изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:53 EEST
ОБЕЩАХА ИЗПЛАЩАНЕ НА 150 МЛН. ЛВ. ПОМОЩИ НА ФЕРМЕРИТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА    
НовиниПравим всичко възможно обещаните 150 млн. лв. от бюджета за помощи за стопаните да бъдат осигурени и да бъдат изплатени през есента на 2009 г., въпреки съкращаването на много пера в държавния бюджет.

Тези средства не бива да се трансферират в бюджетната 2010 г., защото ясно осъзнаваме, че производителите имат нужда от тези пари сега. Това е заявил д-р Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщиха от пресцентъра на агроведомството. На срещата в МЗХ са участвали и двамата му заместници - Преслав Борисов и Цветан Димитров.
Без развитие на животновъдството няма шанс и за зърнопроизводство, убеден е министър Найденов. Трагедия е, че се унищожи българското животновъдство, допълни той. Днес вече се внасят продукти от първа необходимост и то с много лошо качество, е посочил министърът. Действително най-тежки са проблемите в животновъдството и зърнопроизводството, счита още той. В този смисъл новото ръководство е изразило своята увереност, че за запазване на корелацията между различните направления в земеделието е необходимо утвърждаването на добре работещи структури на продуктови бордове. Заради икономическата ситуация, браншът трудно ще успее да си върне вложените средства в производство през тази година, като се разчита много на евросубсидиите и на националното съфинансиране, сочат представителите на НАЗ.
Друг проблем в сегашната ситуация пред зърнопроизводителите е силно стеснения вътрешен пазар за тяхната продукция, която в последните години е почти изцяло експортно ориентирана. В този контекст те са посочили някои мерки, с които да се създадат по-атрактивни условия продукцията им да остане за преработка в България. В същата връзка за тях е важно да бъдат защитени и нотифицирани и държавните помощи, като те бъдат съобразени с принципите на ОСП и конкретните условия в страната. Тази година е последната за такива доплащания, беше припомнено на срещата и общо беше становището, че трябва да бъдат добре защитени пред ЕК. Зам.-министър Цветан Димитров  е информирал, че вече е разпоредено изготвянето на необходимите  документи, които обхващат един по-голям пакет от помощи, които в най-кратък срок да бъдат представени пред комисията. Днес в министерството ще се проведе заседание на Консултативния съвет по зърно, на който ще се обсъди пазарът на зърно у нас и предстоящата есенна кампания. В заседанието ще участва и Стелиян Стоянов - като председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители.
 


Сходни връзки

ОБЕЩАХА ИЗПЛАЩАНЕ НА 150 МЛН. ЛВ. ПОМОЩИ НА ФЕРМЕРИТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди