изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:20 EET
Петко Сертов поръчал „Галерия”    
Парламент
Бившият председател на ДАНС Петко Сертов е възложителят на делото „Галерия”. Това каза след края на заседанието на парламентарната комисия за разследване на дейността на ДАНС председателят й Иван Костов.


По думите на Костов, процедурата по разсекретяването на „Галерия” е почти завършила. Според него след изслушването днес на новия председател на ДАНС Цветлин Йовчев в комисията, не е станало ясно има ли подпис на тогавашния вътрешен министър за активиране на делото. Той заяви, че делото не е възлагано от други служители на агенцията.
Делото "Галерия" бе образувано по повод изтичането на класифицирана информация към интернет сайта "Опасните" и по него са подслушвани журналисти от почти всички медии и депутати. Парламентарна комисия, в която участваше и депутата Атанас Атанасов установи, че ДАНС е започнала делото в нарушение на законовите правила, припомня БГНЕС.
Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати. Ръководството на ДАНС прие изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че водената разработка "Галерия" се отклонява от първоначално поставените цели.
Членовете на комисията за разследване дейността на ДАНС ще поискат от министъра на вътрешните работи проектозакона, който урежда по нов начин структурата на МВР и на Агенцията, за да формират своята позиция. Следващото заседание на Парламентарната комисия ще бъде в сградата на ДАНС.
На въпрос дали има информация за това служители на ДАНС да са агенти на чужди служби, Иван Костов заяви, че това е работа на прокуратурата, защото депутатите от тази комисия не са единствените, които контролират ДАНС.
На следващото заседание ще се разбере също каква ще е процедурата по разсекретяване на делото „Галерия“, което касае нерегламентираното подслушване на журналисти.
Иван Костов специално е запитал Цветлин Йовчев ще даде ли гаранция, че за в бъдеще журналисти няма да бъдат подслушвани нерегламентирано, Йовчев е изразил пълната си увереност, че медиите няма да бъдат обект на тайните специални служби и че няма да има нелегитимен и незаконен интерес към тяхната работа. dir.bg
 


Сходни връзки

Петко Сертов поръчал „Галерия” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.46 секунди