изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:17 EEST
ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО    
ТуризъмМариела БОНЧЕВА

Продължение

Вече пътуваме из Сърбия. Крайната ни точка е планинският курорт Златибор - в западна Сърбия, предстоят ни около 6 часа път.


Автобусът е експресен и не прави никъде почивка. От Ниш излизаме на магистрала и по нея се движим около два часа. Магистралите в съседната ни държава са платени, но никъде няма задръствания или напрежение. Може би заради ранния час трафикът не е така натоварен. Няма изнервени шофьори, които да изпреварват като луди. Посещавам Сърбия за първи път. Още в автобуса започва да ми прави впечатление, че хората са много спокойни. Няма разговори на висок глас, скандали между пътниците - въпреки че се налага някои да пътуват като правостоящи. И още нещо - никой не говори по мобилни телефони. По-късно, вече в Златибор, установявам същото - в рамките на два дни, през които сме в курорта, виждам само трима души, които да разговарят по джи ес ем /единият, между другото, е от Черна гора/. В последствие научаваме, че преди около два месеца мобилните оператори са вдигнали цените и услугата излиза доста скъпа. Между другото, в Сърбия операторите са два. Още при активирането на роуминга в България от "Глобул" любезно ми обясниха кой е по-евтин. Евтин, относително казано, тъй като sms-ът е 078 лева, а една минута разговор - над 2,20 лева.
Някъде преди град Крушевец пътуването ни по магистрала приключва и до град Ужице - който е административен център за Златиборски окръг, пътуваме само през населени места. Искам отново да отбележа, че пътищата в Сърбия са страхотни, дори и в селата и градовете няма дупки. Пътувайки между две населени места е трудно да се установи къде свършва едното и започва следващото. Многобройни са домовете, които са извън населените места - уж си излязъл от селото, а виждаш една-две къщи, откъснати от него или следващото. Иска ми се да разкажа да домовете на хората в Сърбия. Първото, което прави впечатление, са покривите им. Те са задължително с правилна триъгълна форма, като в детска рисунка, с червени керемиди. Повечето от къщите са със симетрични елементи, красиво боядисани, с много ниски огради, близо до пътя. Почти всички имат парапети, от които висят цветя. Имаш чувството, че съседите се надпреварват на кого цветята са по-красиви. Такива има дори и в къщи, превърнати в автомивки, магазини. Пред домовете почти на всякъде са поставени маси със столове. Дворовете са засадени с райграс, някъде има и плодни дървета. Никъде не видяхме в градините домати, краставици или други зеленчуци. Вече на връщане привечер видях възрастна жена да полива райграса си. И си помислих, че по това време българският пенсионер полива зеленчуците си... С Ники се смяхме на съседските взаимоотношения в едно от селата. Между два двора, засети с райграс, е поставена ниска ограда. От двете й страни стопаните... играят тенис на корт.
След изморително пътуване от Ниш - някъде след пет часа и половина, пристигаме в Ужице. От Уикипедия научаваме, че Ужице е град, административен център на едноименна община и на Златиборски окръг в Западна Сърбия. Има 55 025 жители /2002/, с крайградските селища Буяр и Севойно - 63 577 жители. Разположен е по двата бряга на река Детина. В рамките на Югославия Ужице е било преименувано на Титово Ужице, заедно със 7 града в страната /Титов Дървар, Титов Велес, Титова Кореница и др./. Тези градове са имали голяма финансова подкрепа от страна на държавата и на големи инвестиции в инфраструктурата и местните индустрии. Ужице е бил един от големите и развити градове в Югославия до нейното разпадане. След края на учебната година, през 1992 година градът губи ”Титово” пред името си. През 1999 година по време на нападението на НАТО Ужице претърпява дневни бомбардировки. Най-тежко е на 6 май, когато самолети  бомбардират голям броят на мостове, пътища, граждански и правителствени сгради.
От Ужице до Златибор пътуваме в планински район. натоварено е - това е един от основните пътища за Дубровник, а и за Западна Европа. Завоите са многобройни, в страни от пътя често срещаме паметници на загинали при катастрофи - предимно млади хора... Най-накрая пристигаме в Златибор - след 27 часа път от Добрич.
 


Сходни връзки

ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО
Автор: Anonymous да 2009-08-26 @ 18:46 EEST
Нито интересно, нито нещо ново!
ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО
Автор: Anonymous да 2009-08-26 @ 20:29 EEST
               Много труд положен за написването,а ми се струва че чета учебник по география  и малко история.Може би съм била на седянка или дара-бара с някой спечетлен от   света.Всички знем че сме окрадена  страна и сравнения не може и да става.Госпожата не знае ли ,че сме  едно изоставено село и това е БГ за сравнение .
ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО
Автор: Anonymous да 2009-08-26 @ 22:32 EEST

Изостанали сте защото всичко знаете, а нищо не произвеждате!  Какво сте се размрънкали? Ако тука сте "изостанало село" да не би причината да е вън от вас. Ми работете. Те хората със седене нищо не са постигнали... :-))

Дядо ми тъй казваше: "Щом не можеш да произведеш по-хубав хляб, тогава ще мълчиш и ще ядеш този, който има!..." И прав беше човека. ;-)

ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО
Автор: Anonymous да 2011-09-22 @ 22:16 EEST
statiqata napalno prepokriva i moite vpechatleniqa ot tozi region na serbia.imah vazmojnost da vidqa tezi mesta na pat za Crnagora. Serbia vinagi mi e haresvala i molqa ne zabrqavaite prez kakvi mina tazi strana.Bg izglejda mnogo po-zle bez voina.ne iskam i da si pomislqa kade bihme bili sega ako neshto podobno ni be spoletqalo.
ДО ЗЛАТИБОР И ОБРАТНО
Автор: Anonymous да 2011-09-27 @ 17:40 EEST
Да ти кажа латиницо   ако беше имало нещо подобно сега щяхме да сме по-добре!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди