изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:15 EEST
Проблем с аутопсиите на загиналите в Охрид    
Новини
Главният патоанатом на Македония не признава изцяло резултатите от частичната съдебно-медицинска експертиза, направена на загиналите 15 българи в Охридското езеро. Това съобщи представител на кризисния щаб, който е пристигнал в Скопие с роднините, предаде БТА.


Това може да наложи да се извърши пълна експертиза, защото в хода на едно дело непризнаването на експертизата от македонска страна ще затрудни предявяването на искове от роднините на загиналите българи. Евентуално може да се наложи и трето разпознаване, което да се извърши в България. Засега обаче не е ясно с какво точно не е съгласен съдебният медик и как ще бъде разрешен проблемът.
Причина за смъртта на 15-те българи е удавяне, съобщи междувременно доц. Станислав Христов - национален консултант по съдебна медицина, пред журналисти в Скопие. Той уточни, че аутопсията на всички тела е приключила, а повторна идентификация се налага, тъй като роднините на жертвите трябва лично да разпознаят своите загинали близки. Христов добави, че македонските власти оказват пълно съдействие в работата на следствието.
Роднините пристигнаха днес по обяд с правителствен самолет на летището в Скопие и бяха посрещнати от министъра на отбраната на Македония Зоран Коняновски и от дипломати от посолството ни. По-късно близките на жертвите  бяха превозени с полицейски ескорт от летище "Александър Велики" до централните гробища на македонската столица, където предстои идентификацията.
За 17.15 ч. днес е планирано военният самолет "Спартан", осигурен от правителството, да замине за Скопие, за да транспортира в България телата на загиналите, каза министърът на външните работи Румяна Желева в отговор на журналистически въпрос. Вероятно телата ще бъдат върнати късно тази вечер или по-късно през нощта.
Желева посочи, че в момента се прави организация за това телата да бъдат извозени до родните им места или до местата, където близките им биха желали да бъдат погребани. 
Осемдневен траур е обявен с решение на общинския съвет в село Антон, откъдето са осем от загиналите в Охрид 15 българи, съобщи междувременно кметът на общината Стоян Гарчев. Първоначално бе обявен тридневен траур, но днес е взето всеки от жертвите да бъде почетен.
В читалищната сграда е оформен кът за поклонение пред паметта на загиналите в Охридското езеро на 5 септември, предаде Дарик радио. Общинската администрация е взела решение да подпомогне финансово четирите деца на две от загиналите при потъването на кораба "Илинден" жени, обясни Гарчев. Ще има бъдат осигурени средства за първия учебен ден, а с помощта на учители и на общинската комисия за противодействие и превенция на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ще се осигури допълнителна педагогическа грижа за децата.
Съветниците от комисията по здравеопазване в общинския съвет в Антон ще разговарят с деветимата оцелели (от общо 17-те души от общината) при трагедията в Охридското езеро, като при нужда ще им бъде осигурена и психологическа помощ.
Ръководството на КНСБ също изрази своята съпричастност към голямата болка на близките и роднините на загиналите българи при трагичната злополука на Охридското езеро. Ръководството на Конфедерацията отправи своя апел към държавните институции да вземат необходимите мерки за борба със сивия сектор в транспортния и туристическия бранш като осигурят строг контрол при регистрацията и дейността на фирмите. Сдружение „Да запазим децата" с председател доц. д-р Желязко Христов е взело решение да подпомогне децата на загиналите с месечна стипендия за месеците, в които децата посещават училище, до навършване на пълнолетие.
Още един от пострадалите в Охрид, които бяха настанени във Военномедицинка академия, е изписан, съобщиха междуврменно от болницата. Това е 63-годишният Мино Минов от с. Антон, който е бил приет с охлузни рани и натъртвания по гърба. Засега в здравното заведение остава Венета Стаменова, 57 г., която е постъпила с аспирационна пневмония. Нейното състояние също се подобрява и вероятно до дни ще бъде изписана, посочват от ВМА. dir.bg
 


Сходни връзки

Проблем с аутопсиите на загиналите в Охрид | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди