изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:04 EEST
АМЕРИКАНСКАТА "AES" ИСКА ДА ПРАВИ ИНФОЦЕНТЪР ЗА ЕКОТУРИЗЪМ    
ЕкологияАмериканската компания "AES" доброволно се е отказала от вдигането на 7 ветрогенератора в близост до каварненското село Свети Никола и е обявила, че заедно с общината иска да изгради на това място информационен център за екотуризъм.

Това съобщи за НДТ кметът на Каварна Цонко Цонев. "Фирмата има проведен ОВОС и издадено строително разрешително още преди три години, но прецениха, че мястото е в близост до комплекс "Русалка" и затова се отказаха от проекта си" - поясни още Цонев. Според него, обявяването на Калиакра като част от защитените зони по "Натура" по никакъв начин не пречи на инвеститорите, проявяващи интерес към терени в общината. "Ветроенергийният парк, изграден от "Мицубиши", както и този на "ЕVN" с поставени вече 25 фундамента за генератори, остават и продължават да работят. Реално вече оттук-нататък е абсолютно забранено да се монтират ветрогенератори и фотоволтаици на Калиакра" - заяви още Цонев.
В същото време американците от "AES" продължават вдигането на ветроенергиен парк, който ще наброява 52 генератора, като той е извън защитената територия, поясни още каварненският кмет.
В края на август в брой на Държавен вестник със заповед на министъра на околната среда бе обявена защитена зона "Калиакра" и са определени стриктно забраните. В тази връзка кметът Цонев изрази надежда, че след обявяването на защитената територия ще има ясни правила за нея и ще бъдат стриктно спазвани от всички.
 


Сходни връзки

АМЕРИКАНСКАТА "AES" ИСКА ДА ПРАВИ ИНФОЦЕНТЪР ЗА ЕКОТУРИЗЪМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.81 секунди