изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:09 EEST
ПАНИХИДА ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ПОТОПА ОТПРЕДИ 60 ГОДИНИ    
НовиниПокана до Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за отслужване на панихида за загиналите при катастрофалното наводнение в Добрич преди 60 години и водосвет за здраве и благоденствие на живеещите сега в града е отправил кметът на Добрич Детелина Николова.

Тя каза, че е правила справка в историческите и краеведски материали, според които преди 60 години - на 19 август 1949 година Добрич е пострадал от опустошително наводнение. При него са били удавени 16 души, от които 9 роми, сринати са над 300 къщи, каза Д. Николова. Разливът от река Добричка в посока на селата Паскалево и Полковник Дянково помел цели стада с животни, които се издавили. Тогава е била създадена много добра организация на доброволни начала. Сред първите, които са се включили в помощ на сформирания сбор, са били членовете на Женското дружество в града. Те помагали със завивки, приготвяли храна, приемали в домовете си и се грижели за деца и възрастни хора. Преди 60 години живеещите в къщи по по-високите терени в града са приютявали в домовете си бедстващите добричлии, останали без дом. Впоследствие градските власти започнали да предоставят на пострадалите места по високи терени, за да си построят домове. Така се появил и квартал "Червената пръст", обясни Д. Николова. Тя каза, че панихидата и водосветът за здраве ще бъдат отслужени на 19 август от 9 часа в храм "Света Троица".
До вчера в кметството в Добрич все още не бе получено писмено решението на Министерски съвет за отпускане на 650 000 лева за покриване на щетите от наводнението. Едва след получаване на документа ще стане ясно за кои точно дейности са отпуснати средствата. Искането е за неотложни възстановителни дейности във връзка с аварийното отводняване на жп моста, за премахване на намалената проводимост на река Добричка, за ремонт на ДКЦ ІІ, както и за ХГ "Св Св. Кирил и Методий" и ОУ "Ст. Караджа". За вчера бе насрочена среща с "ВиК" на част от потърпевшите фирми, при които проблеми са възникнали и след дъжда в събота.
 


Сходни връзки

ПАНИХИДА ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ПОТОПА ОТПРЕДИ 60 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди