изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:21 EET
ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ "ВЪЗДУХ" ЗА НАД 83 000 ФЕРМИ    
НовиниТе получават още две години преходен период, решиха вчера от ЕК. Трябваше да бъдат затворени от началото на 2010 година

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поиска 18 месеца отсрочка за преструктуриране на българските ферми. От ЕК предложиха отсрочката да бъде 24 месеца, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Министър Найденов декларира, че ще поиска техническа помощ от ЕС по отношение на обучението на фермерите и разясняване на хигиенните изисквания, които трябва да прилагат.
До момента само 3000 български ферми отговарят на европейските изисквания, а другите трябваше да бъдат затворени от началото на 2010 г. Удължаването на преходния период ще предостави възможност на млекопроизводителите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС. След изтичане на този преходен  период, за да предават млякото си за преработка в млекопреработвателните предприятия, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.
България до момента не е участвала в по-голямата част от пазарните мерки в млечния сектор, поради липса на кандидати от страна на българските оператори. Единствената мярка, която се прилага успешно от 2008 г., е схемата за подкрепа "училищно мляко". Допълнителен фактор, усложняващ ситуацията в България е, че голяма част от животновъдните стопанства не разполагат със собствена земя или имат съвсем малко и при тях ефектът от директните плащания на единица площ е почти нищожен.
Предвид състоянието на млечния сектор в страната, министърът е предложил мерки, които биха оказали положително влияние. Настоява се за увеличаване размерите на възстановяванията при износ, при което е необходимо и да се разшири обхватът на продуктите, по отношение на сирената, които са от важно значение за експортната листа на България. Становището на министерството е, че предложеният от ЕК таван от 15 000 евро за държавни помощи "de minimis" за период от три години, съпоставен с тавана за преработвателните предприятия (500 000 евро), няма да повлияе съществено за повишаване конкурентноспособността  на сектора. По отношение на системата от квоти за краве мляко, България подкрепя становището на Комисията за "меко кацане". Следва да се отбележи, че млечната квота в България не се изпълнява. За страната е важно да се постигане баланс в млечния сектор, като подходяща мярка би било изкупуването на млечни квоти с финансов ресурс на Общността - в случай че България има възможност да разпределя така закупените квоти между фермери, които са доказали изпълнението на значими инвестиционни проекти с оглед модернизиране на производството си, се посочва още от агроминистерството.
 


Сходни връзки

ОЩЕ ДВЕ ГОДИНИ "ВЪЗДУХ" ЗА НАД 83 000 ФЕРМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди