изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:15 EEST
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АГРАРЕН ФОРУМ СЕ ОТКРИ В ДОБРИЧ    
НовиниНад 350 фирми от цял свят се представят на площ от над 12 000 кв. м. Основните фигури в аграрния сектор събра ХVІІ-ото изложение "Селското стопанство и всичко за него". Министър и кмет прерязаха лентата му

Аграрният сектор у нас трябва да се яви като локомотив на закъсалата българска икономика - това каза вчера в Добрич министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, обнадежден от силното присъствие на фирми от страната и чужбина на традиционното изложение на "Добрички панаир" "Селското стопанство и всичко за него".
Той подчерта, че в условията на икономическа криза се предполага, че подобен род форуми са пред провал. Това в Добрич обаче опровергава подобни очаквания. Още повече, че  тази година участниците в него са с близо 20 на сто повече, посочи министърът. "Това наистина е прецедент в положителен смисъл", подчерта д-р Найденов при официалното откриване на изложението. И още веднъж потвърждава прогнозите на европейските специалисти, че единственият сектор, който гарантирано има ръст в бюджета, е селскостопанският. Пред присъстващите стотици изложители, посетители и гости, министърът подчерта, че за първи път управляващата политическа сила в страната извежда аграрния сектор на приоритетно място. "В последните години винаги аграрният сектор бе оставян на малкия коалиционен партньор, от което идваха и проблемите", подчерта министърът. Според него, трябва аграрният сектор да се яви локомотив на закъсалата българска икономика. "Разчитам да се мобилизираме и да докажем, че наистина никой не е по-голям от хляба. Обнадежден съм и ще пренеса това настроение сред колегите ми в министерството", каза д-р Найденов.
Кметът на Добрич Детелина Николова приветства участници и гости и посочи, че това, което се представя на изложението, дава основание за гордост, че Добруджа заема своето място на селскостопанската карта на България, Европа и света. Тя пожела "На добър час" на изложителите. Заедно с министър Найденов те прерязаха лентата на ХVІІ издание на международното изложение "Селското стопанство и всичко за него".
На откриването присъстваха още зам.-министър Преслав Борисов,  изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Калина Илиева, депутатите Румен Иванов, Ваня Донева, Светомир Михайлов , Валентин Николов, Стоян Гюзелев, областният управител Желязко Желязков. Сред дошлите на изложението бяха председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов, шефове на други браншови организации в аграрния сектор, фермери от Добруджа и от цялата страна. Да разгледат изложението бяха дошли стотици добричлии и гости на града. Някои от тях започнаха да се събират много преди официалното му откриване. То бе предшествано от изпълнения на младите танцьори от фолклорен танцов ансамбъл "Добротица" с главен художествен ръководител Александър Александров.
Над 350 фирми от цялата страна и чужбина се представят на над 120 000 кв. м. изложбена площ в спортен комплекс "Простор" до 29 август. Участват фирми от България, Румъния, Турция, Украйна, Беларус, Русия, Израел, Великобритания, Холандия Германия, Франция, САЩ, Полша, Словения, Чехия и др. Някои от тях се представят от търговските си представителства у нас, а други участват директно с представители от централите им. Такива са производители от Нови сад, Сърбия. Фирми от Турция, Украйна, Румъния също ще се представят пряко, а не чрез своите дистрибутори.
Там може да се намери разнообразие от супермодерна селскостопанска техника и различни сортове семена, препарати за растителна защита, ветеринарно-медицински препарати, горива, масла, смазочни материали за селскостопанската техника. Посетителите ще открият на изложението най-модерните трактори и комбайни, както и казани за варене на ракия, соларни системи и мощни автомобили.
Изложители бяха категорични, че изложението в Добрич е най-големият аграрен панаир у нас и най-успешно за тях. За разлика от Пловдивския панаир, който от най-хубавото изложение се е превърнал в най-лошото, то Добричкият панаир с всяка година се развива и увеличава броя и разнообразието на участващите фирми, категорични бяха традиционни изложители. Много от тях вече знаят, че ще участват и в ХVІІІ издание на изложението през 2010 г.
Днес от 10 ч. в конферентната зала на спортен комплекс "Простор" ще се състои лекция на тема "Напоителни системи от ново поколение" с представяне на фирма "ЕАгроса Груп" ООД, Пловдив. В 11,15 ч. ще започне представяне на възможностите за финансиране на земеделието, подходът "Лидер" - нови възможности на Програмата за развитие на селските райони като лектор ще бъде Галина Митева - външен експерт на ПРСР. В 12,15 ч. ще бъдат представени възможностите за финансиране на земеделските производители - проекти, програми и условия. За 13 ч. е предвидена презентацията на продукти за основно и листно приложение при зърнените и технически култури и представяне на фирма "Ажибо", Франция. В 14,15 ч. ще започне презентацията на "Вип софтуер" ООД за разработване, внедряване и поддържане на АГРОСИСТЕМИ.
 


Сходни връзки

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АГРАРЕН ФОРУМ СЕ ОТКРИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди