изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:50 EEST
ИГНАТ РАДЕНКОВ СВИДЕТЕЛСТВА ПО ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА    
Новини
Известният строител, ангажирал се с възстановяването на Стражица след земетресението там, Игнат Раденков се яви като свидетел по дело в Районния съд в Добрич. То е заведено от съдията в Апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев срещу адвоката от Адвокатска колегия - Велико Търново, Васил Бенчев.

ИГНАТ РАДЕНКОВ СВИДЕТЕЛСТВА ПО ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА

То се води от апелативен съдия срещу адвокат

 

Известният строител, ангажирал се с възстановяването на Стражица след земетресението там, Игнат Раденков се яви като свидетел по дело в Районния съд в Добрич. То е заведено от съдията в Апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев срещу адвоката от Адвокатска колегия - Велико Търново, Васил Бенчев. НДТ научи, че тъй като магистратите във В. Търново са си направили отвод по делото, то е насочено към Районния съд в Добрич. В петък се проведе първото заседание по него. И двете страни се явиха със своите защитници. В началото на заседанието Милчо Ванев поиска от съда да бъде конституиран като граждански ищец и предяви 2000 лева граждански иск срещу адвоката, ведно със законовата лихва.

Делото е по обвинение за клевета. В съдебната зала стана ясно, че съдията обвинява адвоката в приписване на престъпление в условията на продължавано престъпление. След заседанието НДТ научи, че съдията обвинява адвоката, че го е наклеветил в съдебна заседание през 2008 г. по дело, по което потърпевш е бил синът на Ванев, а Бенчев е бил служебен защитник на подсъдимия. Адвокатът изразил мнение, че процесът е манипулиран от съдията, от което Ванев се е почувствал наклеветен и е завел жалби до Адвокатската колегия във В. Търново и ВСС, и въпросното дело.

Защитникът на Васил Бенчев заяви в залата, че имат намерение в хода на делото да докажат, че адвокатът е невинен по отправените му обвинения. Те поискаха да бъде допуснато изслушването на трима свидетели, един от които бе Игнат Раденков. Той бе единственият разпитан свидетел по време на първото заседание по делото.

Пред съда той обясни, че познава Васил Бенчев от 22 години и двамата са съоснователи на гражданско сдружение “Съграждане”, а впоследствие са създали и Антикорупционна коалиция с участието на 32 сдружения, като И. Раденков и В. Бенчев са двама от президентите й. Строителят заяви, че у Васил Бенчев има силно изразена социална и гражданска непримиримост. И посочи, как, благодарение на активността на В. Бенчев, са успели да върнат 6,5 млн. лева на строителни и други фирми, които с години не са получавали парите за свършена работа по поръчки на “Мултигруп”. “Обидно е човек като В. Бенчев да бъде изправен от тази страна на съдебната зала, той е честен и справедлив човек, много етичен” - каза Игнат Раденков. И заяви, че в никакъв случай не допуска, че адвокатът би  обвинил човек без основание.

Съдът разпореди към делото да се присъединят дела и преписки, които защитата на адвоката поиска и да се явят поисканите свидетели на следващото заседание на съда, насрочено за 16 октомври. Дотогава трябва да бъдат изискани и свидетелство за съдимост, справки за характерологичните данни на адвоката, както и за неприключили дела срещу В. Бенчев.

Съдът даде възможност на страните да сключат споразумение. М. Ванев каза, че, ако В. Бенчев е в състояние да му се извини и поеме направените до момента разходи по делото, то да приключи веднага, но В. Бенчев заяви, че няма условия за това и не той е искал М. Ванев да подава тъжба срещу него.
 


Сходни връзки

ИГНАТ РАДЕНКОВ СВИДЕТЕЛСТВА ПО ДЕЛО ЗА КЛЕВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди