изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:05 EEST
УСПЕШНО ПОЛСКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОБРИЧКИЯ ПАНАИР    
ИнтервютаПърво участие на изложението "Селското стопанство и всичко за него" има тази година посолството на Република Полша у нас. Чрез него на нашия пазар се представя продукцията на около 30 полски фирми, каза за НДТ Карол Бйеджицки - първи секретар на отдела промоция на търговията и инвестициите


- Г-н Бйеджицки, отчитаният спад в търговския обмен между България и Полша в резултат на икономическата криза отразява ли се на отрасъла селско стопанство?
- Няма спад в търговския обмен на селскостопанска продукция. Той се задържа на същото ниво като миналата година.
- Каква е продукцията от аграрния сектор, която се изнася от двете страни?
- Полша изнася за България предимно месо, плодове, консерви. България пък изнася селскостопанска продукция и предимно вина. Почти половината от вината, които България изнася за Европейския съюз, са за Полша. Така че ние сме най-големият европейски клиент на българско вино. Полша изнася и малко селскостопанска техника, основно за прибиране на картофи, както и трактори. Те намират все повече клиенти заради програмите за подпомагане на българското земеделие. Важно е тези програми да се прилагат, тъй като дават възможност на българските фермери да се сдобият с машини за модерно земеделие.
- За първи път посолството на Република Полша участва в изложението "Селското стопанство и всичко за него", а чрез него и много полски фирми. Колко производители представлявате и успешно ли е аз вас изложението?
- За първи път сме тук, защото виждаме възможности5те за коопериране в областта на селскостопанските машини, химията, месото. Има интерес към тази продукция на полските производители. На изложението в Добрич представляваме около 30 фирми, които посредством нашия отдел участват в панаира. Има и директни участници като фирма "Eko-ceramik", която предлага разнообразие от саксии за цветя. Ако имаме успех тази година на изложението, ще участваме и в следващото му издание през 2010 г. Бяхме много приятно изненадани, че панаирът в Добрич бележи ръст в ситуация, когато другите панаири се отказват или имат спад до 50 процента на участниците.
- Има ли интерес към полските фирми, които представлявате?
- Има доста голям интерес. Много производители и търговци посещават щанда ни като се интересуват от това, което се предлага. Още в първите два дни на изложението реализирахме около 40 надеждни контакти, които могат да гарантират търговски сделки в бъдеще. Хората се интересуват от машини за прибиране на картофи, от прикачен инвентар, от селскостопанска химия, сертифицирани семена. Чувствам, че има сериозен интерес към продукцията на полските фирми. Има хора, които са ползвали услугите на нашия отдел и са доволни от информацията, която са получили.
- Полша стана член на Европейския съюз преди България и вече има значителен опит в усвояването на средствата от европейските програми. Срещаха ли полските производители подобни проблеми като тези, пред които са изправени българските фермери?
- Ние наблюдаваме това, което става в България, проблемите с усвояване на средствата. При нас тези административни решения излязоха своевременно и хората по-добре се подготвиха за кандидатстване, получиха по-добра информация. Организираните търгове дадоха възможност да се усвоят повечето от средствата. За някои програми имаше повече кандидати отколкото бяха отпуснатите средства, затова бяха избрани и най-качествените проекти.
- Успя ли полското земеделие да напредне, благодарение на европейското финансиране?
- Земеделските стопани доста напреднаха . Още при приемането ни в Европейския съюз нарасна износът на полски храни, особено в Германия, където ръстът бе с 30 на сто. Полската продукция завладя много пазари, тъй като отговаря на качествените изисквания, но е по-евтина. От този момент се създадоха трайни връзки. След приемането на България в ЕС, нарасна и износът за България, той се е увеличил три пъти.

 

 

 

 


 

 


Сходни връзки

УСПЕШНО ПОЛСКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОБРИЧКИЯ ПАНАИР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди