изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:26 EEST
ПО ИНТЕРНЕТ ЧУЖДЕНЦИ УЧАТ БЪЛГАРСКИ    
НовиниЗаселниците у нас са предимно пенсионери, които са били експерти на средно ниво. Вчера ВУ "Международен колеж" представи Мобиейдж портал и електронна обучителна езикова платформа

Онлайн портал за консултации, обучение и информация на чужденци, заселили се в българия бе представен вчера във Висше училище "Международен колеж". Той се реализира по проект "Мобиейдж". На пресконференцията присъстваха ръководителят на  Ресурсния център по проекта Цветалина Генова, ректорът на ВУ "Международен колеж"доц. Тодор Радев и Дитер Герхард - представител на Европейската комисия, който бе в Добрич, за да провери изпълнението на проекта и да присъства на преддставянето на портала.
Основната цел на проекта бе да се създаде модел за интеграция на възрастните чуждестранни заселници в българия. Бе разработена платформа за изучаване на български език от чужденци, базирана на ситуации от ежедневието, създаден е ресурсен център за информиране и консултиране на чуждестранните граждани, предприети са стъпки за тяхното социално и културно приобщаване към живота в общината и региона посредством запознаване с българските традиции и обичаи и ангажирането им в самодейни музикални групи, преподавателска дейност и др.
Една от задачите на екипа, работил по проекта, е била да се събере информация за чужденците, които са се заселили у нас и са закупили имоти, тъй като такава липсва, обясни Ц. Генова. Посетени са  100 населени места в 25 общини, за да се натрупа информация за имигрантите и за това какво ги е мотивирало. "Обикновено България изпраща емигранти навън, но през последните години се оказа, че приемаме. Това води до съживяване на цели села", обясни Ц. Генова. Затова, според нея и екипа на проекта, важно е да се подпомогне тяхното включване в нашата общност.
По неофициална статистика, у нас има между 150 и 300 хиляди чужденци. Между 100 и 200 хиляди са постоянно живеещи тук. Има много англичани, белгийци, но и немски семейства. Повечето от заселниците са на възраст над 50 години, голяма част са пенсионери. Теса предимно експерти-специалисти на средно ниво, има и готвачи, преподаватели. Повечето от тях споделят, че в Англия е било трудно за тях по финансови причини. Мнозина са от големите градове и идват тук, защото търсят живот по-близо до природата. От екипа па проекта отчитат обаче, че има и такива, които си отиват от България - било то, защо то са закупили имотите тук със спекулативни цели, или защото очакванията им са били много по-големи. Те са търсени от чужденците за различен вид съдействие. Оказва се, че заселниците срещат тук проблеми, сред  които труден достъп до институциите заради липса на преводач на много места, необходимостта да търсят правна помощ и за малки проблеми. Били са търсени от заселничка, която си е счупила крака и е имала нужда от владеещ английски език, който заедно с нея да обикаля здравните заведения. Търсили са ги за проблеми с водоснабдяването по селата и т.н.
По време на представянето на Мобиейдж портала вчера бе проведен и демонстрационен  урок по български език с използване на уеб-базираната платформа.
 


Сходни връзки

ПО ИНТЕРНЕТ ЧУЖДЕНЦИ УЧАТ БЪЛГАРСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди