изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:39 EEST
ОТ ДНЕС КРУШКАТА НА ЕДИСОН ИСТОРИЯ    
НовиниОт днес откритието на Едисон - електрическата крушка влиза в историята. това съобщиха електронните агенции вчера. Според предвиждания на експерти замяната на електрически крушки с енергоспестяващи ще намали въглеродните емисии на Евросъюза с 15 млн. т годишно. Вчера експерти от Европейската комисия обявиха, че познатите електрически крушки трябва да изчезнат от пазара в страните от Европейския съюз до 2013 г.

Мащабната инциатива е част от изпълнението на обявения от ЕК амбициозен план до 2020 г. емисиите на парникови газове в Европейския съюз да бъдат намалени с 20 %. Традиционната лампа с нажежаема жичка гълта прекалено много енергия - едва 5% от енергията, която тя харчи, отива за осветление. Останалите 95 % се използват за нагряването й.
Проверка на НДТ установи, че в магазините в Добрич не могат да бъдат намерени крушки от по 100 вата. Търговци споделиха, че след оповестяване на новината от телевизиите масово баби и дядовци купували цели стекове от по10 крушки и се запасявали. Пенсонерите споделяли, че не могат да си позволят да купуват по-скъпите и по-нови като технология крушки, въпреки обясненията на търговците, че те не изгарят така често както обикновените електрически крушки.
Според разчети на експертите, всяко домакинство, използващо енергоспестяващо осветление ще пести от разходите си за енергия от 25 до 50 евро, според размера си.
 


Сходни връзки

ОТ ДНЕС КРУШКАТА НА ЕДИСОН ИСТОРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди