изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:36 EEST
300 лв. глоба, ако ходите без лична карта    
Новини
Глоба до 300 лева може да плати всеки, който при проверка не представи документ за самоличност. Всеки представител на полицията има право да изиска удостоверяване на самоличността с документ.


Това заяви главен инспектор Олег Банкин от Охранителна полиция, цитиран от БТА.
Според него е несъстоятелно оправданието на хората, че от страха да не бъдат обрани от джебчии, повечето не носят в себе си дори личните си карти. Банкин съветва всеки, който се притеснява от обир да приспособи малък калъф за документи и пари и с конец и безопасна игла да го прикачи към дрехата си. Правилното съхранение и опазването на документите за самоличност е персонална отговорност на всеки, посочи Банкин.
Ако някой загуби личната си карта или бъде обран трябва по най-бързия начин да сигнализира за това в полицията. Временно ще се дава бележка за изгубен или откраднат документ, припомни Банкин. Съществува алтернатива за тези, които не желаят да удостоверяват самоличността си с този документ. Тогава за проверка на самоличността може да бъде ползван паспорт за пътуване в чужбина или шофьорска книжка. Ако обаче лицето не носи в себе си никакъв документ за самоличност може да се наложи да бъде отведено за справка в полицията и дори да му бъдат взети отпечатъци, отбелязват експертите. Съществува възможност, ако сте с още някого и нямате документ за самоличност, другият човек да гарантира за вас.
Тогава обаче и гарантиращият се проверява и той задължително трябва да има лична карта, паспорт или шофьорска книжка, обясни Банкин. Невъзможно е човек без документ да гарантира самоличността на друг без документ. Банкин припомни, че ако загубите или унищожите документ за самоличност глобата е от 20 до 150 лева.
Ако сте жертва на джебчии трябва да посетите най-близкото до инцидента РПУ, където се дават пълни обяснения за случилото се. От полицията съветват да не се лъже, когато един документ е изгубен или унищожен поради небрежност с довода, че е бил откраднат, тъй като в тези случаи може да има определени последици.
Работещите в министерствата на отбраната, външните работи или на транспорта могат да бъдат проверени освен от полицията и от органите на съответното министерство, в което работят. Контрольорите от градския транспорт също могат да поискат лична карта за да съставят акт на нередовен пътник. В тези случаи обаче всеки може да поиска от служителя на градския транспорт да се легитимира с всички нужни документи, а дори и да отиде с него до управлението, за да се докаже дали това не е контрольор-менте, каза Банкин.
Банкин припомни, че при изгубена или открадната лична карта всеки може да се легитимира с паспорта си или с шофьорската си книжка. Ако при такива случаи държите веднага да имате лична карта, това може да стане и за един ден при подаване на заявление за експресна поръчка, допълни Банкин. dir.bg
 


Сходни връзки

300 лв. глоба, ако ходите без лична карта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди