изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:03 EEST
Замразяват пенсиите и минималната заплата    
Новини
Новото правителство планира да замрази основните социални плащания до края на мандата си. Това е записано в проект за фискалната рамка до 2013 г., съобщава в. “Сега“, който разполага с документа.


Според него пенсиите няма да се увеличават догодина, а минималната заплата остава 240 лв. за 4 години. Промени в данъчните ставки не се предвиждат, а осигуровките ще бъдат свалени с 2 до 5%. Документът трябваше да бъде обсъден на заседанието на МС вчера, но бе отложен за идната седмица. Най-ниските пенсии, всички плащания за бременност, раждане и гледане на дете и детските надбавки ще останат на сегашните си равнища идните 4 години.
За пръв път от стабилизирането на пенсионната система след Виденовата криза пенсиите ще останат без увеличение, макар и само за 2010 г. От 2011 г. пак ще се прилага швейцарското правило за осъвременяване, което се основава на инфлацията и осигурителния доход за предходната година. Но таванът на пенсиите няма да помръдне от 700 лв. до 2013 г. При обезщетенията за безработица дори може да се говори за известно намаляване на минималните и максималните суми.
За следващите години се променя начинът на изчислението им. Сега те са между 6 и 12 лв. на ден (126-252 лв. при пълен месец с 21 работни дни), а от 2010 г. ще бъдат между 110 и 220 лв. месечно. Вдига се и минималният осигурителен доход за свободните професии - ЕТ, адвокати, нотариуси, лекари, счетоводители, вещи лица, оценители и т.н. От Нова година той скача от сегашните 260 на 420 лв. месечно. Иначе правителството остава твърдо решено да свали осигурителната тежест още догодина с 2 пункта. Добрата вест е, че ако икономиката живне по-бързо от очакваното и бюджетът се пълни добре, ще има допълнително намаление, което може да доведе до понижение с общо 5% през 2010 г.
Веднага след изборите Симеон Дянков - настоящ финансов министър, обяви, че ГЕРБ няма да допусне рязане на пенсии и заплати, но заради кризата и лошото състояние на държавните финанси може да се наложи замразяване на доходи. Сега опасенията се потвърждават. Вчера никой от МС не пожела да коментира числата от проекторамката. Само премиерът Борисов след заседанието обясни, че министрите са поискали повече време да подготвят становищата си по проекта.
Самият Дянков вчера бе в САЩ и беше планирал да говори по проектодокумента чрез аудиовръзка, която впоследствие беше отменена. Отсега е ясно, че намеренията на кабинета ще срещнат съпротива от синдикатите. Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов заявява, че от в. "Сега" чува за вариант правителството да обсъжда замразяване на пенсии и минималната работна заплата. "Не мога да си представя, че вицепремиерът Дянков, който му е председател, ще прескочи тристранния съвет", заяви д-р Христов. КНСБ няма как да се съгласи с подобно предложение, тъй като една от кризисните мерки на синдиката е обвързване на минималната работна заплата за страната с линията на бедност, средната работна заплата, инфлацията.
Според НСИ средната работна заплата през второто тримесечие на 2009 г. е 588 лв. От 1 януари 2009 г. правителството прие, че линията на бедността е 194 лв. Методиката за определянето й е съобразена със статистическите данни на родната и европейската статистика в областта на доходите и жизненото равнище. dir.bg
 


Сходни връзки

Замразяват пенсиите и минималната заплата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Замразяват пенсиите и минималната заплата
Автор: Anonymous да 2009-08-20 @ 12:31 EEST

Това е много добър сигнал, който означава, че не се предвижда галопираща инфлация.

Дано обаче световната икономическа рецесия не обърка сметките - по принцип страни като нашата късно влизат в криза, но затова пък депресията продължава след като основните икономически сили са излязли от нея.

Причините:  1.когато в развитите икономики настъпи подем, те отвличат качествената работна сила, поради по-добри условия на труд; 2. Страните със лошо организирана икономика, като нашата, в годините на подем са натрупали "резерв", който позволява кризата на доходите да настъпи по-късно. Затова пък възстановяването на този резерв е два-три пъти по-бавно и докато се прескочи психологическия минимален праг на този резерв, след като е бил изразходен, отнема повече време, отколкото при силните икономики, поради по-слаба ефективност на стопанското производство.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди