изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:14 EEST
Борисов стигна и до ДКЕВР    
Новини
Според премиерът Бойко Борисов „патовата ситуация” за отчитането на тока от ЧЕЗ буди недоумение. Това съобщиха от правителствената пресслужба след като премиерът е получил изисканите отговори от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде Дарик. 
 


Премиерът е изумен от ситуацията, в която електроразпределителното дружество ЧЕЗ не изпълнява решението на регулаторната комисия за връщане на едномесечното отчитане на тока и прекратяване на практиката за отчитане на три месеца, след като ВАС е спрял предварителното изпълнение на решенията на комисията.
"Явно е, че съществува проблем, който е свързан или с прилагането на законовите правомощия на държавния регулатор, или с процеса на изграждане и поддържане на авторитета му", смята Борисов.
Премиерът поставя и въпроса доколко са обосновани разходите за заплати на служителите на ДКЕВР, след като техният брой от 13 души не допринася за тежестта и качеството на вземаните решения от регулатора. От приложените данни в отговора на ДКЕВР става ясно, че за 2008 г. средното възнаграждение на членовете на комисията е около 4350 лева, като от бюджета на комисията за заплати, над 50 % отиват за възнаграждения именно на тези 13 души. Предстои задълбочено обсъждане на необходимите законови промени, които да отговорят по адекватен начин на поставените проблеми, съобщава министър-председателят.
„Комисията е държавен орган, който съществува само и единствено с цел да защитава интересите на потребителите на услугите в ситуация, при която за тях няма свободен избор на доставчик, и ролята на ДКЕВР в тази връзка е важна и отговорна. Успешната работа изисква от нас да бъдем изключително взискателни към качеството на работа на държавния регулатор”, казва премиерът Бойко Борисов във връзка с полученото становище по поставените от него въпроси.
"Бъдещите действия и работата на комисията трябва да бъдат ориентирани изцяло в полза на потребителите и максимално прозрачни", категоричен е премиерът. "Задължително е да се намери оптимален баланс между необходимите инвестиции на дружествата, сигурността в електроснабдяването и ползата за крайния потребител. Същият подход трябва да се приложи и при ценообразуването. Недопустимо е обществото да не разбира ясно връзката между направените инвестиции и цената на услугата, каквато е ситуацията в момента. Всеки потребител трябва да знае за какво плаща, а решенията на ДКЕВР да отразяват нейната прозрачна, последователна и предвидима регулаторна политика", заявава премиерът.
На 10 септември изтича мандатът на председателя на комисията проф. Константин Шушулов. Той вече обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат с аргумента, че осем години начело на регулатора му стигат. Официално все още няма информация кой може да наследи Шушулов, но се говори, че това може да е заместникът му в комисията Валентин Кирчев. Другите евентуални кандидатури са на енергийния експерт проф. Атанас Тасев и на специалиста от ГЕРБ Радослав Янков. Пред "Стандарт" Тасев коментира, че е чувал слухове, че го спрягат за поста на Шушулов, но никой не го е предложил официално. Той заяви още, че едва ли би приел такова назначение заради неприятностите, които съпътстват тази длъжност.
 


Сходни връзки

Борисов стигна и до ДКЕВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди