изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:56 EEST
66 потвърдени случая на свински грип у нас    
ЗдравеПрез втората половина на август, а дори и в началото на септември е нормално да се наблюдават ентеровирусни инфекции, но тяхната особеност е, че поради сравнително лекото си протичане, малко хора търсят лекарска помощ. Затова в официалната статистика няма кой-знае какви фрапиращи данни за броя на пострадалите от т.нар. „летни вируси".

Това обясни директорът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. За човек в добра кондиция те не са толкова страшни, но децата задължително трябва да се заведат на лекар, каза д-р Кунчев в предаването „Дарик кафе".

До момента в Бургаска област няма особено повишаване на броя на заразените със свински грип, каза д-р Кунчев по-повод на появилата се информация, че 17 русначета са се заразили с щама А (H1N1) по време на лятната си почивка на българското Черноморие.

Ето какво още каза д-р Ангел Кунчев за Дарик:

В България нямаме нужната информация по този казус с децата - това не е първият случай на подобни информации, идващи от информационни агенции.в Русия. Необходимо е в такава ситуация ние да получим сигурни, официални данни от колегите, които са установили заболяването, за да може ако ни кажат точно къде са били, в кой период са почивали, да направим необходимото проучване и да видим дали и ние имаме случаи на заболели в този район. До момента в Бургаска област няма особено раздвижване на заболяването. Има вътрешно предаване на вируса в България, но страната ни е в най-първата фаза на разпространение и сме с най-малко регистрирани заболявания в Европа. Знаем за 66 положителни случая, но те със сигурност са повече, но сме доста далече от ситуацията, която наблюдаваме в Европа, а и на съседните ни държави. Основното, към което се стремим, е да хващаме вируса навреме, за да няма усложнения.

- Кои са основните симптоми, по които хората могат да различат летния вирус от щама А (H1N1)?
- Това не винаги е толкова лесно. Ако говорим за ентеровирусни инфекции - водещото при тях е температура, повръщане и в около половина от случаите различно проявена диария. Докато при щама А (H1N1) си е типичен грипен вирус. Хората трудно могат да го различат от другите грипни вируси, които се очакват през есенно-зимния период. отпадналост, главоболие, суха кашлица, симптоми, които са типични и за единия и за другия щам. /Дарик радио
 


Сходни връзки

66 потвърдени случая на свински грип у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди