изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:46 EEST
ПОЛОЖИТЕЛНО САЛДО ЗА ПОЛША В ТЪРГОВСКИЯ СТОКООБМЕН    
НовиниРасте броят на полските туристи у нас

През последните месеци стокообменът между Полша и България заради кризата намалява в сравнение със същия период на 2008 г., сочат статистическите данни, информира д-р Гражина Хоронжикевич - ръководител на отдел за промоция на търговията и инвестициите към посолството на Република Полша у нас. Тя посочва, че за първите шест месеца на годината стойността на взаимния търговски стокооборот между Полша и България е достигнал 244 млн. евро, което е спад с 37 на сто спрямо същия период на миналата година. Вносът от Полша е достигнал 165 млн. евро и е бил по-малък с 33 на сто, а износът е достигнал ниво от 79 млн. евро, което е спад с 43 на сто. Салдото в търговския стокообмен е 86 млн. евро и е положително за Полша.
Сред полските стоки, които се внасят в България, преобладават хранителните стоки - месо и месни продукти, готови хранителни стоки, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост, пластмаси, неблагородни метали и изделия от тях и др. В българския износ за Полша пък преобладават хранителните стоки, в т.ч. български вина. Те имат дял от 21 млн. евро в стокооборота, а изделията на леката промишленост имат дял от 17 млн. евро. В българския износ за Полша доминират вино, тютюн, храни за животни, семки за слънчоглед, замразени зеленчуци.
д-р Гражина Хоронжикевич посочва, е за търговския баланс е важен фактът, че в последните години нараства интересът на полските туристи към България. През 2008 г. почти 157 000 полски туристи са посетили България. Тази година за периода януари-май техният брой е 26 000, което е ръст от 28 на сто спрямо същия период на м.г. Очаква се тази година броят на полските туристи у нас да е малко по-голям от м.г.
 


Сходни връзки

ПОЛОЖИТЕЛНО САЛДО ЗА ПОЛША В ТЪРГОВСКИЯ СТОКООБМЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди