изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:42 EEST
Камбаните в Красен са на сто и пет години    
КултураС изключително интересна история е църковното дело в с. Красен. Църквата “Св. Николай Летний” е построена преди 144 години с личното позволение на валията в Русчук (Русе). От събраните исторически сведения е известно, че първи клисар е бил Йордан Чифликчията, който при опожаряването на църквата е бил заклан на нейния праг.

Прагът и до днес е запазен, обясни кметът Тошко Тачев. Също от историята, съхранявана в кметството, е известно, че първи поп в селото е бил Ненчо Несторов, който е ползвал Евангелие, отпечатано във Виена през 1865 г. В предговора на Евангелието лично поп Нестор е написал (текстът е без редакция): “И тъй, преведох настоящето Свещеенно Евангелие на чисто Българския език, положих труд и го разположих наред тъй, като един Свещеник, като начне от Възкресение ще чете наред и ще обръща само за сяка неделя наред с утренните Евангелия, и то наред за сяка неделя. Тъй и за секи праздник, и за секи Светия на секи ден, и тъй особбено наред. Прибавих на края 35 таблици от Мануила Глизония, и положих ги на Български, по/които ще се управляват Свещенниците с чуден начин за намирвание на сяка неделя Евангелията утринни и литургиялни много потребни. След 35 та таблица прибавих и друга таблица, която съдържава обращението на годините, и начина, от 1865 до 2080 година с назначението на Пасхата за сяка година, и която ще трябва на Свещенниците, за да намират за сяка година Пасхата”.

    Това Евангелие е съхранено и до днес. Ще е добре да се помисли в Историческия музей на Генерал Тошево да се съхранява ако не оригиналът, поне негово копие.

    След опожаряването на църквата от турците, тя е възстановена със средства на богати хора от този край и повторно открита на 22 май 1896 г. Този ден по стар стил е посветен на свети Николай Летний. В летописите се споменава, че новата (настоящата) църква е построена с помощта на Щерю Димитров, Петко Димитров, Иван Петков, Иван Михнев, Иван Стоянов и др.

    Интересна е и историята на двете камбани, които навършват 105 години. Те са закупени от братята Захари и Васил (не е посочена фамилия)) от киевчанина Харитмо Елисеевичо и Моро Заму. От запазена и до днес фактура става ясно, че са стрували 1 рубла и 60 копейки. Този документ е с дата 12.06.1904 г.

    Камбаните, които са “бас” и “соло”, са съхранени в кметството на селото. На тях освен годината, е отлято и името на тогавашния кмет Алекси Щерев, защото са платени със средства на кметството. На камбанарията са поставени през месец октомври 1904 г. Тошко Тачев обясни, че предстои да се изгради нова камбанария и до октомври двете камбани ще бъдат поставени на местата им.

                                                                         Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

Камбаните в Красен са на сто и пет години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди