изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:57 EEST
ИНЦИДЕНТ НА ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ НА ВВС В ШАБЛА    
НовиниНаблюдаваха го президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Николай Младенов

В петък на полигона в Шабла се проведе заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби на ВВС и с участието на подразделения за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътни войски и ВМС. Той бе наблюдаван от президента на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили Георги Първанов, министъра на отбраната Николай Младенов, заместник-министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, началника на Щаба по подготовката на ВВС  генерал-майор Константин Попов и др. Те и останалите ВИП-гости изслушаха брифинг за хода на учението от общия ръководител на реалните действия полковник Марин Начев.
Началото на реалните действия, които наблюдаваха гостите, беше поставено с експериментална стрелба на МиГ-29 с авиационна управляема ракета Р-27 по радиоуправляема мишена (РУМ) "Ястреб". Изтребителят излетя от авиобаза "Граф Игнатиево", съобшиха от военното министерство.
Бяха извършени пускове със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК)    С-300, "Куб" и "Нева". При една от стрелбите със ЗРК "Куб", на 50 метра след излитане от самоходната пускова установка и на 700-800 м от официалните лица, се самовзриви стартовият двигател на ракетата. Не бяха нанесени поражения на техниката и личния състав. Възникналият малък пожар на тревната площ бе потушен незабавно. Стрелбите продължиха с пускове на зенитно-ракетните комплекси "Стрела 2М" и "Стрела 10".
Във връзка с инцидента при стрелбата със ЗРК "Куб", министърът на отбраната Николай Младенов подчерта, че все още се работи със стара техника и връщането на приоритета върху способностите на българските въоръжени сили е правилно. Необходимо е цялата програма за модернизация да бъде прегледана много внимателно и  съобразена със спешните и конкретни потребности на видовете въоръжени сили. Основни приоритети в дейността на Министерството на отбраната ще бъдат изграждането на  способности за армията,  оптимизирането на процеса на вземане на решения и възстановяването на нарушените връзки между военната и цивилната част, посочи министър Младенов и добави, че  новата стратегия за социалната политика във въоръжените сили ще се основава на закона и ще отчита възможностите на данъкоплатеца, информират още от МО.
Министър Младенов каза още, че ще се работи по промените в закона и по нова стратегия за национална сигурност. Тя трябва да се разработи бързо, защото стратегическите документи в тази сфера са остарели. Това обаче е сериозен процес, който показва как България се отнася към проблема със сигурността на гражданите вътре в страната, и ще ангажира МО и МВР. Трябва да има интегриран подход по въпросите на сигурността, а всичко това изисква време, заяви министър Младенов, цитиран от МО.
 


Сходни връзки

ИНЦИДЕНТ НА ТАКТИЧЕСКОТО УЧЕНИЕ НА ВВС В ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди