изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:17 EEST
Алексей Петров: Бойко, свали лихвите!    
Интервюта С доцента, доктор по икономика, бивш командос и офицер на прикритие, доскоро съветник в ДАНС, разговаря Анна Заркова.

- Напуснахте ДАНС и обявихте край на “мълчаливото си несъгласие с основни тези на премиера и неговия кабинет.” Експерти по сигурността се обадиха веднага, че ако се разприказвате за задкулисието на властта, ще стане страшно. Кажете нещо, да видим кой ще се уплаши.

- Хората в България имат достатъчно страхове в момента - за кризата, за заплатите, за пенсиите... Каквото и да кажа , едва ли повече ще ги уплаши. А и нямам за цел да плаша някого. Но аз май че съм от първите - по азбучен ред може би - който се опитва да каже на Бойко, че нещо бърка. Знам, че като правя този опит, притеснявам доста хора. Напразни са обаче притесненията, че ще злоупотребя с информацията, която съм придобил по време на служба.

- Пред “Труд” вие споделихте, че ситуацията, в която Борисов е ваш работодател, ви пречи да му кажете някои неща в очите, приятелски. Какво например бихте му казали?

- Аз така ли се изразих, че бих искал да направя някои приятелски забележки на Борисов?

- Стори ми се, че употребихте пред мен думата “приятелски”. Тя никого не изненада, не е тайна, че вие с Борисов сте стари приятели, още от тепиха на бойните изкуства.

- По-скоро ви се е сторило, че съм употребил думата “приятелски”. Аз смятам да бъда опонент на Борисов. Ние с него сме били неведнъж опоненти - в спорта например. Неведнъж в трудни моменти сме си помагали - аз на него повече, той на мен по-малко... Сега той е премиер, но и аз съм минал през житейска и професионална школа, която ми позволява да му опонирам на ниво.

- Да се опитам ли да позная какво ще кажете на премиера най-напред? Че кръгът “Драшков” е по-лош от кръга “Сертов” и е погрешно той да бъде начело на ДАНС...

- Не познахте. Ето какво бих му казал: “Бойко, ако аз съм на твое място, най-напред бих свалил до европейските нива лихвите по кредитите. Не може в България да има 10,5% лихва по кредитите, при условие че нормата на печалбата е 7-8 на сто. В момента, в който свалиш лихвите, икономиката на България ще се раздвижи. Това е първото, което трябва да направиш за доброто на страната ни. Другото е после. Има време да се правиш на полицай, да хващаш крадците от старата власт...”

- Направо ме шашнахте. От вас се очаква да говорите не за икономика, а за мафията и ДАНС.

- Защо така? Освен че съм бивш командос, аз съм доктор по икономика все пак.

- Аз не разбирам от икономика, но доколкото знам, лихвите се определят от банкерите, не от премиера.

- Когато централната банка сваля лихвите, не може търговските банки да ги вдигат над 10%. Във властта на премиера е да вземе мерки за сваляне на лихвите по кредитите и за финансиране на стопанската дейност на фирмите у нас. Тези мерки минават, естествено, през сваляне на лихвата на депозитите. Няма как почтеният човек у нас да прояви стопанска инициатива, за да постигне 7-8% доходност, при условие че има 9% лихва по депозит. Ако Бойко не свали лихвите, той рискува държавата да влезе във фалит.

- Добре. Но не ми се вярва при разговор с премиера да подминете темата за кръговете в ДАНС.

- За ДАНС ще му кажа, че той греши, като подменя модерния модел на работа, който се налагаше в агенцията с друг - стар, от студената война. Екипът на Сертов залагаше на защитата на икономиката като приоритет в националната сигурност. У нас чужди фирми печелят конкурсите, нашите са само подизпълнители. Излиза, че нашите не са конкурентоспособни. Ако те се подпомагат, ние ще имаме по-висок стандарт. А икономическият стандарт е №1 в сигурността, не е ли така? Екипът на Драшков, който Борисов избра, залага на т.нар. линейно контраразузнаване, на пролиферацията (против оръжията за масово поразяване - б.а.) и т.н. Този вид шпионаж беше актуален навремето, когато имаше противопоставяне между Изтока и Запада, Варшавския договор и НАТО. Никой не отрича линиите, но те трябва да бъдат подчинени на икономическата сигурност. Днес икономическите субeкти са важни, от тях зависят пенсии, заплати.

- Сигурно и премиерът Борисов разбира това...

- Сигурно, но той не харесва досегашната ДАНС. Може би защото смята, че тя е продукт на премиера Станишев. Не знае, че ДАНС е проект от времето на царския кабинет. Той си има автори - екип от експерти, в това число 3-ма професори от 3 университета. Няма да припомням имената им, не знам доволни ли ще са, ако го направя.

Тяхната идея е да се създаде инструмент за координация на институциите и информацията, която получава за нуждите на управлението министър-председателя. Станишев одобрява тази идея, която получава в наследство. Сега се говори, че той е създал ДАНС като алтернатива на ръководеното от Румен Петков МВР. Може и така да е. В научния проект за ДАНС има и такъв аргумент: премиерът да не е в плен на огромната информация, с която разполага министърът на МВР.

- Днешният премиер дали е прочел документите, в които се съдържа този аргумент?

- Аз мисля, че Бойко не е прочел нито един документ от тия, които показват, че ДАНС е важен инструмент на министър-председателя.

- Дали ще оцелее старото ви приятелство с Борисов, ако му кажете тези неща?

- Приятелството в случая не върши работа. Бойко е сръдлив и мнителен. Ние сме спорили неведнъж и в миналото, което може би ни е помогнало да се развием. В спора за ДАНС аз съм непреклонен: за 1,5 г. от създаването си тази агенция се развиваше добре, по европейски. Боя се че ще направи завой назад под ръководството на Драшков.

- Стига с този Драшков! ДАНС си има началник и той се казва Цветлин Йовчев!

- Добре де, не ми се карайте. Искам да кажа, че ако премиерът иска ДАНС да е спокойно работеща агенция, трябва да я дистанцира от Драшков и неговия кръг.

- За какво намеквате? Да не би за това, което заяви бившият шеф на контраразузнаването г-н Зайков - че в новото ръководство на ДАНС има хора, зависими от чужди служби и икономически групировки.

- Зайков е честен професионалист, има рядкото качество, наречено “патриотизъм” и аз не подлагам на съмнение думите му. Нататък нека да се изкаже прокуратурата.

- Във всеки случай под ръководството на екипа “Сертов” ДАНС произвеждаше повече скандали, отколкото разкрития за корупция във властта.

- Това ваше твърдение може да послужи като доказателство, че 2 години след създаването на ДАНС обществото почти нищо не знае за работата й. Очевидно конспиративният принцип, който Бойко смята тепърва да въведе, и досега е спазван безпогрешно. Всъщност вие сте забелязали само трите акции на звеното за задържане в центъра на София - арестите на спортния шеф Леков, на зам. областния управител Марио Цаков и бизнесмена Росен Маринов. Но тези акции са с постановление на прокуратурата. За ДАНС във връзка с тях може да се каже само, че й е оказано доверие, от което може би са били лишени полицейските органи за задържане. Трите акции бяха силно оповестени по нечии не много ясни за мен съображения, което във вашите очи принизи ролята на ДАНС до един спектакъл с белезници и маски. Вие така и не узнахте например, че ДАНС, съвместно с финансовия надзор, разработваше мерки против износа на пари от български банки към майките им в чужбина.

- Добре, а защо беше нужно в “Галерия” да се подслушват журналисти?

- Сигурно ще ви разочаровам и ще разваля любопитния си медиен образ, като ви кажа, че аз нито съм следил, нито съм подслушвал журналисти. И не се е налагало да се запознавам с това оперативно дело даже. Чух Драшков, като каза в медиите, че Сертов е подписал за “Галерия”, а говорителката Зоя Димитрова отрече.

- Кой лъже от двамата?

- Зоя не лъже.

- Тя каза, че това дело е създадено, за да изясни как така тече информация към медиите от ДАНС.

- Аз не знам дали делото е изпълнило предназначението си. Хубаво е то да се разсекрети изцяло, но това не може да стане, в него се съдържат лични данни. Ако се разсекретят само части, то ще си е жива манипулация.

- А политическото инженерство? Ще отречете ли, че силните антикорупционни разкрития, с които Яне Янев блесна в предизборната борба, бяха извадени от папките на ДАНС?

- Доколкото съм чел папки на ДАНС, аз знам, че там ги няма написани нещата, които Янев съобщаваше. Като казвам това, аз ни най-малко не подценявам енергията, която Янев влага, когато оповестява видими от много хора корупционни практики.

- Общественото мнение ви счита отговорен за станалото в ДАНС. Вие ли дърпахте конците на Сертов, или това е легенда?

- Не е легенда, глупост е.

- Истина ли е, че атаката срещу Мургина и нейните данъчни е била женска саморазправа с нея от страна на Димитрина Захаринова, бивша колежка на Мургина, а после член на кабинета на Сертов?

- Не е вярно. Димитрина е експерт от високо ниво. Въпросът ви вулгарно принизява нейната работа в ДАНС.

- В доклада на “Българска антимафия” четем за корупцията в митниците: че старите играчи Златко Баретата и Маргини са изтласкани от каналите и ДАНС във ваше лице е установил контрол над тях?

- Какво лошо виждате в това държавна институция да установи контрол над тия канали, особено ако ги пресуши?

- С кого, с вас лично ли пиха кафе Маргините и Златко Баретата в ДАНС?

- Тия хора ги познавам лично. Може и кафе да сме пили.

- Казват, че вие имате най-голяма заслуга за ареста на Галевите и за това, че се разби редът в частния им град. Така ли е?

- Зад всеки резултат в ДАНС стои екип, не личност.

- Вие сте бивши колеги с Галеви от силовите служби и жълтата преса писа, че те искат сега да ви убият.

- Това са несериозни приказки. Бяхме колеги с Пламен и Ангел при баретите. Говорили сме неведнъж, че никой не е безгрешен и всеки си плаща за грешките. И аз включително. Те знаят как е да представляваш институция. Нищо лично.

- Вашият престой в ДАНС ориентира ли ви за това кои са корумпираните на върха на властта?

- Да. Новият премиер е ориентиран не по-зле от мен, защото му е предоставен докладът на ДАНС. Аз съм доволен да чуя, че части от тоя доклад се оповестяват от неговите министри по телевизията. Само не ме питайте за броя на корумпираните, че ако ви кажа - има 10 бивши министри в доклада! - може да се уплашите. Всеки, сдобил се с власт в последните 20 години, се е корумпирал.

- Защо не ги арестувахте всичките?

- ДАНС си е свършила работата дотук. Процесите в правоохранителната система се движат. Чадър над никого не е имало. Нека Бойко продължи.

- Простихте ли на Румен Петков, че ви освети като агент на прикритие?

- На Румен това е най-малкото, което трябва да му се прощава. Истината е, че след като каза за мен, той ми предложи висок пост в МВР. Но аз избрах ДАНС, понеже беше нов проект. В ДАНС пък ми предложиха да избера: екипа “Сертов” или кръга “Драшков”. Избрах по-непознатия за мен Сертов, защото при Драшков опитаха да ме вербуват за неясни цели. А аз работя за държавата.

- А сега накъде? Напред в науката, или назад в службите?

- Напред в науката, разбира се. Не е нужно да заемаш висок пост, за да играеш важна роля.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Алексей Петров: Бойко, свали лихвите! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди