изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:43 EEST
Ненчо Ненов: Бащата на Сергей Станишев бе обвинен за присвоени 21 млн. долара!    
ИнтервютаНенчо Ненов е завършил семестриално “Богословие” в СУ “Св. Климент Охридски”. Той е бил комендант на сградата на СДС на ул.“Раковски” 134. По това време заедно с антикомуниста Любомир Собаджиев създават отдел “Бюро за разследване на престъпленията на комунистическия режим”. По време на работата си там събира богат архив.

- Какво още си говорихте с Николай Добрев, когато напусна СДС и взе със себе си архива, а бесепарят започна да те кани на тайни срещи понеже, както ти се изрази при предишния ни разговор, сте ръководели сродни отдели – ти в СДС, а той - в БСП?

- Кольо ми каза защо са изгонили Александър Томов от БСП. Тогава точно се говореше за Дело №3, свързано с отпускането на помощи от БКП за т. нар. братски комунистически партии. Това е бил един начин за изнасяне на капитали от България, за да бъдат прибрани по-късно. По това дело е обвинен и Димитър Станишев - бащата на Сергей, за присвоени 21 млн. щатски долара. По-късно се оказа, че никой не ги търси тези пари. Е, сега братът на Сергей строи билдинги...
Та не дълго след като идва демокрацията, младите червени лъвчета от преименуваната БКП започнали да се обаждат на отговорни другари от тези партии, за да искат да им бъдат върнати, колкото се може по-бързо и без шум, дължимите суми. За събирането на тези пари бил “назначен” Александър Томов, шеф на Финансовия отдел на БСП по това време. Той точно е контролирал тези сметки.
След време Кольо Добрев и другите започнали да го питат: “Какво става, идват ли пари, връщат ли, зле сме?” А Томов отговарял: “Още не са дошли парите...”
Тогава те пак пишат писма. От доста места отговорили, че са започнали да се издължават малко по малко.
И...в БСП разбират, че парите всъщност се присвояват от Александър Томов. Тогава настъпва разривът между БСП и Александър Томов.

- Ти каза, че на срещите ти с Добрев тогава е присъствал и един млад човек - Жоро Марков, съветник на Жан Виденов.

- Да, и странното е, че и Кольо Добрев, и съветникът на Виденов - Жоро Марков, който присъстваше на нашите срещи тогава, умряха много скоро един след друг от една и съща болест – рак на стомаха. Скоропостижно. Този Жоро Марков беше много здраво момче, никога не се е оплаквал. Всички си говорехме тогава и се чудехме. Много си мислехме, че може да има чужда намеса в тяхната смърт.

- Кой може да има интерес от това?

- Кръгът, който искаше да разсипе Жан Виденов. Тогава мислехме по друг начин, защото нямахме информация. Впоследствие разбрах, че Жан Виденов е махнат, защото се противопоставяше на плана Ран – Ът за унищожаване на българската държава.

- Каква е историята за тайната сметка на СДС, за която си споменавал?

- Пристигна един човек - Милко Стайков, емигрант от Германия, бизнесмен. Казва ми: “От Щатите идват емисари и ни карат да внасяме пари за СДС в тази банкова сметка...” И ми я даде. “Тази банкова сметка всъщност е на ЦРУ. За нея знаят Желю Желев, Петко Симеонов и счетоводителката на СДС Вилма Георгиева...”
Учудих се и реших да попитам бай Стефан /Савов- б.а/: “Каква е тази сметка, знаеш ли нещо за нея?” Не знаеше. Питам и Филип Димитров: “Абе, Филипе, този човек говори за някаква неизвестна банкова сметка. Вярно ли е? Защото може да е провокатор...” Вярно, идваха всякакви хора тогава... На Филип даже му написах номера на банковата сметка, оригиналът го оставих в себе си, защото беше малко разсеян и можеше да го загуби...
Когато свърши стачката на 39-те, бай Стефан постави ребром въпроса на Координационен съвет на СДС: “Ненчо говори тук за някаква сметка, каква е тази сметка?” Филип отговори тогава: “Да, вярно е, аз питах – с тази работа се занимава Петко Симеонов и каза, че ще даде отчет...” В същото време питат Петко по радиото, а той не беше на Координационния съвет и не знаеше, че е ставало дума. Той казва: “Не знам за никакви сметки!”
Може да се пита и Петко, и Желю Желев, и Вилма – всички са живи и здрави - кой ползваше парите от тази сметка?
Петко беше приятел на небезизвестния бизнесмен Спас Русев, който направи първите значки лъвчета, емблемата на СДС. По това време пак организирахме една благотворителна изложба с творби на известни автори – Спас Русев ги изнесе в Гърция и повече не се видяха...

- А какво стана с емигранта Милко Стайков, който ти даде номера на банковата сметка?

- Искал да купи един гараж на входа на Севлиево ... Лично Луканов му казал да не участва в търга, да се откаже... Заплашвал го. Защото той бил първият човек там, който без да е бивш член на БКП, искал да закупи нещо по-голямо... Не след дълго на него му се случва следното... Преди години много нашумя този случай. Медиите разтръбиха, че кучетата на този Милко Стайков са нападнали момиче пред неговия гараж в Севлиево и са го убили...
Осъдиха го на три години и половина и го тикнаха в затвора. Така му върнаха тъпкано за това, което направи.

- Имаш ли доказателства?


- От експертизите, които притежавам, личи, че има отвори само от едната страна на шията на момичето, а когато куче захапе, трябва да има и от двете страни. Освен това на скалпа му, който уж е свален от кучетата, няма белези от кучешки зъби... Момичето всъщност е било изнасилено и докарано впоследствие пред гаража. Извършителят е бивш офицер от ДС от района... Бързо убиват кучетата, изгарят ги, изчезват свидетелските показания на хората, които са видели, че докарват момичето с лада. Това си беше чисто и просто прикриване на улики.

- Не се ли опита да помогнеш, като си бил сигурен?


- Отидох при Петър Стоянов, който беше президент, и му викам: “Това момче ще лежи без вина, направи нещо!” А той: “Може и така да е, но голям шум се вдигна в пресата, не смея да се намеся...”
И вицепрезидентът Кавалджиев се отказа да съдейства за помилване, въпреки че е лежал по затворите по политически причини...
- Ти си получил пръв списъка на задграничните дружества на БКП от високопоставен чиновник на тогавашното Министрество на външноикономическите връзки. Какво стана па-нататък?


- Там, където сега са ТИМ-аджиите, в бившата сграда на “Химимпорт”, беше архивът на Министерството на външноикономическите връзки. Той се “стопяваше” малко по малко. Крадяха го. Оттам този човек беше изнесъл документите, които ми донесе за тези над 490 задгранични дружества.
Между другото, въпросната сграда е на едни стари пловдивски фабриканти “Стоянъ Маринов и синове”, които са имали кожарски фабрики. Негова е била и прословутата кооперация на “Оборище”, където след 9 септември 1944 г. са се нанесли Пеко Таков и жена му Вълка Горанова, после там живее синът им Янчо Таков със съпругата си Лили Иванова, а сега апартаментът обитава само певицата...
Та бях направил една схема за връщане на парите от задграничните дружества.
Написах писмо с предложението си до премиера Филип Димитров. В началото Филип се съгласи. Схемата беше следната: Няколко министерства трябваше да работят паралелно по един и същи план, но без да знаят, за да не изтича информация. Например Министерство на финансите трябваше да приготви данни за всяко задгранично дружество, което подлежи на ревизия. Външно министерство трябваше да подготви документите на финансовите ревизори, а МВР – специалисти, които да охраняват финансовите ревизори... Това трябваше да знае само Филип Димитров като министър-председател и координаторът на акцията - пост, който аз исках да поема. Идеята беше злоупотребилите директори да бъдат “закопчани” и прибрани в България. Трябваше насилствено да ги докараме в България. Как иначе ще накараш да се прибере престъпник, който е заграбил няколко милиона?
Даже Татарчев го взе от мен израза “да ги докарам в чувал.” Но тази моя идея в крайна сметка не се осъществи.
Филип назначи Илко Ескенази да се занимава с тези задгранични търговски дружества. Някои от финансовите ревизори, които започнаха да се занимават с тях, ги убиха още преди да тръгнат, други ги подпалиха живи, трети ги “самоубиха.” Никъде нищо не се свърши. Прикриха се всички дружества и парите изчезнаха...

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА / http://blitz.bg

 


Сходни връзки

Ненчо Ненов: Бащата на Сергей Станишев бе обвинен за присвоени 21 млн. долара! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ненчо Ненов: Бащата на Сергей Станишев бе обвинен за присвоени 21 млн. долара!
Автор: Anonymous да 2009-08-17 @ 10:36 EEST
И това ако е държава, здраве му кажи ? Хайда батя Бойко да видимти какво ще направиш, та да не ни крадат и да има здрава икономика и ние обикновените хора да си живеем по-добре.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди