изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:00 EEST
Определиха правилата за кандидатстване след 7-ми клас    
ОбразованиеЕдинствената промяна през новата учебна година в средното образование е свързана с обединяването на външното оценяване след седми клас с приемния изпит за кандидатстване в гимназиите, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова.

За тази цел проектът на наредба "номер 11" е обсъден със социалните партньори в образованието и е публикуван в сайта на МОМН, уточни Фандъкова.
Външното оценяване по български език и литература /БЕЛ/ след седми клас заедно с изпита по БЕЛ ще се състоят на 27 май, а по математика - на 31 май, каза заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. По думите й тестът по двата предмета ще се състои от два модула. Първият от тях ще бъде за външното оценяване и ще оценява усвоените от всички ученици знания и умения от общообразователния минимум, а вторият модул е за класирането в профилираните гимназии с изучаване на чужд език.
Учениците ще се явяват на изпитите в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други учебни заведения. Седмокласниците няма да подават предварително заявления дали ще се явяват само на първия модул, а това ще стане след излизането на окончателните резултати, каза Коджабашиева. По думите й оценката от външното оценяване след седми клас ще бъде една от текущите оценки за втория учебен срок.  В гимназиите ще се влиза със сборна оценка от външното оценяване по БЕЛ и по математика, прибавени към оценката от втория модул на теста.
На изпита по БЕЛ няма да има промени и той отново ще включва тест и преразказ. До средата на януари предстои много сериозна работа по учебно-изпитните програми по БЕЛ и математика след седми клас, каза Милка Коджабашиева. По думите й по предварителни работни разчети първият модул за външното оценяване може да продължи 60 минути, а вторият - 90 минути. В самата форма на теста и в изпита няма промяна, учениците ще бъдат подготвяни за тях в училище, каза министър Фандъкова. Тя отбеляза, че промяната след седми клас е по-скоро организационна и не е свързана със съдържанието на изпитите.
Цялото правителство ще отправи общо послание за началото на учебната година - "Образованието е нашият капитал", чрез присъствието на министрите, в училищата, които са свързани с техния ресор, или в тези, в които са учили, съобщи още Фандъкова. Днес тя е подписала заповед за всички ангажименти, които имат директорите на училищата и на детските градини, за да се осигури сигурността, живота и здравето на децата. Според заповедта се забранява влизането на моторни превозни средства в училищните дворове и в детските градини, а директорите трябва да проверят различните видове системи и инсталации в учебните заведения. Друг акцент в заповедта е свързан с организирането на ученическите походи, екскурзии и "зелени" училища, каза министър Фандъкова.
Тя призова родителите чрез училищните настоятелства да участват в организирането на тези различни образователни форми за учениците. дир.бг
 


Сходни връзки

Определиха правилата за кандидатстване след 7-ми клас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди