изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:49 EEST
ПРЕДСТАВИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПОДХОДА "ЛИДЕР"    
НовиниВъзможностите за финансиране на земеделието и подхода "Лидер" като нова възможност на Програма за развитие на селските райони бяха представени вчера на изложението "Селското стопанство и всичко за него", организирано от "Добрички панаир".

Те бяха представени от двама от външните консултанти на "Лидер" за Добричка област Галина Митева и Правда Димова. Те посочиха, че "Лидер" е шанс за всеки, който има перспективно мислене. Той дава възможност за финансиране до 2 милиона лева, които са привлечени за развитието на дадена територия. При него планирането е отдолу нагоре и се реализира от заинтересовани хора върху територии между 10 и 100 хиляди души.
В Добричка област са одобрени четири територии, върху които се работи по ос 4 на ПРСР - подход "Лидер", а именно община Добричка; общини Тервелв и Крушари; Ген. Тошево и Шабла; Каварна. Идеи за реализация на техните територии могат да получат безвъзмездни средства от ЕС.
Положителна страна на подхода "Лидер" е, че се кандидатства на място, не пред земеделското министерство, а пред НПО - местна инициативна група. Именно МИГ разработва стратегията за развитие на територията. При одобрени 4 територии за Добричка област, се очаква тук да бъдат разпределени до 8 милиона лева за проекти, които съответстват на разработените стратегии за развитие. Важно е проектите да са свързани с интересите на хората и да създават добавена стойност за развитие на територията. Стойността на проектите е до 200 000 евро, а минималният праг се определя от МЗИГ. Позволява се и допълняемост на този фонд с останалите три оси на ПРСР. Посочено бе, че съставът на МИГ се определя на общо събрание на всички заинтересовани. При наличие на идея тя се консултира с МИГ. Ако отговаря на стратегията, се разработва проект. С него се кандидатства пред МИГ, който одобрява или връща за преработване проекта. По време на реализацията МИГ извършва мониторинг, след това одобрява и покрива 100 % от направените разходи /за проекти в обществена полза/ и 70 на сто /за проекти в частна полза/.
След това бяха представени възможностите за финансиране на проекти от "Интернешънъл Асет банк".
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ПОДХОДА "ЛИДЕР" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди