изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:11 EEST
ОТКРИВАТ ПАМЕТНИК НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ В КАРАПЕЛИТ    
КултураПаметник на генерал Иван Колев ще бъде официално открит на 3 септември от 11 часа, научи НДТ от кмета на населеното място Стефан Костадинов.


Покани да присъстват на събитието са отправени към Президентството, Министерството на културата, дапутати, представители на община Добричка и др. При откриването на монумента ще бъде отслужена заупокойна литургия за загиналите през 1916 година.
Паметникът е изграден благодарение на Инициативен комитет от бивши и настоящи жители на селото, оглавяван от Петър Георгиев. Архитект е Виктор Зеленченко, а скулптор Христо Илиев. Монументът е висок около четири метра, сред елементите в композицията е бюстът на генерал Иван Колев, изписани са имената на жителите на Карапелит, загинали през 1916 години.
Паметникът е изграден със средства на дарители. 4 000 лева са събрани от Инициативния комитет, община Добричка е предоставила 6 100 лева. Сред по-големите спонсори са арендаторът Джевит Бейтула, "Клас Олио", фирма "Тера" и други. Монументът е разположен в центъра на Карапелит - пред читалище "Д-р Йосиф Йосифов". НДТ
 


Сходни връзки

ОТКРИВАТ ПАМЕТНИК НА ГЕН. ИВАН КОЛЕВ В КАРАПЕЛИТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди