изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:56 EEST
ШАБЛА Е БОГАТА НА ПРИРОДНИ, КУЛТУРНИ, ИСТОРИЧЕСКИ И ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ    
ИнтервютаИнтервю с кмета на община Шабла Красимир Кръстев по повод годишнината от обявяването на Шабла за град на 27 август 1979 г.:

- Г-н Кръстев, навършват се 40 години от обявяването на Шабла за град. Морското селище е обявено за такова на 27 август 1979 г. Какъв град е днес Шабла, 40 години по-късно?
- Естествено, времето си е оказало влияние. За такъв дълъг период са се случили много неща. Гражданите, които са свидетели и на обявяването на Шабла за град и на днешния му празник, могат да направят ретроспекция. Те могат да съпоставят очакванията и това, което се е случило за изминалите 40 години. Да преценят дали е постигнато това, което е било амбиция преди 40 години. Считам, че за изминалото време много неща са се променили. Случили са се много хубави неща. Други не са се реализирали по начина, по който са били запланувани. Категорично обаче можем да кажем, че сега градът ни, макар и да има трудности, е по-хубав. Средата, в която живеем, е по-чиста, по-приветлива, имаме съвременни придобивки, децата ни имат възможност да контактуват с голяма част от света, кръгозорът им е по-широк, перспективите пред тях - също. Факт е, че имаме стартова база, която ни дава основа за успешно бъдещо развитие.  
- Какво се промени в Шабла през последните години?
- През последните две години задачите, които решавахме, бяха от генерално естество. Те бяха свързани с постигането на качествени промени в живота на жителите на Шабла, към изработване на устройствен план, подобряване на инфраструктурата в общината. Усилията ни бяха насочени и към използване на възможностите за финансиране по европейски програми и със средства от държавния бюджет. Известно е, че общината ни е сравнително малка, макар да разполага с голяма площ. Тя е богата на ресурси, които не са били използвани пълноценно. Сега имаме възможност да ги усвоим в разумни граници. В този смисъл, решенията, по които сме работили през последните години, ще дадат резултати в бъдеще. Те ще имат икономическо отражение върху живота на шабленци и от общината като цяло през следващите години. Надявам се всички да имат възможност по собствения си живот и този на общината да преценят, че вземаните през последните две години решения са били правилни и натрупаните през този период от време количествени промени, както казват философите, са довели до качествен скок.
- В Шабленско е развита една от най-древните култури, залегнали в цивилизационната основа на Европа. Може ли днес Шабла да се похвали като европейски град и какво още й е нужно в тази посока?
- Силно е да се каже, е имаме самочувствието на европейски град. Има неща, които са наша гордост - миналото ни, културата "хаманджия", другите култури, които са живели на тази територия и са ни оставили богато културно и историческо наследство, което наистина е значимо. Грижа на общината и общинската администрация е да оцени, съхрани и съхранявайки го да даде достъп на по-голям кръг от хора да се докоснат до него. Една от нашите задачи е развитието на Шабла като туристическа дестинация, при което да се комбинират уседналия и познавателен туризъм. 
- В района на Шабла са открити първите следи от строителство с камък. Какви са крупните инвестиционни проекти, които предстои да се реализират в Шабла?
- Един от проблемите ни е това, че районът през изминалите десетилетия е декапитализиран, има сериозни проблеми в инфраструктурата. Само за една седмица имахме 48 аварии на ВиК мрежата, което дава отражение върху бита на шабленци. Със сигурност обаче ние разчитаме на това, което е трайно - културното и природно богатство, на духовността на хората, любовта им към труда, земята и родния край. Това ни дава криле да продължим напред и да се справяме с проблемите като загърбим дребнотемието.  Разработеният нов устройствен план на общината предвижда тя да има 25 000 легла за развитие на туризма в ареал от 30 километра по крайбрежието на първа линия. Ние ще предложим редуциране като за сметка на количеството се заложи на повишаване на качеството. Най-вероятно, предложението ще е за около 7000 легла, но това е предмет на бъдеща дискусия, която ще се проведе след прегледа на новия устройствен план през месец септември. Това ще стане в диалог с проектанти, инвеститори, общинска администрация и граждани, за да се постигне консенсус и да има максимален мултиплициращ икономически ефект за всички, а не да се развиват отделни сектори за сметка на други. Над 90 процента от територията на общината е земеделска земя и тя се обработва пълноценно. Върху нея се осъществяват и други дейности. Имаме заявления за изграждане на ветроенергийни паркове, но искаме да приложим добри европейски практики, щадящи природата, без да се допуска конфликт между ветроенергийните паркове и туризма или фермерите. 
- Шабла е уникална със своето биоразнообразие. Ще бъде ли то съхранено и как?
- Имаме защитени територии, които са от изключителна важност като влажни зони. Наистина, когато човек има много, и проблемите са много, но ние не се оплакваме. Дал Господ, богато биоразнообразие и сложна мозайка от 22 процента от пясъците на България, 40 километра брегова ивица, над 2 млн. кв. км плажове, в комбинация с особено ценни земеделски земи, минерални извори, газово находище. Всичко това обуславя вземането на решения, които понякога са взаимноизключващи се, но трябва да се постигат компромиси с мяра, за да дадем възможност за трайно устойчиво развитие на територията на общината.
- Какво ще пожелаете на шабленци на празника?
- Здраве, дълголетие, все така да не жалят сили за постигане на лични цели и целите на община Шабла. Нека в деня на празника да се веселят и заедно да се надяваме, че всички поставени цели ще бъдат постигнати в краткосрочен или по-дългосрочен план.
 


Сходни връзки

ШАБЛА Е БОГАТА НА ПРИРОДНИ, КУЛТУРНИ, ИСТОРИЧЕСКИ И ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШАБЛА Е БОГАТА НА ПРИРОДНИ, КУЛТУРНИ, ИСТОРИЧЕСКИ И ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ
Автор: Anonymous да 2009-08-28 @ 07:19 EEST
нещо сте сгрешили в из4исленията 1969 е станала град ,а не 1979     2009-1969=40

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди