изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:32 EEST
Първанов: Този кабинет е енергийно некомпетентен    
Новини
Необходима е воля, характер и прагматизъм, трябва лидерство в енергийната ни политика. Необходима е приемственост в енергийната стратегия и политика на България. Страната ни трябва да потвърди волята си за участие в големите проекти за пренос на природен газ.


Това посочва президентът Георги Първанов в статия, в която излага позицията си по енергийната политика на страната и участието ни в големи енергийни проекти, предаде БТА. Статията е публикувана на интернет сайта на държавния глава.
Президентът посочва, че и "Набуко", и "Южен поток" са необходими за европейската енергийна сигурност и отговарят на националния ни интерес. Според него една непремерена, мудна и неаргументирана българска политика може да доведе до реалната възможност проектите да заобиколят България.
Не може да не ни смущават обърканите позиции и послания на правителството за съдбата на проекта АЕЦ "Белене" и за бъдещето на ядрената ни енергетика, посочва държавният глава. Георги Първанов отбелязва, че правителството не само е в правото си, то е длъжно да анализира досегашните дейности по реализацията на проекта, да отстрани нередностите и да търси наказание за злоупотребите.
Президентът посочва, че е необходима висока степен на прозрачност при осъществяването на проекта "Белене" и допълва, че вероятно новата изпълнителна власт ще намери възможности за повишаване на професионализма на мениджмънта.
В изказванията на премиера и на министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (/не бяха ли това забранени думи за новия кабинет), отбелязва Георги Първанов и припомня аргументите на правителството за това - кризата, високата цена на изпълнението на проекта, обвързването с Русия, сигурността.
Строителството на АЕЦ "Белене" трябва да продължи, защото това е стратегически проект за енергийната - и като цяло за националната ни сигурност, посочва президентът.
В статията Георги Първанов отбелязва още, че лъха нерешителност от позицията на правителството по въпроса за петролопровода "Бургас-Александруполис".
Президентът Първанов посочва и необходимостта да се запази и увеличи динамиката на енергийната ни дипломация. Той припомня договорените в предишните години още над 4 млрд. куб. м природен газ за България. И вместо ревност (прозираща зад неособено оригиналната шега за обещанията на сватбите в Банкя), правителството трябва да се включи в реализацията на тези договорености, отбелязва президентът.
"Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа.
Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания.
Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема „информирано и мотивирано решение”. Има и друг път - незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали. Докога? И на каква цена?", заключава в статията държавният глава. дир.бг
 


Сходни връзки

Първанов: Този кабинет е енергийно некомпетентен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди