изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:59 EEST
ОСКАР САБАТЕ СПЕЧЕЛИ "ИЗИДА КЪП"    
Спорт
Испанецът Оскар Сабате спечели второто издание на силния международен турнир по тенис за мъже "Изида къп" в Добрич с награден фонд от 10 000 долара. На финала той надигра своя сънародник Карлос Калдерон с 2:0 сета - 6:4, 6:1, за час и половина игра.


Мачът започна с два часа и половина закъснение заради падналия дъжд. Имаше вариант срещата да се проведе на изкуствена тревна настилка в зала, но Калдерон отказа. Сабате си тръгва със 17 точки за световната ранглиста и с 1300 долара от наградния фонд. Това е неговата първа турнирна победа в състезателната му кариера. Калдерон заработи 9 точки и 900 долара за банковата си сметка. Домакините наградиха победителя с бронзова статуетка, дело на добричлията Христо Илиев. Първоначално имаше идея тя да се дава от следващата година, но бързите темпове, с които работят домакините, позволиха призът да започне да се дава още от второто издание на надпреварата. Финалистът получи красив плакет. На церемонията по награждаването присъства и Георги Дончев - генерален секретар на БФТ.
От българите най-добре в турнира се представи 18-годишният софиянец Цветан Михов. Той стартира от квалификациите, където последователно разби Патрик Григориу (Румъния) и живеещия в Съединените щати българин Крис Ангелов. Нашенецът започна убедително и в основната схема. В първия кръг Михов елиминира с 2:0 сета поставения под №5 Вадим Алексеенко (Украйна). След това постигна победа, отново без да даде сет, и над втория в ранглистата на Европа при юношите до 16 г. Димитър Кузманов (България). На четвъртфиналите накара миналогодишния финалист и поставен под №2 в схемата Богдан-Виктор Леонте (Румъния) да си събере багажа след 2:1 сета. В спора за място на финала испанецът Карлос Калдерон се оказа непреодолимо препятствие. Другият българин, който също се представи достойно на родна земя, бе Тихомир Грозданов. Тото записа победи над румънеца Аднан Ал Махмуд и над сънародника си Александър Лазов, преди да отпадне от сензацията на турнира - Робър Коман от Румъния. Северният ни комшия засенчи победите на македонеца Димитър Грабулоски (1079 в света), който на старта на надпреварата последователно унижи топ ракетите ни Ивайло Трайков и Тодор Енев. 1685-ият в ранглистата Робърт Коман започна от пресявките, също както Грабулоски, записа две победи и влезе в схемата. В решителната фаза на турнира последователно елиминира българина Петър Трендафилов, сърбина Милян Жекич, който е 717-и в света, както и поставения под №4 в схемата Тихомир Грозданов (571-и в АТР). На полуфиналите малшанс попречи на румънеца да отстрани Оскар Сабате от Испания, но отстъпи след драматичен трисетов мач. Именно Сабате, който миналата година игра полуфинал в Добрич, беше човекът, който прекрати приказния сън на Грабулоски. Би го на четвъртфиналите с 6:7, 3:6.
В сингъла домакините от Добрич имаха трима представители. В квалификациите Юри Дойчев загуби от И. Лоренц (Германия), а в основната схема Владислав Матеев и Димитър Петров имаха тежки съперници. Загубиха от Тодор Енев и Милян Жекич. Двамата ни юноши демонстрираха завидни умения с ракетата и дадоха заявка за бъдещи успехи в турнири от подобен ранг.
Миналогодишният победител Александър Цветков от Сърбия напусна турнира още в първия кръг. Жребият го противопостави срещу бъдещия финалист Карлос Калдерон, който в целия мач даде само 5 гейма на съперника си.
Хегемонията на испанците на червените кортове в Добрич продължи и в двойковия турнир. Карлос Калдерон и Герард Гранолерс записаха петия си пореден турнирен успех на двойки. Те триумфираха, след като на финала надделяха над Цветан Михов и Димитър Кузманов с 2:1 сета - 6:7, 6:3, 10:3. "Поздравявам домакините. Организираха един много добър турнир и затвърдиха впечатленията ми, че "Изида къп" е най-добрият международен турнир в България. Тук наистина се работи професионално и с бързи темпове. Имам предвид красивия хотел, който вече придава хубав вид на комплекса, поставената скулптура, рекламните материали - тениски, шапки и чорапи, наградите на финала и много още други организационни неща, които за гостите на турнира може би са незабележими, но на професионалните тенисисти им правят впечатление", заяви тазгодишният победител Оскар Сабате. Супервайзорът на турнира Веселина Донева също сподели своите впечатления от надпреварата. Тя похвали домакините от ТК "Изида" и заяви, че тяхната дейност може да служи за пример.



 

 


Сходни връзки

ОСКАР САБАТЕ СПЕЧЕЛИ "ИЗИДА КЪП" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди