изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:56 EEST
БЪЛГАРИЯ Е В ТРАУР ПО ПОВОД 15-ТЕ ЖЕРТВИ В ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО    
Новини Днес България е в траур по повод трагедията в Охриското езеро, при която загинаха 15 българи. В траур е и Македония. Нищо не може да замени болката на близките на загиналите. Има и хора, които търсят изява с всевъзможни глупости, за да ги забележи някой в обществото. Ние нека почетем паметта на загиналите и се помолим повече да не стават подобни трагедии.

България скърби за жертвите на трагедията в Охрид

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от трагичния инцидент с потъналия кораб "Илинден" в Охридското езеро.

 На кораба е имало 55 български туристи. При инцидента от 5 септември загинаха 15 български граждани. Корабът "Илинден" е пътувал за манастира "Св. Наум". Той се е преобърнал на около 200 до 300 метра от брега на Охридското езеро. Сред причините за трагедията бяха посочени, че корабът е твърде стар - произведен е през 1924 г., както и че е бил претоварен и е получил технически проблем в средствата за управление.
Жертвите при трагичния инцидент в Охридското езеро са от Антон, Пирдоп, Златица, Рибарица и Мирково. Най-много жертви има от с. Антон - осем. Сред тях са семейство възрастни хора, както и брат и сестра. Сред 40-те оцелели 16 са жители на Антон. В общината беше обявен тридневен траур. Загиналите от Пирдоп са четирима, сред които е момиче на 22 години. То е било в Охрид заедно с майка си и сестра си, които са сред оцелелите. Три от жертвите са жени от Златица, Рибарица и Мирково. С решение на правителството семействата на засегнатите от инцидента ще бъдат подпомогнати с по 10 000 лева. Общо 38 оцелели от трагедията в Охрид се прибраха късно вечерта на 5 септември с правителствения самолет Ту-154М, изпратен от премиера Бойко Борисов, за да ги върне в България. На летището в София те бяха посрещнати лично от премиера и министри. Във ВМА бяха откарани 10 от оцелелите, а останалите бяха транспортирани по домовете им. Президентът Георги Първанов отмени всички свои планирани ангажименти и посети мястото на трагедията. В Охрид държавният глава се срещна с оцелелите, както и с македонския си колега Георге Иванов.
При завръщането си в България Георги Първанов донесе снимков материал от подводното обследване на потъналия кораб "Илинден". Материалът е предаден на главния прокурор, а прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента в Охридското езеро. Правителствен самолет е в готовност да превози до Скопие роднини на загиналите за разпознаване на телата на жертвите. Самолет на ВВС е на разположение за пренасяне на идентифицираните обратно в България.
dir.bg

Връщат жертвите днес със самолет

Жертвите
Кула Иванова Маджарова, с. Антон
Нонко Николов Маджаров, с. Антон
Славка Михайлова Иванова, с. Антон
Лушка Георгиева Стоянова, с. Антон
Мария Радева Димитрова, с. Антон
Гана Дончева Георгиева, с. Антон
Георги Ганчев Метанов, с. Антон
Тодор Дончев Стаменов, с. Антон
Гана Николова Лукова, Пирдоп
Мария Христова Георгиева, Пирдоп
Лула Николова Балабанова, Пирдоп
Павел Куманов Павлов, Пирдоп
Зорка Цветкова Георова, с. Мирково
Невена Николова Панчева, Златица
Динка Маринова Гущанова, Рибарица

Всички 15 починали българи при трагичния инцидент в Охридското езеро са се удавили. Това потвърдиха окончателно снощи в 18,50 ч българско време тримата съдебни лекари, дошли специално в Скопие, за да направят аутопсиите на нашенците. "От 4 ч през нощта започнахме работа", обясниха те. Екипът ни ги засече пред моргата на болницата в Скопие.
Нито един не е намерил смъртта си от удар с предмет или с друго нещо, допълниха докторите. Съдебните лекари са направили аутопсиите заедно с македонските си колеги. Всяка една от тях е траела 3 часа. Телата на загиналите са били транспортирани от болницата в Охрид още в събота през нощта със специален полицейски кортеж. Разпознаването на телата ще започне днес. Близките на всички загинали ще пристигнат в Скопие с правителствения самолет Ту-154. По-късно през деня телата за загиналите българи ще бъдат превозени обратно със самолета.
Близките на жертвите обаче започнаха още от вчера да подготвят погребенията на удавилите се роднини.
Най-тежко ще е положението в с. Антон, от където родом са осем от жертвите. От правителството напомниха, че всяко едно от семействата, загубило близък в инцидента, ще получи по 10 000 лева помощ от държавата.

http://paper.standartnews.com

Траур и медийни фанфари

Жалко и тъжно е да се види, как и при голяма човешка трагедия, като смъртта на 15 българи в Охридското езеро, напъните да се прави от това зле прикрита политическа реклама на загрижения началник в държавата опорочават самата идея, че проявата на съпричастност трябва да става тактично и приглушено. Въпреки опита да се произнесат сдържано спрямо своя неофициален патрон Георги Първанов, във .в. „ 24 часа” отново не са спазили мярката.

Като ни информират, че са „научили” за посещението на президента в Македония ( с внушението, че ни казват нещо повече от другите) авторите на публикацията не могат да се въздържат да не вмъкнат няколко подробности в техен подмазвачески стил.

Държавният ни глава си бил отменил визитата във Варна, за да отиде в Охрид. Визита във Варна? Как звучи само. Та той си живее през лятото във Варна от години. Прекарва си доста чудно в т.н. „слънчево бунгало”, недосегаем в райското заливче в резиденция „Евксиноград”( в. „Стандарт” цветисто ни разказа за този негов навик в разгара на сезона).. И оттам почти нищо не може да го изчегърта – нито войната на отсрещния бряг на морето в Грузия миналата година, нито „войната” в българското политическо поле, на което гърмят мините от управлението на тройната му коалиция.

Сега обаче си е „заслужил” заглавието : „Президентът отиде на място при оцелелите”. Сякаш това не е най-естественото нещо за един политик. Лошото е, че от констатацията липсва нещо: споменът за случая от 28 февруари миналата година, когато не само не отиде при оцелелите от огнения ад във влака край Кардам, но отиде на лов и не обяви национален траур, а го направи чак след като беше изобличен.

В дописката за това, как президентът ни си изпълнява служебните задължения, не липсват разбира се и други сърцераздирателни обстоятелства около жертвата, която му се е наложило да направи. Например, поради факта, че премиерът изпратил големият „Ту 154” в Македония, на Г.Първанов му се „наложило да пътува с по-малкия „Фалкон”. Да го ожалиш.

И, разбира се, изрично ни се съобщава, че щом разбрал за трагедията, президентът веднага се свързал с премиера Борисов и му предложил „неотложни мерки, които държавата и правителството да приемат в помощ на пострадалите”. Да не би някой да си помисли, че Борисов сам се е сетил да разпореди да се отпуснат обещаните вече парични помощи и Първанов да изостане в състезанието за златния медал на народната любов в меренето на рейтингите.

В момент на национален траур ми се щеше да не обръщаме внимание на споменатите по-горе „дреболии”, но кажете ми: въпросната публикация звучи ли ви траурно, или по-скоро е част от нестихващите фанфари в рамките на една рекламна кампания, за която няма ваканция. 

Иво Инджев
от блога ivo.bg

България започва собствено разследване на трагедията в Охрид

Българската прокуратура започна собствено разследване на трагичния инцидент в Охридското езеро в Македония, при който в събота загинаха 15 български туристи, предаде китайската агенция Синхуа, позовавайки се на съобщения в местните медии.

Междувременно българският президент Георги Първанов обеща при завръщането си от Охрид, че снимките и видеозаписите от работата на водолазите ще бъдат изпратени в България и представени на главния прокурор на страната Борис Велчев. Първанов вече се срещна с Велчев, за да обсъди разследването.

Българските следователи ще заминат за Охрид, за да започнат работа на мястото на инцидента.

Президентът каза, че двете вероятни причини за потъването на туристическия кораб "Илинден" са скъсано въже и претоварване над допустимия лимит, като добави, че македонският му колега Георге Иванов се е ангажирал с провеждането на бързо разследване с участието на македонските и българските експерти
actualno.com

 

Повдигнато е обвинение срещу собственика на „Илинден”

Македонското министерство на вътрешните работи повдигна обвинение срещу 23-годишния Сотир Филев, който е собственик на потъналия в Охридското езеро кораб. По време на инцидента той управлявал кораба. Филев е задържан за 30 дни в предварителния арест.

Капитанът на кораба „Илинден", който потъна в Охридското езеро в събота, е в следствения арест в Охрид за 30 дни, съобщиха от полицията в града, цитирани от Дарик радио. Обвинението е тежко престъпление срещу сигурността на хората, ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 4 до 15 години лишаване от свобода.

Капитанът и собственик на кораба „Илинден" Сотир Филевски е бил при съдия снощи, а съдията е постановил следствен арест 30 дни. В обвинителния акт пише, че корабът е сертифициран за безопасност.

Говорителят на полицията в Охрид Стефан Димовски обясни, че на корабът е имало 56 пътници, а със сигурност разрешеният капацитет е бил 43. В обвинителния акт пише също, че на кораба не е имало достатъчно спасителни жилетки, дори и за 43-ма пътници.

Очаква се в Охрид да пристигнат следователи от България и Хърватия, които заедно с македонските да слязат под вода и да огледат кораба.

Освен срещу капитана, министерството е повдигнало обвинение и срещу помощник капитана му Влатко Юстиниятноски.

Bulgarian Post

Понеделник е ден на национален траур за жертвите в Охрид

Днес в република Македония е ден на национален траур след като вчера 15 българи загинаха в Охридското езеро при разходка с туристическото корабче „Илинден". Премиерът Бойко Борисов обяви 7 септември за деня, в който България ще почете паметта на жертвите.

Вчера в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден", пътувайки за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро, потъна на около 200 до 300 м от брега. Все още се изясняват версиите за трагичния инцидент.  

При потъването на кораба загинаха българите Георги Ганчев Метанов, Куна Иванова Маджарова, Тодор Дончев Стаменов, Невенка Николова, Славка Михайлова Иванова, Бинка Гушанова, Мария Радева Димитрова, Нонко Николов Маджаров, Гина Тончева Георгиева, Павел Кузманов Павлов и Лушка Георгиева.

На кораба е имало 55 български туристи, предимно от Златица, Пирдоп, Челопеч и Антон. 15 от тях са загинали. Всяко от семействата на загиналите ще получи помощ от по 10 000 лева.

Оцелелите след трагедията в Охрид българи се завърнаха у нас снощи малко след 22 часа.

Министърът на транспорта на Македония Миле Янакиевски подаде оставкa, по думите му, по морални причини. Собственикът на кораба "Илинден" е бил задържан.

У нас Комисията за защита на потребителите започна проверка на фирмите „Клюнчев" ООД и „Солак тур" ООД, които са споменавани като извършители на организиран превоз за българските туристи в Охрид, участвали в трагичния инцидент.

Bulgarian Post

Национален траур в памет на жертвите от Охридското езеро

Днес е ден на национален траур за загиналите с кораба "Илинден" в Охридското езеро. В събота при инцидента загинаха 15 българи.

Заупокойна молитва за загиналите българи ще бъде отслужена днес с благословията на патриарх Максим от 10.30 ч. в храма "Св. Александър Невски".

Молитвата ще бъде отслужена от главния секретар на Светия синод - Стобийския епископ Наум и от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарх Максим.

Ясни са имената за одавилите се. Осем от жертвите са от село Антон, четирима са от Пирдоп, има хора от Златица и Мирково.

Най-късно днес следобед роднините на загиналите ще пристигнат в Скопие, съобщиха от българската Национална следствена служба.

38 оцелели българи кацнаха на летище "София"  в събота вечерта. От тях четирима са настанени във Военномедицинска академия.

Две са версиите, по които се работи, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Първата - е претоварване на кораба, а другата - лошото техническо състояние на плавателния съд.

Заради трагичния инцидент с български граждани в Охридското езеро и обявяването на днешния ден за Ден на национален траур, премиерът отмени планираното официално откриване на новата отсечка на метрото в София. news.bg

Две версии за потъването на "Илинден"

Две са версиите, по които се работи, уточни вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с разследването на потъналото вчера в Охридското езеро корабче.

Първата е, че причината за инцидента е претоварване на кораба, а другата е за лошото техническо състояние на плавателния съд.
Припомняме, меднага след трагичния инцидент бе съобщено от македонските медии, че най-вероятно потъването е причинено от скъсано метално въже, които осигурява баланса на корабчето.

Според Цветан Цветанов яснота за причината за инцидента може да има най-рано до края на деня.

Имаме пълно съдействие на македонските власти", обясни вътрешният министър.

Продължава работата си Кризисният щаб, сформиран по нареждане на премиера Бойко Борисов, за инцидента в Охрид, посочи още Цветанов и изтъкна, че българските компетентни власти, водят свое самостоятелно разследване за причините за инцидента.

Фирмата организатор на злополучната екскурзия е „Фара Тур", собственост на Юсуф и Айше Солакови, а транспортната фирма е „Клюнчев" ЕООД.

Няма данни „Солак Тур" и „Клюнчев ЕООД" да са регистрирани като туроператори и туристически агенти, с което са нарушили закона за туризма, обясни вътрешният министър.

Той каза още, че разходката с корабче е допълнителна екстра към организираната екскурзия.

По-рано днес от Министерството на транспорта съобщиха, че пред инспекторите на Комисията за защита на потребителите упълномощено лице на Солак тур е заявило, че фирмата е продала въпросния автобус на фирма „Клюнчев" ЕООД преди една година на лизинг.
Заради нередовно изплащане на лизинговите вноски, автобусът не е бил прехвърлен на Клюнчев, но е бил ползван от него.

Продължава установяването на организатора или организаторите на злополучното пътуване.

Проверката към момента уточни, че нито едната от двете транспортни фирми няма регистрация като туроператор или турагент.

Проверени са и двете фирми на съпругата на Клюнчев - Боряна Георгиева - ЕТ „Боряна Георгиева" и „Клюнчев Б" ЕООД, където тя участва като съдружник.

Фирмите също нямат регистрация за извършване на туроператорска или турагентска дейност, според изискванията на Закона за туризма.

С цел набиране на информация по отношение на начина на организиране на екскурзията и спазването на регламентите, инспекторите посетили вчера офиса на „Клюнчев" ЕООД, който се намира в Димитровград.
Офисът е бил затворен. На място е станало ясно, че той се намира в жилищен блок на 1 ет.
Инспекторите констатирали, че няма никакви обозначения относно извършване на каквато и да е дейност. 

Освен това екипи на КЗП са посетили адреса на фирмата ЕТ „Солак-тур" в Кричим, с управляващ Юсуф Ахмедов Солаков.
Оказва се, че на този адрес офис няма - това е адресна регистрация на фирмата, а в жилищната сграда са настанени роднини на Солаков. Проверката продължава. news.bg

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ Е В ТРАУР ПО ПОВОД 15-ТЕ ЖЕРТВИ В ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди