със свои колеги от Перу и Колумбия, за да може и в тези страни да бъде одобрена подобна норма.

„Забранява се използване на диви и/или домашни животни в цирковите представления на цялата територия на страната, тъй като подобна практика представлява акт на жестокост по отношение на животните” – се казва в закона. На нарушителите ще бъде налагана глоба, а животните ще бъдат конфискувани. В Боливия около 500 животни се намират в международните и националните циркове. 

Пътуващият цирк не може да удовлетвори нуждите на животните.

Постоянните пътувания в различни градове налага клетките за транспортиране да не заемат много място, да се сглобяват и разглобяват бързо. Така животните прекарват по-голямата си част в много тесни фургони, вместо да тичат свободно, да се катерят, копаят, къпят или плуват. Слоновете в продължение на часове стоят завързани с вериги. Жирафите, лъвовете и маймуните водят жалко същесвуване в малки фургони с клетки или тесни коридори. В резултат на това всички животни получават силни поведенчески отклонения – стереотипно поведения, агресия и апатия. Няма да описваме жестоките методи на дресировка, причиняващи им остра физическа болка и унижение.

В края на дългото си страдание, животните, които вече са твърде стари за манежа, рядко могат да се надяват на спокоен край или нов живот. Почти няма цирк, който да може да си позволи това. И така, те или се приспиват, или се продават и поемат в неизвестна посока. Но дори и тези, които остават в цирка, не ги очаква по-добър живот. Те продължават живота си в клетките или тесните си ограждения и по време на представленията са представяни като атракция.

В  Гърция благодарение на усилията на активистите на екологични организации практически е спряна дресировката на мечки, които гастролираха на панаири и пазари – нещо много характерно за целия Балкански полуостров. Повече от 500 животни са били конфискувани от дресьорите, чийто традиционни методи са включвали жестоко обучение, като например изгаряне на лапите с нагорещено желязо. Освободените мечки живеят вече в удобни убежища в Северна Гърция. Еколозите не са ги пуснали на свобода, защото животните нямат навици за самостоятелен живот.

В България на 30 януари 2008 г. българският парламент прие Закон за защита на животните. Той е много прогресивен и е пример за останалите европейски страни. Законът забранява използването на диви животни в циркови и други представления, но до 1-ви януари 2015 г. разрешава представления с животни, които са били притежание на цирковете преди приемането на закона. Чл. 21, ал. 1 постановява: "Забранява се използването на диви бозайници и полумаймуни и маймуни от разред примати в циркове, вариетета и други увеселителни заведения." Според параграф 2 от Преходните и заключителни разпоредби животните по чл. 27, придобити и използвани преди влизането в сила на закона, могат да се отглеждат и използват до 1 януари 2015 г.

По материали на фондация "Четири лапи".
http://www.az-jenata.com

 


Сходни връзки

Забраниха използването на животни в цирковете в Боливия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.80 секунди