изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:27 EEST
СТРОИТЕЛЯТ, КОЙТО РАЗДЕЛИ БЪЛГАРИЯ    
Интервюта Специално интервю на НДТ и ndtnews.hopto.org със знатния български строител и общественик Игнат Раденков

 

 

Знатният строител Игнат Раденков, който вдигна Стражица от руините на земетресението, бе гост в редакцията на “Нова добруджанска трибуна”. НДТ предлага на читателите си интервю в два последователни броя със строителя, който не се отказва да гради.

Игнат Раденков започва работа още 16-годишен - в стъкларската фабрика "Китка" в Нови пазар. Известно време е миньор в Златоград. От 1961 г. работи в строителството и до днес е един от най-добрите в бранша. Голямото признание за него идва през 1983 г., когато е удостоен със званието "Герой на социалистическия труд". Тогава бригадата му има обем на строителни работи, колкото в 10 тогавашни окръга, взети заедно. Построил е цял град с над 5000 апартамента. Работи наравно с хората си, но държи под око всичко и всички. За връх в своята работа сочи строителството на намиращия се в центъра на Варна хотел "Черно море". След земетресението в Стражица местните хората с учудване го виждали да ходи нощем сред новоизградените домове и да им се любува или да проверява качеството на свършеното. След демократичните промени създава Обединени граждански сдружения. Целта е да се бори срещу корупцията по върховете. Първи в България осъжда прокурор. Собственик е на строителната фирма ЕТ “Дом - Игнат Раденков”.

 

-         Г-н Раденков, Вие сте много добре известен на всички, които са били в съзнателна възраст по време на социализма. Но, за младите ни читатели, навярно името Ви не говори толкова много. Бихте ли се представили?

 

-         Аз съм Игнат Раденков. Строител. Цялата ми съзнателна трудова дейност е в строителството във Варна.

 

-         Вашето име нашумя около възстановяването на Стражица след опустошителното земетресение. Как се случи така, че се ангажирахте с тази тежка задача?

 

-         В много труден момент помогнат за изграждането на Стражица след земетресението. Това стана вследствие на отстояването от моя страна на позицията за развързване на ръцете на можещите, инициативните, за налагане ролята на човешкия фактор и преминаване на икономиката ни на релсите на пазарните принципи. Тъй като имах голям строителен колектив, можехме на практика да прилагаме новостите, които бяха в разрез с тогавашните нормативи. И те даваха големи резултати. Доброто заплащане даваше възможност да се привличат все повече и по-млади и можещи хора.

 

-         Вие се превърнахте в онова време в проводник на частната инициатива у нас. Разкажете повече за това.

 

-         Настоявах за развързване на ръцете на инициативните и бях против уравнивиловката, настоявах да преминем към работа на база на пазарните принципи. Никак не беше лесно. Тогава се правеха годишни отчети на строителството. Спомням си, че през 1986 г. той се проведе в Добрич. Тогава се отчете, че обемът на строителство на моята бригада, която бе от 200-250 души, се прави от десет окръга. В последните години преди промените ръководех и по 500 души. Тогава използвах, че правителството не можа да се справи с проблема в Стражица след земетресението, защото не можеха административно никого да заставят да работи в трудните условия - да се спи във фургони на легла на два етажа, да се яде от войнишки канчета. Когато ние отидохме - година и три месеца след земетресението, в Стражица беше построена само една къща и тя бе направена от Комсомола. Дадохме тон, че Стражица може и трябва да бъде възстановена.

 

-         Как така се случи, че Вашата бригада получи финансова самостоятелност и работеше като фирма по времето на социализма?

 

-         Като използвах случая, отправих апел към правителството - поемам голяма част от възстановяването на Стражица само при условие, че бъдем обособени като самостоятелна стопанска единица. Излезе Указ, с който ни обособиха. Когато отидохме при Иван Игнатов, чакахме да дойде и Стоян Овчаров, за да очертаят рамките - докъде да ни развържат ръцете. Тогава Игнатов каза, че в неговата канцелария думата "фирма" не иска да я чува. Въпреки това, с този указ над нас отпаднаха отчисленията за издръжка на Домостроителния комбинат, на СМК и на министерството. Ние имахме договор пряко с държавата. И докато другите бригади правеха отчисления за тромавата структура над тях, ние имахме възможност да увеличаваме заплатите и хората в нашата бригада да получават по четири пъти повече.

 

-         Какво беше отношението на Тодор Живков към Вас?

 

-         Тази моя борба за обособяване като самостоятелна стопанска единица раздели ръководството на БСП на две - на консерватори и новатори. Първите дълго време повлияваха на Тодор Живков, като му внушаваха, че аз отричам системата, партията, профсъюзите и мога да повлека и другите след себе си. Григор Стоичков - като бивш министър на строителството и зам.-председател на Министерски съвет, беше против мен. Той и Милко Балев, който бе близък с Тодор Живков, профсъюзни дейци и окръжното ръководство на БКП във Варна се изправиха срещу мен, защото съм казал, че във Варна всичко прогресивно се мачка. След това пратих дознание до изданието "Партиен живот". След това бяха направени три филма за мен - "Отворено писмо", "Стопани" и "Незавършен", който бе за Стражица. Цяла България се извървя, чужденци също идваха да видят как става това - другите бригади правеха по 60-80 апартамента, а ние - 600. Строителите на цели окръзи като Ямбол, Сливен, Пазарджик, Търговище и други правеха по 280-300 апартамента, а ние - по 600.

 

-         Въпреки това Вие получихте званието "Герой на социалистическия труд"...

 

-         Тогава "героите" се притесняваха от мен. Излезе снимка, текстът, към която гласеше, че за празника на строителя Игнат Раденков ще става "Герой на социалистическия труд", но в крайна сметка това не се случи. Тогава ме извика Огнян Дойнов и ми каза, че Тодор Живков иска среща с мен. Когато се срещнахме, той ми каза, че голяма несправедливост е станала, поздрави ме. Каза ми: "Да ти кажа, млади човече, разделил си държавата на две". Това се случи на 23 декември 1983 г. Тогава той каза "Искам до Нова година да възтържествува правдата!" На 28 декември дойде специален самолет с Огнян Дойнов, Петър Дюлгеров и други и ми заръчаха да не казвам на варненското ръководство на БКП. Дойдоха на обекта, на който работех. Церемонията се състоя в Партийния дом във Варна. Там ме приветстваха.

 

-         До тази церемония обаче се е стигнало след много "кал", която е била изсипана по Вас. Как оцеляхте?

 

-         Имаше анонимни писма. Тогава бе по-гадно от сега, но бе по-префинено. Успях, благодарение на това, че зад мен застанаха много честни хора. Вървях напред и с резултатите от работата си. Така оцелях. Спомням си, че през февруари 1983 г. ме извика Григор Стоичков, който бе министър на строителството. Бяха събрани "герои",  познати, с които сме обменяли опит. Тогава бе поставено под въпрос "има ли рационалност в идеята на Игнат Раденков?" Ние обърнахме България с резултатите си. Не можеха да ни простят, че резултатите, които постигаме, са без тяхната подкрепа, без подкрепата на партията.

 

-         Вие сте издал и книга. Как се случи това?

 

-         Иван Сакарев - бивш ректор на ВИАС, ме помоли да споделя опита си. С редактора на местния вестник го направихме. След работа споделях опита си, а той записваше. Повече наблегнах на човешката страна, на работата с хората. Защото, за нас това бе особено важно. Няма празник, който с моята бригада да не сме отбелязали, няма заведение във и около Варна, в което да не сме празнували, из страната и соцлагера пътувахме. Тогава, когато при напускане на страната, задължително трябваше детето ти да остане тук, изведох 150 души в чужбина. Когато на турците не им разрешаваха да напускат страната, за тях осигурявах печки, перални и други. Първоначално книжката, в която споделях опита си, излезе като малко ведомствено издание. След това стана ясно, че вестник "Трудово дело" е провел конкурс и избрало именно моята книжка, за да я отпечата в още 2 500 екземпляра.

 

-         Имало ли е заплахи срещу Вас?

 

-         При едно посещение в София ме предупредиха, че има опасност, връщайки се към Варна, да бъда задържан. Кръгът около Тодор Живков искал да ме смачка, защото отричам системата. След това стана така, че след проверка от цялата Ревизионна комисия, цялото варненско ръководство на БКП беше порицано. Когато Димитър Димитров дойде във Варна, заръчал да отида при него. Каза, че много са сгрешили в отношението към мен. Каза "ти си човек, който изпреварва нещата. Тук ще имаш пълната ми подкрепа". Последваха обаче промените и така нямах възможност да работя с него. Сега младите смятат, че по време на социализма всичко е било легално, без опозиция, но нещата бяха много по-сериозни. Все пак, мога да кажа, че по времето на социализма имаше и много хубави неща, които трябваше да се наследят, а не да се отрича всичко.

 

-         Колко жилища изградихте в Стражица?

 

-         Построихме 240 къщи в Стражица, вложихме много старание, направихме си и дърводелска, и железарска работилници, за да разкрасяваме къщите. Направихме и много обществени сгради. 

 

- И след промените в България Вие продължавате да се занимавате със строителство, но вече в частния сектор, макар още по времето на Тодор Живков Вашата бригада да е била своеобразна фирма. Все пак, лесно ли бе да се справите при новите условия?

 

- Продължих със строителството. Много малко хора можеха да влязат така подготвени като мен в новото време. Предишните ръководители управляваха големи обекти, но - когато дойде новото време, те се оказаха неподготвени. Наложиха се повече хора низови, а много малко администратори. През последните години преди 1989 година освен с управление на обекти, аз се занимавах и с икономическата част. Затова за мен нямаше проблем да се справя при новите условия.

 

- Кой е построеният от Вас обект, с който най-много се гордеете, най-крупният?

 

- Най-големият обект, който съм строил, е хотел "Черно море" във Варна. Построили сме още модна къща "Валентина" във Варна, Фестивалния комплекс. Водех най-голямата бригада и участието ни в знаковите обекти във Варна бе задължително.

 

- Колко жилища сте построили?

 

- Над 5000 апартамента са построени във Варна под мое пряко ръководство. За тези ми заслуги получих специално признание преди време. 26 инициатори - журналисти, социолози и други общественици, създадоха инициативен комитет за избор на стоте личности на миналия век, които да бъдат отличени за принос за Варна и варненци. Бяха номинирани 200 души. За една година гражданите предложиха още 120 души. Месец преди да завърши миналото хилядолетие, бяха утвърдени стоте личности на миналия век, сред които бях и аз. Имам всички награди и ордени, защото целият ми живот е вървял във възходяща посока. Но да бъда една от стоте личности на миналия век беше особено голямо признание за мен. Защото изборът се правеше от 500-хилядна Варна. Избираше се по една личност на година от различни области. Така имаше един конструктор, един архитект, един изпълнител, който бях аз. Това е затвърждение на дълги години градеж. Още повече, че около 70 на сто от другите отличени бяха отпреди 1944 година. Това е много голямо признание.

 

- През последните години - освен със строителство, Вие се занимавате и с обществена дейност. В какво точно се изразява тя?

 

- След промените изчакахме, за да видим какво се случва. След това създадохме гражданско сдружение "Съграждане", за да започне в България да се съгражда. Аз и адвокатът от Велико Търново Васил Бенчев сме инициатори за това. Като стар боец от борбата в онези времена, аз съм се научил на тактика на ръководенето й. Захванахме се със случая "Мултигруп" и множеството фирми, които имаха да получават милиони левове за свършена от тях работа. Тогава Илия Павлов се беше самозабравил и заел "Златни пясъци". Работеха му много добруджански фирми. Аз съм работил с добруджанци и ги познавам. Повече от половината от хората в бригадата ми бяха добруджанци. Вие сте много работливи, но и страхливи хора, не можете да се борите за защитаване на позициите си. Тогава от "Мултигруп" плащаха на фирмите първите услуги, които са извършили. Те продължаваха да работят, след което се "нагълтваха с вода", тъй като, докато работеха, трупаха задължения, а не им се плащаше. Накрая, когато комплексите бяха вече готови, ги изгонваха като подрънкваше и оръжие. Тогава направихме инициативен комитет. Започнахме с пресконференция, защото знаем, че хора като Илия Павлов ги е страх от публичността, страх ги е когато излиза наяве, че са грабители. Когато стана ясно, че правителството е по-слабо от Илия Павлов, използвахме това, че в управата н а"Мултигруп" има двама американци. Изпратихме писмо до посланика на САЩ, че извършен от тях одит показва, че най-бандитската групировка у нас е "Мултигруп", която е завлякла 47 фирми с 6,5 млн. лв., а в ръководството й има двама американски граждани. На втория ден от посолството ме набраха, за да организират среща. Отидохме в посолството на САЩ и дадохме списъка с фирмите. Те определиха техен представител, ние наш. Още докато излязохме от сградата на посолството, от "Мултигруп" ми звъннаха и поискаха среща. На срещата присъства и Бояна Попова. Разказах й историята на момче, което беше работило за Илия Павлов. За да му помогне в бизнеса, баща му бил заложил дома си. След като от "Мултигруп" в продължение на четири години не му плащали, дошъл ред да се вземе ипотекираното жилище на бащата, а той получил инсулт. Момчето ме бе помолило за помощ с думите "Не искам да бъда убиец на баща си!". След това тя се свърза с него. Платиха и на другите фирми.

Друг случай, с който сме се занимавали, е от Кубрат. Там Йордан Харалампиев финансира кампанията на ДПС. Дават му цялата инфраструктура - сладкарница, дискотека, ресторанти, басейн, има и синя лампа. Той заставя работниците си да теглят кредити. Подмамва учители, пожарникари, полицаи, всички на държавна заплата - общо 250 човека, да изтеглят 2,5 млн. лева кредит. Някои са теглили кредит до осем пъти, а едно семейство бе поръчителствало 49 пъти. Имаше случай, при който млад работник закъснява за работа, Йордан Харалампиев стреля четири пъти и го уцелва в коляното. Има случаи на плашене с гърмежи, палежи, беше заробил целия град. Първото, което трябваше да направим за хората там, бе да ги освободим от страха. Отидохме с камера и бяха направени предавания. Националната следствена служба изпрати проверка. Оказа се, че 300 са жалбите до районната и окръжна прокуратура, но всички те - без последствие. В резултат на нашите действия Харалмпиев бе обвинен и само за една година и трите инстанции - районен, окръжен и върховен съд, го осъдиха на пет години лишаване от свобода. Това бе повод да сменят окръжната прокурорка и районния прокурор на Кубрат, а феодалът излежава петгодишна ефективна присъда. Още в съдебната зала му сложиха белезници и го откараха в затвора.

След 50 кореспонденции, протестни акции, гражданско неподчинение, успяхме да спасим пазара във Варна.

 

- Борба с корупцията ли е основната Ви задача?

 

- Да, борбата с корупцията е в основата на Антикорупционната коалиция, в която участваме 32 граждански сдружения. Най-важното, с което можем да се гордеем, е, че имаме сериозен принос в големите първи стъпки за истинско гражданско общество. Искаме да покажем, че когато сме организирани и има граждански контрол, само тогава обществото може да се организира. След като на хилядите сигнали до прокуратурата с конкретни факти и цифри, отговорът е един: няма данни за престъпление,          решихме да влезем вътре в проблемите. Избрахме случая "Златоград". Кметицата, мажоритарно избрана, праща сигнал до прокуратурата и Държавен финансов контрол за злоупотреби с изграждането на сметището. След десет месеца прокуратурата отговаря, че няма данни за престъпление. Изискахме цялата документация по Закона за достъп до информацията и със специалисти доказахме, че злоупотребата е за 7 милиона лева. След това бе отменено решението на Окръжна прокуратура и бе заведено досъдебно производство срещу бившия кмет по три параграфа от Наказателния кодекс, като по единия от тях се предвижда до 20 години затвор. При този брутален грабеж и граждански натиск, неминуемо очаквам да има осъдителна присъда. Районната прокуратура е дала срок да представим доказателства, че на вложен един лев, лев и 50 стотинки са откраднати. Целим да докажем, че прокуратурата няма воля и е осигурявала чадър над престъпността. Следващата стъпка ще е успоредно с ДАНС и прокуратурата Антикорупционната коалиция да направи обстойна проверка на социалния дом в Стара Загора. С това ще докажем, че с властта и подписа на бившия социален министър Емилия Масларова са откраднати над 6 милиона лева от вложените в обекта 19 милиона лева. Ще докажем, че това се прави от социалния министър Е. Масларова, която отново е в парламента и е сборен образ на бившите министри. Считам, че прокуратурата не само няма воля, но не е и в състояние да направи истинска проверка.

 

- Вие бяхте в Добрич във връзка с дело за клевета срещу друг от президентите на Антикорупционната коалиция - адвоката от Велико Търново Васил Бенчев, заведено от съдия в Апелативния съд във В. Търново. Какво искахте да кажете пред съда?

 

- В момента, когато цяла Европа даде негативна оценка на България за нейната неработеща и корумпирана правосъдна система, когато съдии и прокурори получават пет пъти по-големи заплати от българския учител, който трябва да създава нацията, вместо тези съдии и прокурори да наведат глави и да направят преценка, че са длъжни на това общество, то се съди човек, който се е отдал на каузата да се бори с корупцията.

 

 

Интервю на Станислава Кръстева

 


Сходни връзки

СТРОИТЕЛЯТ, КОЙТО РАЗДЕЛИ БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди