изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:31 EEST
Вадят кораба ”Илинден”, започна разследване у нас    
Новини
Kорабът "Илинден" ще бъде изваден от Охридското езеро, съобщи БТА като се позова на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Идентифицирани са и последните три тела на жертвите от трагичния инцидент, при който в събота загинаха 15 българи, а 40 оцеляха.


Според неофициална версия причината на катастрофата е счупен лагер в кормилната система. Другата версия е претоварване.
Българските експерти на министерството съобщават, че в неделя следобед разследващите са взели решение корабът "Илинден" да бъде изваден от езерото. Действието се предприема като крайна мярка за разкриване на истината по трагедията, пише в съобщението.
Междувременно днес следобед бе извършен пореден оглед на мястото в Охридското езеро, където потъна туристическият кораб. Няколко екипа водолази и следователи огледаха останките на кораба, които са изцяло под вода. Към македонските специалисти се присъедини и хърватски екип.
В Охрид от днес е и български екип от следователи, който да работи по разкриването на причините за инцидента.
Междувременно прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента. Това съобщи на БТА зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който води разследването. Засега то ще се води срещу неизвестен извършител, посочи Джамбазов. Производството е по чл. 340 от Наказателния кодекс и е за допускане на потъване на кораб, вследствие на което са загинали 15 души.
На въпрос за това дали ще се търси отговорност на фирмите "Фара тур", организатор на екскурзията до Охрид и "Клюнчев" ООД, която е превозила българите, прокурорът отговори,че част от разследването ще бъде насочено и към самото организиране на екскурзията. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза по-рано днес, че засега няма данни двете фирми да са регистрирани по надлежния ред, с което нарушават Закона за туризма.
Общ интерес на България и Македония е да намерим кой е виновен и той да понесе съответната отговорност за трагедията в Охридското езеро, заяви главният прокурор Борис Велчев по Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.
Главният прокурор каза, че предстои обмяната на доказателства и информация между двете страни по случая. Велчев заяви, че в Македония в момента се намира Георги Илиев, ръководител на отдел “Разследване на тежки аварии и катастрофи” в Национална следствена служба. В понеделник заминава и заместник-главният прокурор Камен Ситнилски.
Главният прокурор не изключи и възможността за човешка грешка за трагедията с потъналия кораб, освен вече съществуващите версии.
Следователят Георги Илиев отбеляза, че прокуратурата в България е образувала дело за евентуален умисъл, като за това престъпление се предвиждат 10-20 години затвор. Българският екип от следователи и съдебни лекари, който пристигна в Охрид, ще посети в понеделник мястото, където потъна корабът "Илинден". dir.bg
 


Сходни връзки

Вадят кораба ”Илинден”, започна разследване у нас | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вадят кораба ”Илинден”, започна разследване у нас
Автор: Anonymous да 2009-09-06 @ 22:16 EEST

Съмнителна е версията за умисъл. Но пък кой знае. "Гении" 'сякакви има...

Колкото до отговорността, тя е на капитана и на техническите контролни органи допуснали до вода плавателния съд. Фирмите организатори на екскурзията не могат да носят отговорност за корабокрушението. Казано с прости думи, ако ескурзиантите са били застраховани, ангажиментът на организаторът се изчерпва с изплащането на застрахователното обещетение.

Това, че фирмите организирали злополучната експурзия не са регистрирани като фирми от туристическия бранш е административно нарушение, а не криминално престъпление. Т.е. ако въпросните "организатори" докажат, че са си свършили  работата надлежно и в рамките на приетите обичаи за бранша, тогава наказателна отговорност не може да им се търси. Затова нека не бързаме "да съдим" фирмите. Те едва ли са искали да пратят хората във водата.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди