изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:39 EET
Гл. редактор на сайта "Афера" Веселина Томова: Биха ме разстреляли ченгета, а не мутри    
Интервюта Топжурналистката Веселина Томова е главен редактор на сайта "Афера". Като разследващ журналист тя доби изключителна популярност, която явно ще нараства, след като публикува сензационната си книга "Бандитска Варна".

- Прочетох един от скандалните откъси от твоята предстояща за публикуване книга “Бандитска Варна”, пуснати в афера.бг - разказваш как Румен Петков се обажда лично на Веселин Данов и го моли за спонсорство. В замяна Весо Данов поиска ли от бившия министър на МВР протекции, чадър, или нещо друго?

- Това е само един епизод, за който ми е разказвал Веселин Данов. Спонсорството му към БСП не е от периода, в който Румен Петков беше вътрешен министър, а далеч преди това – по времето, в което БСП е била в опозиция. Весо ми е разказвал как

на ”Позитано” са нямали пари дори да си платят тока

и Румен Петков го е помолил да спонсорира.
Не знам Весо да е имал облаги от това, дори напротив. Факт е обаче, че имаше добри отношения с Румен Петков.

- Вероятно ти се единственият журналист в България, който публично признава за срещите си с шефа на полицията, в случая комисар Митко Димитров. Който дори те пита дали знаеш как стоят нещата в ъндърграунда?

- В книгата има още по-шокиращи случки, свързани с шефове във варненската вътрешна дирекция на МВР. Не искам сега да разказвам някои от тях, защото няма да е интересно на читателите, но всички описани истории са абсолютната истина. За този епизод, за който говориш с разговора с шефа на полицията комисар Митко Димитров, съм разказала и как го записвах тайно и как после този запис потъна вдън земя. В книгата хората ще прочетат всичко онова, което стои зад фризираните журналистически дописки в медиите, които помпозно отразяват случаите с „голямо обществено значение”, но винаги пропускат цялата мръсотия, която се вихри зад тях. Тези, които прочетат книгата, ще успеят да надникнат и в механизмите на разследващата журналистика, които остават скрити за широката публика. А точно в тези механизми личи и може да бъде разпозната всеобхватната истина за знакови и нашумели случаи.

В книгата съм описала случаи, в които съм подавала информация лично на директора на варненската полиция комисар Митко Димитров. И то такава конкретна информация, че някои от неговите мързеливи оперативни работници не могат да открият с месеци. И не защото аз съм велика, а тъй като каналите ми за информация са винаги отворени. За съжаление тези сигнали не само не бяха отработени, но с много от тях бе направен опит да бъдат прикрити. Зад завесата на тези контакти, който прочете книгата ми, ще види, че се крие истинска война на интереси и корупция. В тази мелачница е истински късмет да се измъкнеш с минимален брой рани.

- Какво очакват шефовете на полицията във Варна от теб? На какво разчитат?.

- Хахаха! Очакват да си затворя устата завинаги. Това, разбира се, е в кръга на шегата. Изобщо не ме интересува какво очакват от мен. Аз не съм служител на МВР. Като журналист съвестта ми е напълно чиста, защото съм се опитвала да им съдействам с илюзията, че сме от едната страна на барикадата. Оказва се обаче, че в много от случаите разбирах с кристална яснота, че точно

полицаите обслужват мафията.

Не знам някой журналист да го е правил, но в книгата описвам и работата си със спецслужбите и с мутрите. Едно опасно приключение по пътя към истината.

- Верни ли са думите на полицейски шеф, които се отнасят до Весо Данов: ”Улицата беше негова!” Какво се разбира под “улица” – контрол над кражби, дребни наркопоръчки….

- Думите са изречени от шефа на ОДП – Варна, комисар Митко Димитров. В книгата подробно е обяснен механизмът на обвързване на полицията с мафията във Варна. Този странен разговор, проведен между мен и комисар Димитров три дни след ареста на Данов, има своята история и продължение. Весо Данов никога не е бил господар на улицата, просто защото няма качествата за това. Факт е, че и

двамата с шефа на полицията се записвахме тайно един друг

и очевидно той целеше своя задачка с цялото това активно мероприятие. Но още по-безспорен факт е и, че му трепереше задникът да не изгори покрай случващото се във Варна. А какво точно се случи във Варна и което никога не излезе с гръмки заглавия по вестниците, ще разбере всеки, който прояви интерес към книгата.

- Кое ти дава основание да смяташ, че въпреки че полицията прибягва до помощта ти, точно ченгета биха те разстреляли, а не мутри, чиято дейност ти разследваш?!

- Разследванията, които направих за варненското звено БОП, силно стресираха и наистина извадиха от равновесие част от върхушката на вътрешната дирекция във Варна. Благодарение на тези журналистически разследвания, които уличаваха обвързването на висши антимафиоти с определени мафиоти във Варна, все пак бе предизвикана проверка от Инспектората на МВР, която ги разкара от БОП. Но вместо да разследва основно цялата мръсотия, тогавашният вътрешен министър Михаил Миков ги премести на същата длъжност в различни районни управления. Инспекторатът на МВР прати „шпакловъчната си бригада”, за да покрие бакиите им. Защо е „шпакловъчна бригадата” на Инспектората на МВР, може да се прочете в книгата.

Бопаджиите бяха преминали границата и работеха като наказателна бригада на мафията

във Варна. Не само уплашени, те бяха решени на всичко, за да спасят задниците си. Включително и да ме арестуват. За какво, така и не успяха да намерят, но наистина преживях истински екшъни като във филмите.
Първи ме предупреди, че ми търсят цаката чрез арест, човек от ъндърграунда, който контактуваше тясно със същите пробити антимафиоти. По-късно в разговора ми с комисар Митко Димитров, той също го потвърждава. Всичко това е описано в книгата с имена, факти и скандални подробности от кухнята на нещата. Най-страшното бе, че много дълго време именно същият шеф на варненската дирекция знаеше за золумите на тези висши бопаджии, но никой не предприемаше нищо. Проверките на Военна прокуратура също удряха на камък, защото определени ченгета успяваха да прецакат действията на прокурорите. Комисар Митко Димитров, въпреки че бе против тези полицаи, нямаше сметка да прояви мъжество и да ги удари подобаващо, защото и той носеше отговорност за случващото се във варненската дирекция и столчето му щеше да изстине. Той е много гузен пред мен. Защо – разказано е в книгата. Включително и за това как на колене ме моли да им спася задника, когато нагло лъжеха за скандала с БиБиСи, за канала за купуване на деца, избухнал по времето на Румен Петков.

- Веси, ти хвърли поредната бомба, като призова журналиста Огнян Стефанов да си признае, че той стои зад "Опасните". Директно каза: ”Днес можеш спокойно да кажеш: да, аз го правих този проклет сайт, майната ви на всичките, които питате. Така съм се борил с корупцията, така съм го решил. Би било честно. И мъжки. Но не стана.” Защо според теб признанието на Стефанов ще е катарзис не само за него, но и за обществото като цяло?

- За всички в журналистическата гилдия, а по-важното – за ДАНС и ГДБОП, е безспорно ясно, че зад списването на сайта "Опасните" стои Огнян Стефанов. Стефанов обаче продължава да отрича това и бяга от темата "Опасните" с обяснението, че няма нищо общо с този анонимен сайт. Ако приемем, че при предишното управление той е бил наистина уплашен и това е дало основание да лъже, че не стои зад сайта, за мен сега е необяснимо, че след като на власт дойдоха безстрашните от ГЕРБ, които очевидно той приветства, Огнян Стефанов отново не иска да каже цялата истина. А тя е важна заради принципите на журналистиката.

Огнян излиза с тезата, че е по-важно МВР и ДАНС да разследват дали е вярна информацията, поднесена в анонимния сайт, отколкото това кой стои зад него. В това има известен резон, но Стефанов някак случайно пропуска, че това е АНОНИМЕН сайт. А силата на разследващата журналистика е и това да поемеш отговорност за написаното и да се подпишеш с името си. Той не го прави. Защо? Значи зад цялата

тази история с "Опасните" има нещо мръсно, което по никакъв начин не бива да излиза на светло.

Дали това не са механизмите на поръчката от очевидно заинтересовани олигархично-политически кръгове, които са използвали Стефанов като свое оръжие?

След идването на власт на ГЕРБ и първата гилотина, която се стовари върху главата на ДАНС, изведнъж бе претоплена баницата „Галерия”. Някой ужасно искаше да се реабилитира по този начин. И това бе кръгът Драшков, който впрочем изгоря покрай този скандал, но според мен това бе само мотив, а не истинската причина за елиминирането на хората на Драшков. И само дни след изборите, изведнъж всички се активизираха – ген. Атанасов, Костов, Драшков, Младен Мутафчийски, Огнян Стефанов... И ни натрапиха в очите отново „Галерия”. Защо ли същите тези хора, очевидно чувствайки се засегнати и наранени, не поискаха честно да се извади всичко онова, което има в ДАНС за кръга Драшков?

Няма нищо случайно. Излиза Огнян Стефанов по bTV, което също изобщо не е случайно, и си спомня как имало там някакъв шампион по бойни изкуства. Това се залепя до името на Алексей Петров. Дава се някаква уж на пръв поглед аджамийска характеристика на същия тоя шампион. Това са вкараните думички от репликата в пиеската. Нататък моментално някой подава инициалите на този човек в интернет-сайт. Минути по-късно излиза цялото му име, включително и снимките му. Огнян Стефанов вдига невинно рамене – ама аз изобщо не знам за какво става дума, случайно си спомних и казах това... Веднага след това става ясно, че въпросният шампион оглавявал най-секретното звено в ДАНС - ОСА. И омерзен и осветен, човекът си подава оставката. Трябва да си не журналист, а дръжка за микрофон, за да не видиш, че във всичко няма случайност.

- Твърдиш, че В ОСА толкова добре са пазели класифицираната информация, че дори и Иван Драшков, и Веселин Марков - бивш главен директор на „Информационна и финансова сигурност", не успяват да разберат списъка на обектите на ОСА, въпреки многократните им опити в тази насока!

- ОСА е била точно онова оръжие, което очевидно,

бъркайки на някого в задника, му е причинила срамна болка.

Всъщност точно в това изречение, което цитираш и което излезе в един знаков материал в news.bg, е заровен ключът от бараката. Очевидно тези 12 души в ОСА са били железни по отношение на изтичането на класифицираната информация. Знае се кой е оглавявал отдела, но по кого работи – не. Е, тогава какво правим? Осветяваме човека, който ръководи отдела, дискредитираме изобщо ОСА, набърквайки името на Алексей Петров, който вече е демонизиран от ген. Атанасов и Костов по заръка на режисьорите, и разрушаваме острието, което не се знае докъде е стигнало. Опитваме се да неглижираме Велин Хаджолов до нивото на някакъв каратист, който размахва крака и ръце, и картинката, поднесена на обществото, отново е манипулирана в „правилната” полза – виждате ли ги тия малоумници и какви хора са работили в ДАНС. Нека сега свържем пъзела между ОСА и "Опасните".

"Опасните" вади информация за Алексей Петров и как той използвал службите за едва ли не лични бандитски цели, за да трупа банка информация в басейна „Спартак”, как

такситата му били ползвани като шпионска централа,

вадят се имена на служители от ДАНС, които към онзи момент работят в определени разработки и ги обявяват за педофили. Този, който е подавал информация, прекрасно е знаел за съществуването на ОСА в ДАНС и методите на действие на звеното. Знаел е и кой го ръководи и каква е целта на ОСА – работа по белите престъпни корумпирани якички във висшия ешелон на властта. Не е знаел обаче точно кои са мишените. Тази дейност очевидно не се е вършила само с прилежно написани рапорти и доклади на костюмирани зализани НСС-ейци. Подобни звена работят не на бюра, а на „терен” и за начините, с които действат и по кого работят, за останалите в цялата спецслужба е абсолютно табу. За кръговете, които се връщат на бял кон в търговията с влияние, целият този замисъл трябва да бъде едновременно осуетен и дискредитиран и чрез сайта "Опасните" се скалъпва информация, уличавайки Алексей Петров, че въртял мафия в ДАНС.

С ДАНС вече е свършено. ДАНС се върна там, откъдето тръгна. Това страшно удобно обслужва и новия премиер. „Тайното оръжие на властта” няма да може да арестува и да прави акции. Ще предава докладите си на премиера, както е било през годините, и тайно ще мислят как да пожалят някого или да ударят друг. ГДБОП ще се вихри с пълната си сила, пак контролирана от премиера. Как ще бъдат арестувани корумпирани министри от МВР – поживьом, увидим. Не може във Варна да дойде вътрешният министър и да каже, че директорът на ОДП – Варна, комисар Митко Димитров „бил достоен офицер, защото е заловил Веселин Данов”. Това е демонстрация на некомпетентност. Първо, не е заловен само Веселин Данов, а имаше ”мега” дознание за още 23 души. Второ, с ролята на същия този комисар бе спасена кожата на истинския бос на мафията от 10 години във Варна Веско Жеков. Трето, ако Цветанов се запознае с истинската история на дейността на комисаря „достоен офицер” по цялото това разследване, ще се хване за главата.

Едно интервю на Мария Друмева

 


Сходни връзки

Гл. редактор на сайта "Афера" Веселина Томова: Биха ме разстреляли ченгета, а не мутри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди