изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:51 EEST
Цонко Цонев: Мидите тепърва стават популярно ястие, в Каварна имаме вече девет мидени ферми    
Любопитно Фокус: Господин Цонев, какво е характерно за тазгодишното издание на “Мидения и рибен фест 2009”?
Цонко Цонев: Тази година характерното е, че групата, която ще е основна за фестивала е OVER THE RAINBOW.

Нейният вокалист Джо Лин Търнър, заедно с кийтборда, който е бил от 1994 до 1997 година и сина на Ричи Блекмор - Юрген Блекмор ще бъдат в един звезден състав. Другото по-особено е, че аз готвих калкан с доматен сос - моя специална рецепта, ексклузивна, каквато не се предлага в нито един ресторант на България.
Фокус: А другите специални гости за фестивала кои са?
Цонко Цонев: Иван Звездев ще бъде жури, когато готвим аз, кметът на Видин Румен Видов и на Дряново – д-р Иван Николов. Той ще бъде основната съставка на журито. Певицата и актриса Людмила Сланева също ще бъде в него. Може да има и още един член в журито, който пазим в тайна и който може да не бъде официален гост при откриването.
Фокус: Колко хора посещават дневно фестивала и какво ги привлича?
Цонко Цонев: На фестивален ден преминават между пет и десет хиляди души. Това сочи практиката ни от последните пет години. Тях ги привлича това, че могат да опитат миди от известната ферма Дълбока. Тъй като знаете, че там достъпът е по-ограничен. Тези специалитети се изнасят в центъра на Каварна и всеки може да ги пробва на много лесно и достъпно място. И това ги привлича – специалитетите, мидените специалитети, културната програма вечер. Основно храната и хубавата музика.
Фокус: Колко майстори-готвачи очаквате тази година?
Цонко Цонев: Очакваме около 13 щанда и 13 готвачи ще има. По принцип те са от страната и от нашия район – морския, Североизточна България.
Фокус: Кога започна фестивалът, до кога ще продължи и какво още включва програмата му?
Цонко Цонев: Фестивалът започна в 16 часа днес. Тогава готвихме аз, кметът на Видин Румен Видов и кметът на Дряново д-р Иван Николов. Иван Звездев беше шеф на журито, което пробва и оценява нашето готвене. Традиционно откриваме фестивала в 16 часа с готвене на трима кмета. Понеже не можем да пеем като Тримата тенори сме се събрали трима кметове да готвим. След това ни беше връчен почетен европейски флаг. От Парламентарната асамблея на Съвета на Европа имаме гости – испански представител, почетен член на Парламентарната асамблея и той ни връчи европейския флаг. След това продължихме с „Ъпсурт”. А утре ще бъдат „Команда пет” и от 20.30 часа на каварненска сцена ще забият легендарните музиканти Джо Лин Търнър и групата му OVER THE RAINBOW. Концертът ще бъде на площада и ще е безплатен за всички. И в неделя вечерта ще бъдат група „Силует” и „Сигнал”. И много бира и миди на корем.
Фокус: Господин Цонев, рибата е популярно ястие в менюто на българина, а какво е мястото на мидите?
Цонко Цонев: Мидите тепърва стават популярно ястие с тази мидена ферма. Искам да ви кажа новината, че вече в Каварна има не една, а девет мидени ферми, които са разрешени и от които се произвеждат миди. Т.е. ние сме района в Черно море с най-много мидени ферми не само в България – девет мидени ферми. И предполагам, че някои от тях също ще сварят свои миди. Но смятам, че с разширяването на производството на миди, те са един хубав, лек продукт за ядене, все повече ще нараства и интересът към тях. Това го показва и ресторанта на Дълбока.
Фокус: А какво е производството на миди?
Цонко Цонев: Нямам такава информация. Производството зависи от времето, зависи от метеорологичните условия, от интереса, от покупките и така. Специално не съм правил статистика. Зависи и от големината на миденото поле. От Дълбока мисля, че вадиха 20 тона годишно. Навсякъде е различно, зависи колко декара или хектара са поставени мидените полета, зависи от големината им най-вече.
Александър ШАБОВ
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Мидите тепърва стават популярно ястие, в Каварна имаме вече девет мидени ферми | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди