изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:03 EEST
Правят ”черен списък” на клиентите в заложни къщи    
Новини
Създаването на единни правила, по които на клиентите на заложните къщи да се предоставя качествена и регламентирана услуга, е сред основните цели на Асоциацията на заложните къщи.


Това каза Вангел Вангелов, председател на асоциацията, цитиран от БТА. Браншовата организация цели защита на нейните членове от неправомерните действия на някои държавни служители и изчистването на представата за тази дейност в обществото, допълни Вангелов.
Ръководството на асоциацията призовава представителите на държавните органи - МВР, Министерството на финансите, Комисията за защита на потребителите, да подготвят съвместно с организацията методика, по която да може да се контролира работата на заложните къщи. От асоциацията отчитат като положително въвеждането на задължителна декларация за собственост на залаганата вещ и третирането като престъпление попълването на документа с невярна информация.
По данни на асоциацията, в наредбата за дейността на заложните къщи се регламентира месечната лихва, срещу която се предоставя услугата в заложните къщи - до 3 на сто, като освен нея се начислява и такса. Според асоциацията, лихвите са ниски и не покриват разходите на заложните къщи и би трябвало те да се регламентират от пазара.
С въвеждането в наредбата на възможността заложните къщи да събират такси, представителите на бранша смятат, че ще могат да компенсират разходите си. Според ръководството на асоциацията, кризата не е увеличила броя на хората, залагащи вещи. Заложните къщи избягват да вземат мобилни апарати или битова техника, защото няма пазар за тях заради промоциите, предлагани от операторите или в търговските вериги.
Кризата не е променила и размера на лихвите и таксите, събирани от заложните къщи. По данни на асоциацията българинът залага основно злато и все по-малко техника. Един от проблемите е, че според нормативна уредба от 2000 г. златото трябва да има държавна марка и само тогава може да бъде заложено. Заради големия интерес от залагане на злато от асоциацията настояват за промяна в наредбата. В асоциацията членуват 82 фирми с общо около 500 търговски обекта. dir.bg
 


Сходни връзки

Правят ”черен списък” на клиентите в заложни къщи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди